“Publieke hotspots volgende dotcom-crash”

Publieke hotspots zullen uitdraaien op "een volgende dotcom-crash", want er zijn te weinig gebruikers en de prijzen zijn te hoog. Dit zegt Forrester Research. Koen Kam van wifi-provider HubHop trekt de conclusie van het onderzoeksbureau in twijfel. "Mensen betalen voor dataconnectiviteit, ook sinds de vorige crash. Waarom zou dat met wifi anders zijn?"
Publieke hotspots, waar tegen betaling draadloos internet beschikbaar is voor bezitters van een laptop of pda met wifi-kaart, zullen uitdraaien op "zakelijke mislukkingen", zegt Forrester . Het onderzoeksbureau komt tot zijn conclusie op basis van het aantal verkochte laptops, volgens Forrester de motor achter de opkomst van hotspots en WLAN (draadloos internet). Slechts tien procent van de Europeanen heeft nu een laptop, dat zal stijgen tot zestien procent in 2008, aldus Forrester.
Van de Europese eigenaren van een laptop of pda zal slechts 15 procent gebruik maken van draadloos internet via hotspots (zowel publiek als zakelijk), de animo voor publieke hotspots zal zich volgens Forrester beperken tot hooguit 7,7 miljoen klanten in Europa. Andere belemmeringen voor het succes van publieke hotspots zijn het beperkte aantal dat er nu beschikbaar is, problemen rond roaming (gebruik kunnen maken van hotspots van andere providers) en de zorgen rond beveiliging. Het laatste belemmert met name de acceptatie van WLAN op de zakelijke markt, aldus Forrester.
"Met alle hype vandaag de dag rond de uitrol van WLAN publieke hotspots, lijkt het wel alsof de dotcom-crash nooit heeft plaatsgevonden", zegt analist Lars Godell van Forrester. "De investeringen in publieke hotspots, zoals in cafés, hotels, luchthavens en trein-, bus- en metrostations, is weggegooid geld."
Provider HubHop , dat onlangs werd overgenomen door KPN, vindt dat de cijfers van Forrester niet kloppen. "Op basis van huidige marktcijfers verwachten wij dat in 2005 in Nederland twee miljoen laptop's gebruikt worden. Tachtig procent daarvan zal voorzien zijn van een wifi-kaart", zegt Koen Kam, COO en mede-oprichter van HubHop. "Een deel van de eigenaren heeft bovendien nog een PDA die geschikt is voor wifi."
"Eenderde gebruikt publieke hotspot"
HubHop zegt dat eenderde van zijn abonnees, exacte aantallen wil het niet geven, inlogt op een publieke hotspot. Kam: "Publieke hotspots worden soms vaker gebruikt dan zakelijke. Een van de meest gebruikte hotspots die we hebben is geplaatst in een bibliotheek." Het totale aantal gebruikers van een publieke hotspot in Nederland (van alle providers) wordt door Kam op "hooguit een paar duizend" geraamd.
Dit aantal zal snel stijgen, verwacht Kam. "Ik denk dat er in 2006 tussen de 250 en 750 duizend mensen in Nederland gebruik maakt van een publieke hotspot." Daarbij worden ook gerekend de buitenlanders die in Nederland verblijven en hier inloggen. De toename zal ontstaan als gevolg van een uitbreiding van het aantal hotspots, aldus Kam. HubHop wil de 45 hotspots die het nu heeft, grofweg eenderde van het totale aantal in Nederland, "substantieel" uitbreiden, "tot enkele honderden".
Dat de prijs een obstakel zou zijn voor het succes van publieke hotspots wordt door Kam weersproken. "Mensen betalen voor dataconnectiviteit, ook sinds de vorige crash. Waarom zou dat met wifi anders zijn?". Wel verwacht hij dat er meerdere prijsmodellen zullen ontstaan, waaronder afrekenen per minuut. "We denken ook dat internetproviders toegang via hotspots als extra betaalde dienst aan hun klanten gaan aanbieden."
Het ligt voor de hand dat KPN om die reden HubHop heeft overgenomen en hotspot-diensten wil aanbieden aan klanten van zijn internetproviders Planet, HetNet en Xs4all. Kam wil niet zeggen of deze providers op korte termijn ook daadwerkelijk deze diensten aan hun abonnees zullen aanbieden.
