Deel dit artikel
-

Belgen voorop met VDSL

Het telecombedrijf Belgacom gaat ruim 522 miljoen euro investeren in VDSL, de opvolger van ADSL. VDSL is duizend keer sneller dan een internetverbinding over een reguliere telefoonlijn.

Het VDSL-project, het duurste technologieproject in België tot op heden, heeft de naam Broadway gekregen en moet het huidige succes van ADSL evenaren. In België zijn niet minder dan 600.000 ADSL abonnees, meer dan in Nederland (waar KPN ruim 400.000 aansluitingen heeft), maar Belgacom denkt dat gebruikers nog hogere transmissiesnelheden willen. De maximale ADSL-snelheid van een telefooncentrale bedraagt op dit moment 8 megabit per seconde. Belgacom biedt momenteel niet meer dan 3 Mbps. Met VDSL ( Very high speed Digital Subscriber Line) zijn snelheden van 30 tot 40 Mbps mogelijk.

Behalve in snelheid verschillen VDSL en ADSL ook van elkaar in symmetrie: VDSL is symmetrisch en ADSL asymmetrisch. Bij de ADSL-technologie ligt de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid. Bij VDSL is er geen verschil tussen de download en upload-snelheid. Daardoor kunnen allerlei nieuwe diensten worden gerealiseerd, zoals interactieve (digitale) televisie. In mei introduceerde Belgacom al een video en muziek-op-aanvraag dienst.

De Belgische kabelindustrie zit echter evenmin stil. Het Vlaamse kabelbedrijf Telenet gaat met EuroDocsis 2.0 de concurrentie aan met VDSL. EuroDocsis (Data Over Cable Services Interface Specification) is de Europese variant van de Amerikaanse Docsis-standaard voor kabelmodems. Ook hierbij is sprake van symmetrisch verkeer tot 30 Mbps. Telenet verwacht de technologie tegen het einde van het jaar te kunnen uitrollen. In Nederland stelde UPC onlangs bij de officiële opening van een hightech demonstratiewoning op het Amsterdamse IJburg het eerste Euro-DOCSIS 2.0-modem in werking, maar diensten voor Chello-abonnees zijn nog niet aangekondigd.

Hoewel fabrikant Lucent VDSL apparatuur levert, heeft (ADSL) marktleider KPN zijn VDSL strategie nog niet uit de doeken gedaan. Volgens woordvoerster Eva Fodor van Alcatel lopen er proefprojecten bij zeker tien Nederlandse klanten. "Ga er maar van uit dat er voor het einde van het jaar VDSL in Nederland is." In Zuid-Korea wordt VDSL al langere tijd op grote schaal aangeboden, en in de Verenigde Staten biedt US West (Qwest) VDSL in enkele steden.

De verwachting is evenwel dat ook in Nederland de vraag naar zeer snel internet zal toenemen. Dat althans zegt het bureau Heliview . Er bestaat een groeiende behoefte aan het versturen van steeds grotere hoeveelheden data. In 2002 had ongeveer 12 procent van de bedrijfsvestigingen een DSL verbinding. Nu is dat 20 procent en over 12 maanden groeit de penetratie volgens Heliview door naar circa 33 procent. De grootste stijging wordt verwacht in de zorg: over twaalf maanden gaat in deze sector naar schatting maar liefst 77 procent van de vestigingen gebruik maken van DSL.

Deel dit bericht

4 Reacties

zosten

Ze hebben de Belgen al die jaren tijdens hun monopolie genoeg geld uitgezogen, nu … dan kan dat hoog bedragje er wel van af zeker?

tamara

En wat zal dat gaan kosten voor de VDSL gebruiker 🙂

Gertjan Groen

In het stuk wordt VDSL symmetrisch genoemd. VDSL is echter net als ADSL asymmetrisch. De downstream ligt tussen 12 en 50 Mbit/s, terwijl de upstream normaliter tussen 1,6 en 2,3 Mbit/s zal liggen. Afhankelijk van de keuze van de provider. De hogere snelheid is alleen zeer dicht bij de centrale haalbaar, tot zo'n 300 meter. Belgacom biedt momenteel VDSL met een snelheid van 9 Mbit/s, dus het kan verkeren…

Eveline

Ik ben alvast erg benieuwd wat het zal worden 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond