Deel dit artikel
-

Tien miljoen exemplaren iPod verkocht

Apple heeft meer dan 10 miljoen iPods verkocht, zo maakte Apple topman Steve Jobs gisteren bekend op de MacWorld Expo in San Francisco. Alleen al in het vierde kwartaal van 2004 gingen er 4,5 miljoen audiospelers over de toonbank, bijna de helft van het totale aantal verkochte iPods, een groei van ruim 500 procent. De iPod behoort inmiddels tot de vijf meest verkochte elektronica-artikelen op Amazon.com.

Inmiddels is er een flash versie aan de iPod familie toegevoegd, een audiospeler met een vast geheugen. Apple was tot voor kort niet actief op deze markt. De huidige iPods zijn voorzien van een harde schijf. De nieuwe speler iPod Shuffle is verkrijgbaar met 512 MB of 1 GB, voor resp. 99 en 149 euro.

Ook met de muziekwinkel iTunes gaat het goed, zo meldde Jobs gisteren. Apple verkoopt 1,25 miljoen liedjes per dag, een half miljard per jaar. iTunes heeft volgens Jobs een marktaandeel van 70 procent. De iTunes winkel zal vanaf juni toegankelijk zijn via een speciale mobiele telefoon van Motorola, hoewel die alleen in de VS geleverd wordt.

Steve Jobs deed gisteren in hoog tempo een groot aantal aankondigingen, al was er weinig dat al niet via ‘rumorsites’ was uitgelekt. Zo publiceerde Think Secret al enkele weken diverse details over de gisteren aangekondigde producten. Apple overweegt Think Secret voor de rechter te slepen vanwege het ’stelen van industrieel eigendom’.

Tot de nieuwe producten behoorden onder meer de Mac Mini, de goedkoopste Mac ooit verschenen. Op het eerste gezicht een dikke iPod voorzien van een FireWire poort en een USB2 aansluiting. Een muis, toetsenbord of beeldscherm moeten apart worden aangeschaft. Kaal kost de computer, afhankelijk van de configuratie, minimaal 499 euro.

Ook werd iWork geïntroduceerd, de opvolger van AppleWorks, waarin het presentatieprogramma Keynote 2 is gecombineerd met de nieuwe tekstverwerker Pages. Kennelijk om Microsoft niet in de wielen te rijden, wordt het pakket vooralsnog zonder spreadsheet geleverd. Op 22 januari verschijnt overigens tevens iLife 05, het softwarepakket met nieuwe versies van iPhoto, iDVD, iMovie en Garageband. Het nieuwe besturingssysteem Tiger wordt in de eerste helft van dit jaar verwacht, maar een exacte datum is gisteren niet genoemd.

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!