Thema derde editie Raspberry Pi competitie bekend: innoveren voor een betere wereld

Utrecht, 6 oktober 2020 – PA Consulting heeft het thema van de derde editie van de Raspberry Pi scholenwedstrijd bekend gemaakt. De aanhoudende coronacrisis zorgt bij jong en oud voor veel onzekerheid. Daarom worden scholieren dit jaar uitgedaagd om na te denken over hoe ze nú met technologie en innovatie bij kunnen dragen aan een betere toekomst.
Zeker in onzekere tijden is het essentieel dat we als maatschappij outside-the-box denken, om oplossingen te vinden voor collectieve uitdagingen. Om de wereld schoner, veiliger en duurzamer te maken. Of om in tijden van crisis kritieke voorraden zo snel mogelijk aan de juiste mensen te leveren. Of om goed voorbereid zijn op het onverwachte.
Leren innoveren
“Deze wedstrijd geeft jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen de mogelijkheid om hands-on ervaring op te doen met computerprogrammeren en techniek. Waardevolle vaardigheden die steeds belangrijker worden in de maatschappij”, zegt Mark Griep, hoofd PA Consulting Nederland, dat samen met House of Digital deze competitie in Nederland organiseert.
Voor de derde keer worden Nederlandse scholieren uitgedaagd om met de Raspberry Pi computer een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk probleem te creëren. Twee jaar geleden werd de teams gevraagd uitvindingen aan te dragen om het welzijn van mensen te verbeteren. Tijdens de tweede editie stortten zij zich op het thema Smart Cities & Mobility. Dit jaar is het thema breder ingestoken: innoveren voor een betere wereld.
“Dit jaar zijn we als maatschappij collectief met onze neus op de feiten gedrukt”, zegt Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting. “We moeten wendbaar zijn, flexibel en innovatief kunnen omgaan met snel veranderende omstandigheden. Dat zijn vaardigheden die we nieuwe generaties veel beter moeten bijbrengen dan we nu doen. Bij PA geloven we in die gouden combinatie van technologie, een innovatieve mindset en teamwork. En ieder jaar weer sta ik versteld van het vermogen van jongeren om deze drie aspecten te combineren in waanzinnig mooie uitvindingen.”
Ook voormalige juryleden zijn blij dat de Raspberry Pi competitie een nieuwe editie krijgt. “Het mooie aan de Raspberry Pi competitie is dat we toekomstig talent onderdompelen in de belangrijkste en meest relevante IT-vaardigheden: logisch en analytisch denken en toepassen”, zegt Anke Schlichting, Chief Technology & Transformation Officer en directielid bij Aegon Nederland. “Ongemerkt is ongelofelijk veel in ons leven afhankelijk van technologie en code. Daarom is het ook zo belangrijk dat onze jonge generaties vertrouwd zijn met code, er handig mee zijn, en het leuk vinden ermee te werken. Ik beveel het jurylidmaatschap dan ook van harte aan.”
(Weer) een ander format
Hoewel de finale van de eerste editie plaats kon vinden in de Johan Cruijff ArenA, werd afgelopen schooljaar de finale vanwege de coronapandemie online gevierd. Met behulp van elf enthousiaste juryleden, waaronder Marc Jansen (Rabobank), Karel van Gils (ProRail) en Joost van der Made (NS) werd ook dit format een feest. Maar bovenal zorgde de vernuftigheid van de teams voor het nodige inspiratie: een taststok vol sensoren, een smart wateropslag en -irrigatiesysteem en soortgelijke uitvindingen lieten zien hoe jongeren ongeacht de omstandigheden samen tot prachtige resultaten kunnen komen. Dat vergde doorzettingsvermogen, waar de teams zonder meer over beschikten. Een van de studenten van de Van der Capellen Scholengemeenschap uit Zwolle: “Ons prototype werkte in eerste instantie niet. We hebben in onze vrije tijd doorgewerkt tot we het konden oplossen.”
Dit jaar zal de competitie vanwege de aanhoudende coronacrisis hoogstwaarschijnlijk geheel online plaatsvinden. Gezien de veerkracht van de teams tijdens de tweede editie verwachten de organisatoren dat ook dit jaar de teams met succes nieuwe uitvindingen kunnen ontwikkelen. Geheel in de geest van de competitie, want zoals jurylid Gaby Allard, lid Raad van Bestuur ROC van Amsterdam-Flevoland, eerder dit jaar zei: “Door de coronacrisis is duidelijk zichtbaar geworden hoe divers wij allen onze digitale wereld beleven. En hoe belangrijk dit medium voor ons allemaal is, zowel in persoonlijke als professionele context. Ik zie ook dat het die werelden meer dan ooit verbindt. Dat we ons meer vanuit een gezamenlijke taal en invulling tot elkaar verhouden en verbinding zoeken én vinden. Dit met prachtige resultaten binnen het hedendaags onderwijs.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.