Wifi-aanbieders zullen hun bedrijfsopzet de komende jaren zien veranderen, zegt Kam, los van de introductie van nieuwe prijsmodellen. Zo is de markt voor thuisnetwerken groeiende, of KPN hierin ook een rol ziet voor HubHop wil Kam niet zeggen. Hij zegt te verwachten dat de wifi-aanbieders roaming mogelijk zullen maken en ook zullen ze meerdere inkomstenbronnen gaan aanboren. Tot die nieuwe inkomstenstromen rekent HubHop onder meer het aanbieden van nieuws, locatiediensten en uitgaansgidsen. "Maar dat is iets voor een later stadium, eerst willen we het aantal hotspots uitbreiden."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
20 Reacties
Teun van Essem
Ik ben bang dat Forrester nu eens een keer gelijk gaat krijgen (een bijna unieke happening, da's waar).Ik ben een mobile communication freak van de bovenste plank (al vanaf de tijd dat ik als een van weinigen wel prima via GSM kon internetten, dus een jaar of 5 geleden). Ik heb al 2 jaar een Wifi kaart voor mijn laptop, die ik precies op 1 lokatie heb gebruikt (bij Microsoft in Seattle) en dat gedurende 3 dagen. Daarna ben ik, ondanks veeeeeeeele reizen, nooit meer een hotspot tegengekomen op een plek waar ik 'm nodig had.En de hotspots die ik tegenkwam waar ik in wilde loggen, boden geen toegang tegen betaling, maar vereisten wel een account, of eisten betaling maar alleen via een regeling die 24 uur tijd nodig had (passagiersterminal op JFK). Ik heb nog niet de gelegenheid lang genoeg bij Starbucks te zitten om mijn laptop te booten, dus misschien zou het daar wel werken. De meeste hotels waar ik verblijf hebben tegenwoordig ethernet op de kamer, in de lobby, in de bar enzovoort, dus ook daar geen WiFi. En voor hubhop misschien het ergste: ik ben in Nederland, behalve op Schiphol, nog nooit een hotspot tegengekomen …………..Tuurlijk, als XS4all mij bij mijn DSL abonnement ook nog een super roaming WiFi aacount aanbiedt (die ook buiten Amsterdam werkt), ben ik de eerste die ervoor gaat. Tegen die tijd ben ik wellicht al zo oud, dat ik de toetsen niet eens meer kan zien 🙂
Paul Faure
In onze optiek is moet wifi-internettoegang een toegevoegde waarde zijn voor een bedrijf of instelling.De (zeer) geringe kosten om een wifi netwerk op te zetten maakt het nu al voor bijna iedereen mogelijk om zijn/haar klanten deze dienst aan te bieden. De kosten voor het netwerk kunnen eventueel verdisconteerd worden in de prijs van het geboden product (camping=standplaats, hotel=kamerprijs). Afrekenen per minuut of op abonnementsbasis zien wij niet zitten en zeker al niet in Nederland. Al onze klanten zien de dienst als toegevoegde waarde en wij denken ook dat je uitsluitend op deze basis een hotspot moet inrichten.
Paul Faure
Zie ook {dit artikel; http://www.nhd.nl/Index/0,4731,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.nhd.nl%2FPagina%2F0%2C7106%2C15-1-1–1427627-1322-723605-%2C00.html } Groetjes,Paul
R. Willems
Op vliegvelden, congrescentra en misschien nog een paar toepassingen na voor freaks/hobbyisten zal Wifi nooit duurzaam en een doorslaand succes worden: Het is en "voelt" te ingewikkeld.Kijk nou eens goed eens om je heen. Hoeveel mensen kunnen/willen er nou echt een instelling zonder problemen wijzigen, laat staan een draadloos netwerkje onderhouden? Veel te hoge drempel voor de grote meerderheid. Ook met "plug&play" en mooie manuals zal dit niet veranderen. Wifi blijft een onveilig imago met zich meedragen.Alle data door de lucht getransporteerd is in ogen van gemiddelde user makkelijk te misbruiken en eng. De concurrentie in de vorm van b.v. de insteekkaarten/GPRS van Telco's zijn geduchte concurrenten. Lekker makkelijk de kosten direct op de factuur van de baas… Voor velen is mail bekijken/poppen onderweg genoeg en daar is snelheid dataverkeer voldoende voor. Wifi is typisch een product dat een leuk tussenstation is in de ontwikkeling van draadloze technieken en zeker bruikbaar voor een kleine groep users. Een groot commercieel succes betwijfel ik echter ten zeerste. Groet en succes. Reinier
Lodewijk
WiFi op publieke hotspots was allang een succes geweest als je een verhaal kon bedenken waarmee je kan uitleggen wat mensen er eigenlijk mee moeten. Techniek is nauwelijks een argument. Maar ja, wat moet je ermee? Voor de meeste mensen is onderweg zijn een kwestie van woon-werkverkeer. Thuis is er internet, op het werk is er internet. Dat er onderweg nauwelijks internet is, is eigenlijk heerlijk. In de auto heb je er alleen wat aan als je stil staat, in de trein is er de krant en andere papieren stukken. Verder is er overal voor dringende zaken je GSM, al dan niet met GPRS voor ontvangst van e-mail op je PDA of laptop. Tenminste, als je bedrijf van buiten toegang biedt tot de e-mail. Laten we het onder ogen zien: voor 90% van het publiek is WiFi onderweg geen halszaak. Voor 5% lijkt het leuk maar is het te ingewikkeld (zakenmensen zijn geen IT'ers). En de laatste 5% die het wil en kan bevindt zich naar mijn idee dan vooral op Schiphol… en daar is het dan ook een succes.
Remco Rijnhart
De huidige status van Wifi heeft nog een te groot "Kermit" gehalte om een succes te zijn. Met Kermit bedoel ik dan die mobiele telefoons waarbij je eerst naar een greenpoint toe moest gaan om te kunnen bellen. De overeenkomsten zijn verassend en het is daarom ook niet moelijk te voospellen dat Wifi in de huidige opzet geen succes wordt. Indien problemen als dekking, tariefstelling en roaming worden opgelost zal de situatie veranderen maar net als met de GSM markt zal het succes met name vanuit de consument moeten komen.
Guy
WIFI wordt alleen een succes op het moment dat bedrijven het als extra (GRATIS) service gaan aanbieden. Kom bij ons tanken en check je email! Cafes a la starbucks! desnoods maak je je koffie een dubbeltje duurder. Wat dacht je van de trein! Kunnen mensen eindelijk meerwaarde zien van de trein! Moeten wel meer stoeltjes bij :-) Daarnaast moet je het zien als een fantastische oplossing voor kantoren en thuis. ik ga echt geen kabeltjes meer aanleggen thuis. Ik ben het wel eens dat het meer plug&play moet worden. Is nu nog te ingewikkeld voor velen. En vwb publieke hotspots. who gives a fuck. Als het niet aanslaat klopt het business model niet. maar dat betekent niet dat de WIFI technologie niet werkt.
Peter Verkooijen
Wifi (802.11b) is de eerste van een hele serie 802-standaarden voor draadloze datatransmissie. De analogie met Kermit klopt; dat was de eerste stap in het succes van mobiele telefonie. Er komen 802-standaarden aan met een bereik van enkele kilometers. Dan worden hotspots meteen een stuk interessanter. Voor de gebruiker hoeft wifi ook niet zo ingewikkeld te zijn als het nu vaak is. In Bryant Park in New York kun je gewoon je laptop aanzetten en presto, je hebt breedband, zonder rare logins e.d. Wel gratis ja, dus je kunt vraagtekens zetten bij de businessmodellen van bedrijven als Hubhop. Toch moet daar een mouw aan zijn te passen. Intel steekt veel geld in de ontwikkeling van hotspots om zijn Centrino-laptops te pushen. Aan ingebouwde roaming tussen verschillende draadloze protocollen wordt gewerkt. Wifi is een godsgeschenk voor vrije jongens die overal en nergens willen kunnen werken. Dat corporate konijnen er niets aan vinden omdat ze alleen mobiel zijn als ze tussen 'de zaak' en thuis in de auto zitten is hun probleem. Cultuuromslag a.u.b.
Henk
"Publieke Hotspots volgende Dotcom-crash" Ik mis de nuance een beetje in deze titel. Moet hieruit opgemaakt worden dat, zouden de hotspots ons niet brengen wat partijen als HubHop en consorten ons voorhouden, er een paar honderd miljard euro wordt weggepist? Hoe kun je een enkel initiatief vergelijken met de 'teloorgang' (sommigen zien het als correctie) van een hele branche? Gaat het zo slecht met Forrester Research dat ze aan de Tegraaf Journlistiek moeten om nog maar af en toe aangehaald te worden in een artikel? Of was het onderzoek uitgevoerd in opdracht van een partij die zelf GPRS-kaarten levert of een ander belang heeft bij deze conclusie? Ik zie de koppen al in de New York Times, de Wallstreet Journal en de Washington Post:"In navolging van NASDAQ ook Wall Street onderuit door WiFi debacle", "Huizenprijzen storten in als gevolg van WiFi-crash", "Ferrari verder in problemen door plotselinge terugval vraag" of "Aantal WiFi-zelfmoorden verder omhoog". Laat me niet lachen… Wat schreef Forrester destijds eigenlijk over UMTS?
Piet
Spreek je WiFi overigens niet toevallig uit als why fi?
Frans
Waarom hoor ik niemand over bijvoorbeeld de Mobile Connect oplossing van Vodafone? Kaart in je laptop, en overal (!!) werken, internetten, emails checken etc etc. Niet gebonden aan locaties waar de WiFi mannen en vrouwen hun kastjes hebben gemonteerd. Ik heb de waarheid niet in pacht, maar is dit niet DE concurrent van WiFi? Frans
A.Treur Jr.
"Wie niet van toekomst durft te reden leeft niet in heden maar het verleden". Iemand gedacht aan de )combinatie met mobiele telefonie?(nokia, ericson/Sony)Killer ap. Je loopt Ikea binnen en middels wifi begint Ikea met jouw toestemming tegen je te praten. Op hun kosten! Dag mw.X, vandaag hebben wij in het restaurant Y in de aanbieding. Voor uw kinderen (!consumer profiling!? hebben dekbedden in de aanbieding. Navigatie kan, overzicht aanbiedingen kan. Das mooi, en daarna even afrekenen met je mobiel. En dat vanuit 1 uniek platform…….WIFI based.
Koen Kam
Een paar reakties van Koen Kam: 1. De argumenten dat het met WiFi niks wordt lijken sterk op de argumenten van 20 jaar geleden dat het niks wordt met mobiel bellen. De client is groot, zwaar en onhandig (laptop) en 20 jaar geleden was de ATF3 telefoon zo groot als een krat bier. "Je kunt toch al bellen, thuis en op het werk? Wat moet je dan met een mobiele telefoon?" was het massale denken in 1983. Tegenwoordig heeft iedereen een mobieltje. Het merendeel van de mensen belt straks nog maar 1x per maand met een vaste telefoon. 2. We denken bij HubHop gewoon dat over 10 jaar per definitie internet "draadloos" is. Draadloos. Stomme naam! Alsof we de auto de "horseless cariagge" zijn gaan noemen. Het is geen kwestie OF breedband mobiel er komt. Het komt er gewoon. Internet wordt "by default" mobiel. 3. De hele discussie over GPRS/UMTS/ WiFi/Bluetooth/ UltraWideBand/ Meshing is net zo interessant als de discussie over de Beatles versus de Stones, Kreidler versus Zundapp, Commodore 64 versus ZX Spectrum, PC versus Mac en ga zo maar door. Er komt gewoon breedband mobiel internet, voor een laag tarief, op een makkelijk te gebruiken client, met nieuwe vormen van gebruik (applicaties) die niemand nu voorziet, en gebruikt door ongeveer iedereen. Ik weet alleen niet hoe het heet en ik heb er ook geen voorkeur voor. 4. Kan iemand mij iets niet-triviaals vertellen dat Forrester ten tijde van de internet hype correct heeft voorspeld? IETS?!Ik geef de eerste 5 personen die mij een CORRECTE FORRESTER VOORSPELLING kunnen mailen GEDAAN TEN TIJDE VAN DE DOTCOM HYPE een jaarabonnement HubHop! Koen
R. Willems
Beste Koen, "Geen appels met peren vergelijken" zei mijn oude vadertje altijd. Ik gun jullie het beste van de wereld, maar de ontwikkeling van de mobiele telefoon vergelijken met Wifi lijkt me niet gepast. Dat er draadloos breedband internet komt ben ik geheel met je eens. Dat Wifi daar duurzaam en succesvol een rol in gaat spelen niet. Wifi is zoals ik eerder schreef een goede en logische (tussen)fase in de ontwikkeling van draadloze communicatie. "Hoe het heet" en met welke techniek maakt wel uit, want volgens mij is jouw business model en investering gebaseerd op Wifi en niet op alle draadloze technieken toch? Ik ben er, net als menig investeerder denk ik, in ieder geval wel in geinteresseerd. Als ik daar namelijk antwoord op zou hebben ben ik of minimaal vaste columnist van Emerce en post ik mijn berichten(draadloos) vanaf mijn minimaal 60 meter lange jacht drijvend ergens rond de Fiji eilanden. Groet, Reinier
Nils Kievid
Ik vind de discussie wel leuker worden nu ook hubhop zich er mee gaat bemoeien. Het is reeel om te denken dat alles in de nabije toekomst draadloos wordt, met welke techniek dan ook. Alleen is het rendabel te krijgen? Ik verkoop reizen via Internet en nog steeds kijken "Nederlanders" naar de prijs en niet naar het product. Ik ben ook zo'n IT'er die het leuk vond om 2 jaar geleden vanaf zijn palmtoppie in te loggen op de citrix server…was ook draadloos… maar je vergeet de aard van de mens. 1x is het leuk..spannend, een hele ervaring maar na zeg 10x is de fun eraf en valt het businessmodel om als een steen. Het is niet rendabel te maken afgezien van Schiphol en grote zakenhotels. Ik zie meer heil in projecten zoals rotterdam online waarbij iedereen die een kabel/ADSL abbo heeft draadloos gaat en het netwerk openstelt voor iedereen. Dan is er geen concurrentie en is er draadloos Internet voor iedereen…geheel gratis! Dat wordt de killerapp!
A.Treur Jr.
Aan allen. Deze discussie mist een motief. Het motief van een gebruiker wel te verstaan. En een motief voor partijen als AH, BCC, V&D, ikea etc. om dergelijke systemen (WiFi)te omarmen. Als in vele aardige discussies zie je visie, kennis en intuitie verwarren. De oplossing zit dichterbij dan ook Koen denkt. Publiek Wifi is prachtig. Maar zakelijke (BtC en BtB) applicaties vele malen interessanter. Althans nu. De mobiele (inteligente) telefoon is de link tussen WiFi succes en falen. De tijd die WiFi aanbieders hebben is daar andere draadloze ontwikkelingen (digitenne, UMTS) gering. Het voordeel is dat lokale oplossingen (content,communicatie en financiele transacties)als service instrument evidente meerwaarde hebben. Kwestie van in levels denken en de Trojaanse route te verkiezen. Waarom neemt KPN belangen in WiFi ondernemingen en waarom besteed DT ongeveer 10% van het R&D aan WiFi ontwikkelingen? Elk nieuw mobiel toestel zou uitgerust kunnen worden met hybride eigenschappen. Sony, Nokia, motorola en samsung weten heel goed dat dit oplossingen zijn die het gebruik van en de vraag naar (nieuwe) mobiele devices maar ook PDA etc. alleen maar zullen stimuleren. Wordt vervolgt……
Melle Zegel
WiFi is niets? Wij werken regelmatig thuis en hebben met een minimale investering de mogelijkheid om via een laptop met Centrino chipset en 1 met een wifi kaart overal in huis online te zijn via 1 breedband internet verbinding.WiFi is voor ons dus al een zeer postieve techniek. WiFi gaat niets worden? De investeringen in WiFi zullen het niveau van die in UMTS gedurende mijn leven niet halen. Neem publieke hotspots in de horeca, voor *100,- per maand vaste kosten en een éénmalige investering van +/- *500,- kom je een heel eind. Lijkt mij sterk dat er bij dit soort bescheiden investeringen sprake kan zijn van een soort "dotcom crash". En als het een succes is… WiFi is er en zal zich in de toekomst ontwikkelen tot een belangrijke stap binnen het geheel van de infrastructuur. Denk aan lokale telefooncentrales met WiFi nu KPN groot aandeelhouder is in HubHop. Wie heeft er niet zo'n KPN telefoonkast in de buurt? Er valt wellicht niet veel te verdienen met WiFi als infrastructuur an sich, de hardware en toepassingen op basis van WiFi zullen zich zeker verder ontwikkelen.
Epicures
[quote] En de laatste 5% die het wil en kan bevindt zich naar mijn idee dan vooral op Schiphol… en daar is het dan ook een succes.[/quote]Hmm… en ik hoorde uit betrouwbare bron dat er gemiddeld 12 bezoekers zijn per DAG
jeroen
12 bezoekers gemiddeld per dag is : 12 x 5 euro = 60 euro x 360 dagen = 21600 euro per jaar, hmmm doe mij ook 1000 van dat soort hotspots.
Mark
Tja,Inmiddels is het eind 2003 en kost een beetje Centrino-notebook zo'n 1400 a 1500 euro. Niet echt prijzig meer dus. En heerlijk in je woonkamer op de bank naast je vrouw en kind even de laatste nieuwtjes en mail lezen. (toch 11 Mbps)'T laptopje neem je ook overal mee naar toe met z'n 2,2 kg en 5 uurtjes op de batterij is dat zeer acceptabel. En als je (tegen betaling) bij hotels, pompstations, restaurants en vliegvelden ook nog kunt inloggen… Wireless lan is zo gek nog niet dus. Bij ons op het werk gebruiken we nu VOIP en zijn er een aantal met een wireless VOIP telefoon. Ik denk dat hier nog ontzettend veel mogelijkheden zijn en dat Forrester de plank mis slaat.En wat kan ik nu met UMTS??