Deel dit artikel
-

Lokalisering 112-oproepen vertraagd

De Europese Commissie dringt aan op invoering van 'enhanced 112'. Afgelopen zomer had een nieuwe Europese richtlijn in nationale wetgeving omgezet moeten zijn, en nu dreigt de Commissie ondermeer Nederland voor het Europese Hof te slepen als de lokalisering van alarm-oproepen niet snel geregeld wordt.

Lokalisering van meldingen bij de alarmcentrales is al jaren een issue op Europees niveau. Twee jaar geleden rondde een Europese adviesgroep onder leiding van Jan Malenstein (senior ITS-adviseur bij de KLPD) een voorbereidend onderzoek af met de aanbeveling dat telecommaatschappijen verplicht moesten worden naar beste vermogen lokatiegegevens beschikbaar te stellen van mobiele alarmmeldingen. Deze aanbeveling werd kort daarop overgenomen in een Europese richtlijn die door de aangesloten landen voor afgelopen zomer in nationale wetgeving omgezet had moeten zijn.

Deze zogenaamde Richtlijn inzake Universele Diensten is in Nederland opgenomen in de nieuwe Telecommunicatiewet die nu pas aan de Eerste Kamer voorgelegd wordt. In Brussel leidt deze trage afwikkeling tot toenemende ergernis. Toen afgelopen zomer bleek dat veel lidstaten de richtlijn nog niet in wetgeving omgezet hadden, publiceerde de Commissie een aanbeveling om lokalisering in 2004 alsnog te realiseren. Op aandringen van het Europese Parlement dreigt de Commissie de achterblijvende landen nu echter met een rechtsgang.

"Ik juich het toe wanneer de Commissie lidstaten voor het Hof sleept om een snelle implementatie af te dwingen," reageert Wim van Velzen, europarlementariër voor het CDA. "Ik vind de gang van zaken rond de implementatie droevig." Hij stoort zich in het bijzonder aan het gebrek aan interesse bij de landelijke politiek. De helft van alle meldingen bij alarmcentrales is inmiddels afkomstig van mobiele telefoontjes, en circa 15% van die bellers kan geen juiste lokatie doorgeven. Dat bemoeilijkt het werk van de alarmcentrales en vertraagt de hulpverlening.

De telecombedrijven zijn best in staat om lokatiedata door te geven aan de alarmcentrales, bevestigt Jan Malenstein van de KLPD . Zij wachten echter op duidelijke richtlijnen van de overheid. De behandeling van de nieuwe Telecommunicatiewet is vertraagd doordat de verantwoordelijkheid van Verkeer en Waterstaat is overgedragen aan Economische Zaken. De uitvoering van deze nieuwe richtlijnen is vervolgens weer een verantwoordelijkheid van Binnenlandse Zaken. Ook de financiële afwikkeling is nog onduidelijk. In de tussentijd wachten de telecommaatschappijen af. Binnenlandse Zaken heeft dit najaar een werkgroep opgericht die een pilot voorbereidt. Van Malenstein verwacht dat voor de zomer een eerste proef met lokalisering van alarm-calls gerealiseerd kan worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ton Smit

Wat een goed artikel. Voor kranten en tijdschriften is dit soort materie meestal te ingewikkeld!.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond