Deel dit artikel
-

Yahoo koopt Overture voor 1,63 miljard dollar

update Yahoo heeft een bod uitgebracht van 1,63 miljard dollar op het Amerikaanse Overture, dat actief is met marketing via zoekmachines. De overname betekent dat de concurrentie tussen Yahoo en Google opgevoerd wordt.

Yahoo betaalt met het bod van 1,63 miljard dollar een premie van 13 procent op de slotkoers van Overture afgelopen vrijdag. Voor ieder aandeel Overture wordt 4,75 dollar in contanten betaald en 0,6 aandeel Yahoo gegeven, zo meldt Yahoo in een verklaring , waarin ook staat dat Overture het bod heeft geaccepteerd. Na de overname zal Overture een dochteronderneming van Yahoo worden, melden beide bedrijven.

Tijdens de presentatie van de cijfers voor het tweede kwartaal vorige week door Yahoo bleek weer eens het belang van zoekmachinemarketing voor het bedrijf. De afdeling Marketingservices was evenals voorgaande kwartalen een van de sterkste groeiers binnen het bedrijf. De omzet bedroeg 219,2 miljoen dollar, een groei van 44 procent in vergelijking met vorig jaar. De totale omzet van Yahoo in het tweede kwartaal steeg met 42 procent tot een bedrag van 321,4 miljoen dollar.

Overture is al sinds eind jaren negentig actief, oorspronkelijk onder de naam GoTo.com. Het bedrijf plaatst reclame bij zoekmachines (tekstlinks), die vertoond worden zodra een internetter een zoekterm intypt. Dit model van pay-per-click reclame bij zoekmachines maakte vorig jaar een grote groei door, ook voor de komende jaren voorzien analisten een stevige toename. Overture verwacht dit jaar een omzet van rond de 1 miljard dollar. Google heeft zich eveneens op deze markt gestort en geldt momenteel als grootste concurrent voor Overture.

Eerder dit jaar kocht Overture nog de restanten van portal en zoekmachine AltaVista en later ook het Noorse Fast, verder kondigde het aan om de activiteiten uit te breiden naar Europa. Inmiddels heeft Overture ook een Nederlandse vestiging geopend, die geleid wordt door Ruud Smeets, ex-Newconomy en KPMG. Overture stelde zich steeds ten doel om aanvullende diensten aan bestaande portals te leveren en niet zelf als portal actief te worden. Het betitelde Google vorig jaar nog als "een wolf in schaapskleren" omdat Google juist wel met andere zaken actief is, zoals een nieuwssite en een zoekmachine voor shopping, deze activiteiten concurreren direct met de activiteiten van portals die van de Google-zoektechnologie gebruik maken, aldus Overture.

Yahoo kocht vorig jaar nog de zoektechnologie van Inktomi en heeft straks meerdere zoekmethoden in huis, waaronder ook de vaak geroemde techniek van Fast en nog enkele restanten van wat AltaVista ooit tot meest gebruikte zoekmachine maakte. De rol van Overture binnen Yahoo lijkt duidelijk, het richt zich op marketing. De vraag is of Yahoo ook de combinatie van marketing en techniek gaat aanbieden aan andere portals/sites, zoals Overture dat van plan was, of dat het zich met de kennis van Overture volledig gaat richten op de concurrentie met Google. De vraag is ook wat een MSN nu gaat doen, aangezien het voor zijn zoekmachinemarketing een overeenkomst heeft met Overture, dat nu ingelijfd gaat worden door MSN's grote concurrent Yahoo.

Deel dit bericht

5 Reacties

Jeroen

En Paul Molenaar van Ilse Media nog een jaar geleden roepen dat het niks met Adwords zou worden…wat doet hij daar nou toch als hij alleen maar achter de feiten aanloopt? De zoekmachine bedrijven in USA lopen toch echt veel verder voor dan meneer Molenaar beweert en lachen zich waarschijnlijk kapot om wat hier in Nederland gebeurt met Ilse. Volgens mij zijn deze amerikaanse bedrijven niet te stoppen, ook niet in Nederland wat wel blijkt uit het gegeven dat zoveel mensen Google hier gebruiken. En nog even dan is er ook Google Nieuws hier in Nederland, dag Nu.nl

Beach Boy

Ilse was altijd al slecht, geen idee waarom het toch zo populair was.Er werkt trouwens niks -beter- dan adwords.Als je een advertentie op bijvoorbeeld een voetbalwebsite zet, en iemand gaat er naar toe, dan gaat deze persoon er naar toe om voetbalnieuwtjes te lezen. Hij is niet ontvankelijk voor advertenties. Hij wil niet (op zoek) naar andere sites. Maar als iemand naar een zoekmachine gaat, komt het informatiedoel overeen met de advertenties, en is de bezoeker ontvankelijk. Dit is het beste moment en de beste plaats om een bezoeker lastig te vallen. De bezoeker kwam om naar andere sites te gaan. Het is heel simpel eigenlijk. Behalve voor Ilse dan.

Bobbie

Met dien verstande dat Adwords compleet afgekeken is van Overture. Overture heeft dit model uitgevonden en is de allergrootste op dit gebied. Maar ben het eens met de analyse van Beachboy mbt de effectiviteit van het model!

sjors

Nu het gesprek over Ilse en Cpc voor adwords gaat wil ik graag ook mijn verbazingen over Google directeur van Nederland uitspreken (Marc Duindam). In zijn tijd bij Ilse had hij zijn mond vol dat pay per click heel erg verkeerd was en dat uitgevers die daar aan meededen heel erg fout bezig waren. Hoe geloofwaardig is hij nu, nu hij cpc propageert als heel effectief en slim?

Frans Wiersma

Overture (goto in die tijd) heeft het danwel 'uitgevonden', maar heeft het concept ook totaal verpest door zaken te doen met derde partijen die misbruik maken van betalende adverteerders. Zo hadden wij in de begin tijd een redelijk rendement uit goto advertenties. In de loop der tijd veranderde dit echter drastisch. Het gemiddeld aantal bekeken pagina's door een bezoeker waarvoor wij betaalde daalde enorm en zo ook het rendement uit de advertenties. Bij google hebben wij dit verschijnsel nog niet waargenomen. Ik heb nu al meer dan een jaar niet meer bij overture geadverteerd. Weet iemand of ze in het afgelopen jaar iets verbeterd hebben om misbruik van hun systeem door affiliates tegen te gaan? Frans Wiersma

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond