Branchevreemde aanbieders betreden betaalmarkt

Het aandeel elektronische betalingen gaat in de toekomst drastisch toenemen, zo blijkt uit onderzoek van strategy consultant A.T. Kearney onder betalingsspecialisten. In de Europese Unie bedragen de totale inkomsten uit elektronische betalingen momenteel 90 miljard euro. In 2020 zal dit zijn toegenomen tot 175 miljard, een jaarlijkse groei van 8 procent.
E-commerce is de voornaamste aanjager van de sterke groei van elektronisch betalen, volgens A.T. Kearney. Steeds meer mensen kopen goederen online en de betaling daarvan gebeurt de facto elektronisch. Daarnaast voorziet men een grote toename van alternatieve betaalmethoden, die hogere marges bieden dan de klassieke debit – en credit transacties. Bekende alternatieve methoden zijn iDEAL, PayPal en het Duitse Sofortüberweisung.
Van de achthonderd betalingen die een consument gemiddeld per jaar doet, is 75 procent tegenwoordig nog contant. In 2020 zal het aandeel contante betalingen zijn gedaald naar zestig procent, terwijl het aandeel elektronische betalingen evenredig toeneemt.
Deze verschuiving is een groeipool voor banken, creditcardmaatschappijen, telecom operators, retailers en nieuwe aanbieders van elektronische betaalmethoden in Europa. A.T. Kearney verwacht dat de inkomsten in dit segment nagenoeg verdubbelen: van 37 miljard in 2010 naar 65 miljard in 2020. In 2020 zullen aanbieders van alternatieve methoden ongeveer een derde van de totale inkomsten genereren terwijl ze ‘slechts” een vijfde van alle betalingen verwerken.
Banken zullen hun sterke positie in het betalingssegment overigens wel behouden, aangezien ze reeds een lange financiële relatie hebben met hun klanten. ‘Maar ze zullen alert moeten zijn, aangezien telecomoperators uit zijn op een groter deel van de omzet.’
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond