Industry Wire

Geplaatst door E-sites

E-sites wint gouden Dutch Interactive Award met ‘Happi Huid’ app voor duurzame gezondheidsbevordering huidpatiënten

Breda, 4 november 2020 – Bij de Dutch Interactive Awards (DIA), de jaarlijkse verkiezing voor het beste digitale werk van Nederland is Bredaas bureau E-sites voor de tweede keer in de prijzen gevallen met een oplossing voor de zorgbranche. De door het bureau ontwikkelde app ‘Happi Huid’ ontving gisteren tijdens de digitale uitreiking een gouden award. De app faciliteert het digitaal registreren en monitoren van het ziektebeloop van huidpatiënten. Patiënten krijgen hierdoor maximale controle over hun gezondheid en dermatologen verlenen in minder tijd betere zorg doordat de zorgbehoefte inzichtelijker wordt. Het welzijn van de huidpatiënt gaat omhoog, wat een nominatie opleverde in de de categorie ‘Digital For Good’.

De last van huidziekten onderschat
Er zijn 1.2 miljoen huidpatiënten in Nederland, met chronische huidziekten als Eczeem en Psoriasis. “De lichamelijke en mentale impact van een chronische huidaandoening kan groot zijn”, zegt  Joop Arends, associate professor Infectieziekten & founder Happi, die samen met internist-infectioloog Guido van den Berk (OLVG) en dermatoloog Patrick Kemperman (UMC Amsterdam en Dijklander ziekenhuis) initiatiefnemer is van de app. “Zeker 40 procent van de psychische klachten bij huidaandoeningen wordt tijdens reguliere consulten niet herkend. Dermatologen hebben vaak te weinig tijd om ook op mentaal vlak een helder beeld te krijgen. Daarbij ogen huidpatiënten vaak niet ziek en weten ze hun aandoening goed te camoufleren. Hoe het werkelijk gaat met een patiënt, is dus niet altijd zichtbaar. De complexiteit van het ziektebeeld vraagt om een meer persoonsgerichte aanpak, waarbij ook aandacht is voor sociale en psychische aspecten.”

Efficiëntere zorg en meer ‘eigen regie’
In samenwerking met dermatologen en patiënten is de Happi Huid app ontwikkeld. In de app houden huidpatiënten hun ziekteactiviteit, gezondheidsbeleving, kwaliteit van leven en hun actuele huidbeeld bij. Artsen kijken (op afstand) mee en monitoren hoe het écht met patiënten gaat. En dat maakt verschil stelt Arends: “De juiste zorg op het juiste moment, verhoogt de kwaliteit van leven bij huidpatiënten aanzienlijk. Door het verbeterde zicht op het ziektebeloop en veranderingen, wordt eerder ingrijpen mogelijk en worden patronen, bijvoorbeeld een reactie bij bepaald voedsel, sneller ontdekt. Ook op mentale achteruitgang kan sneller gereageerd worden.”

Het gebruik van de app, zorgt eveneens voor een efficiëntieslag in het zorgproces. Arends: “De app helpt prioriteiten stellen, waardoor consults gerichter en sneller te doorlopen zijn. En wanneer een patiënt zich goed voelt, is een poli-consult vervangbaar door een online-consult. Dit bespaart tijd en zorgkosten, zeker doordat er uiteindelijk ook minder consults nodig zijn.”

Patiënt centraal in succesvolle zorginnovaties
“Het succes van de app komt mede voort uit research en toetsing in de praktijk”, zegt Marloes Bovée, managing director bij E-sites: “De app is ontwikkeld in nauwe samenwerking met dermatologen en patiënten. Beide doelgroepen zijn betrokken bij het uitdenken van de app-functionaliteiten en ingezet voor design- en usability-optimalisatie. Om de zorg via de app continu te verbeteren, worden gebruikers actief om feedback gevraagd. Daarnaast vindt er onderzoek plaats met anonieme patiëntgegevens.”

Over het winnen van de DIA in de categorie Digital For Good zegt Arends: “Dit is een mooie erkenning voor de weg die we zijn ingeslagen met Happi. Een richting waar hopelijk veel meer zorg de komende jaren naartoe gaat: digitaal waar het kan en in de spreekkamer waar het moet. Wij zijn de app gestart vanuit de overtuiging dat de combinatie van Value Based Healthcare (persoonsgerichte zorg) en patiënt empowerment (meer eigen regie) voor meer patiëntgroepen een succesformule is. Voor huidpatiënten blijkt dit zo: de ziektelast gaat omlaag, het welzijn van de patiënt omhoog. Natuurlijk zijn we er heel trots op dat dit lukt.”

Artsen steeds vaker kartrekker zorginnovaties
Bovée ziet innovatie-initiatieven vanuit zorgverleners toenemen: “Artsen zien van heel dichtbij, op een specifiek zorgpad, hoe iets beter kan. Technologie zorgt dat artsen meer patiënten helpen of betere zorg verlenen. Vanuit hun roeping worden zij gemotiveerd zelf met innovaties aan de slag te gaan, omdat het wachten op de innovatieafdeling ze vaak te lang duurt. We zien bij E-sites dat het slim is om dergelijke oplossingen heel schaalbaar te maken. Dan is de oplossing in eerste instantie gericht op één ziektebeeld, maar makkelijk uit te rollen naar meerdere ziekten. Wij denken hier altijd graag over mee.”

Over E-sites, a handpicked agency
Dit is de tweede DIA op rij die E-sites in de wacht sleept voor een zorgproject. Afgelopen jaar won E-sites met MedicPlanner, een tool die wordt gebruikt om (schaars) beschikbaar zorgpersoneel beter te benutten. E-sites helpt organisaties innoveren met geavanceerde web- en mobile oplossingen en het benutten van de nieuwste technologische mogelijkheden zoals chat & voice, intelligent things en artificial intelligence. Het bureaus is onderdeel van Handpicked agencies, een collectief aan digitale bureaus, gericht op digitale strategie & design, ontwikkeling, e-commerce, content, virtual reality en online marketing.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht