Deel dit artikel
-

Nederlanders meer online door breedband

'Always-on' zorgt voor "een sterke verandering" van het internetgebruik, zo valt te lezen in een omvangrijk onderzoek naar breedbandgebruik dat is verricht in opdracht van onder meer het ministerie van Economische Zaken. De ruim 1,2 miljoen Nederlandse breedbandinternetters besteden meer tijd online en houden zich voornamelijk bezig met communiceren en informatie opzoeken, waarbij medische informatie veruit favoriet is.

Het onderzoek &#39 is uitgevoerd door Dialogic Innovatie & Interactie, en is de opvolger van een soortgelijk rapport uit 2001. Opdrachtgevers voor de huidige studie zijn het ministerie van Economische Zaken, Amsterdam Kennisstad Cyburg, Ex'ovision, Almere Kennisstad, Kenniswijk en VECAI. Voor het onderzoek is een online enquete gehouden onder ruim 2400 internetters, werd 29 mensen gevraagd een dagboek bij te houden en zijn ook 47 mensen gesproken tijdens 'gebruikersavonden'.

Aan het eind van het laatste kwartaal had Nederland ruim 1,2 miljoen breedbandinternetters, zegt Dialogic. Eerder al meldde KPN bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal dat het eind maart 418 duizend ADSL-abonnees had en dat het 33 procent van de markt voor snel internet in handen heeft. Vorige week kwam het telecombedrijf met het bericht dat dat het aantal ADSL-abonnees vijfhonderdduizend zou bedragen. Met enige reserve kan dan geconcludeerd worden dat het aantal breedbandinternetters de anderhalf miljoen is genaderd.

Internetgebruik neemt toe zodra breedband zijn intrede doet, constateert Dialogic. Gemeten naar de duur van een internetsessie is het grootste deel (41 procent) van de smalbandgebruikers binnen een uur klaar met internet. De grootste groep breedbandgebruikers (ongeveer 34 procent) blijft tussen de twee en vier uur hangen.

Diensten die het meest gebruikt worden door breedbandinternetters zijn: opvragen van medische informatie (51 procent), gaming (37 procent) en deelnemen aan een community (28 procent). Ook beeldmateriaal en muziek downloaden of bekijken/ beluisteren wordt door breedbandgebruikers vaker gedaan dan door smalbandinternetters. In het verlengde daarvan is digitale randapparatuur (MP3-spelers, camera's, spelcomputers) ook populairder onder breedbandinternetters.

Gemak, sociaal contact en vermaak zijn de drie belangrijkste redenen om over te stappen naar breedband. Ook speelt mee dat smalbandgebruikers de uitgaven aan communicatie denken te verminderen. Dit blijkt ook daadwerkelijk het geval te zijn, aldus de onderzoekers. "Uitgaven voor muziek, software en films hebben zij (de breedbandgebruikers) in mindere mate verminderd", aldus het onderzoek. De animo om over te stappen is overigens niet erg hoog, van de ondervraagde modem-gebruikers zegt zestig procent breedband te overwegen, indien beschikbaar.

Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat telewerken toeneemt, overigens onder zowel breedband- als smalbandgebruikers. Bij de vorige meting in 2001 zei nog veertig procent aan telewerk (thuiswerken) te doen, in het jongste onderzoek is dat gestegen tot zeventig procent. Onder telewerken wordt verstaan de afgelopen drie maanden thuis via internet gewerkt hebben. Het beter combineren van werk- en huishoudelijke activiteiten en minder reizen, worden als redenen genoemd om aan telewerken te doen.

"De echte sociaal maatschappelijke en economische effecten van het gebruik van breedband moeten echter in de komende jaren nog zichtbaar worden", aldus het rapport. Daarbij gaat het om thema's als: de invloed van breedband op mobiliteit, arbeidsproductiviteit, de vervanging van oude door nieuwe media en het effect van breedbandinternet op onderwijs en zorg.

Deel dit bericht

2 Reacties

Bas Nob

Sorry, maar ik begrijp het niet: "Uitgaven voor muziek, software en films hebben zij (de breedbandgebruikers) in mindere mate verminderd" ? Breedbandgebruikers zijn duurder uit qua aanschaf van multimedia, of goedkoper, of??? En: De animo om over te stappen is overigens niet erg hoog, van de ondervraagde modem-gebruikers zegt zestig procent breedband te overwegen, indien beschikbaar. Hoezo is 60% niet hoog?

jaap van de Lagemaat

Breedband bevalt mij goed. Lekker snel en geen telefoontikken meer in de gaten houden. Ik vind het wel jammer dat ik niet meer kan faxen met het Bitware-programma. Wat me wel dwars zit van Zonnet is het feit dat ze klanten trekken met "tijdelijk gratis modem en geen aansluitkosten". Gratis modem dat klopt, maar op de eerste de beste nota werd wel Eur. 79,– inrekening gebracht wegens "eenmalige aansluitkosten". Ik heb hier tegen geageerd, maar zonder resultaat. Hebben meer mensen deze ervaring met zonnet?Jaap

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond