New York Times klant bij Nederlandse PZZL.com

Het Nederlandse PZZL.com plaatst in het vervolg de kruiswoordpuzzels online voor de New York Times. Het kruiswoordraadsel is het eerste element van de site waarvoor de New York Times met succes geld ging vragen. Hoeveel het Nederlandse puzzelbedrijf PZZL.com met zijn opdracht verdient wil het niet bekendmaken.
Drie jaar geleden ging PZZL.com , dat in Amsterdam is gevestigd, van start. Het bedrijf werd opgericht door Peter Ritmeester, die tot dat moment eindredacteur was bij het toenmalige VNU voor een aantal puzzelbladen. "Ik had de indruk dat consumentenbladen of kranten met puzzels erin, die puzzels ook op hun website zouden willen plaatsen.", zegt Ritmeester over de aanleiding om zijn bedrijf op te richten. Bovendien raakte hij wat uitgekeken op zijn werk, zegt hij.
PZZL.com werkt inmiddels voor ongeveer veertig klanten, zowel online als offline, en is al vrij snel na de start winstgevend geworden, zegt Ritmeester. Bekende namen onder de klanten zijn NRC Handelsblad, de Volkskrant en HetNet. Het bedrijf van Ritmeester maakt ook zelf puzzels, iets waar in het begin de nadruk op lag. "Nu zijn we meer een softwarebedrijf dat puzzels maken erbij doet." Verder ontwikkelde PZZL.com ook puzzels en quizen voor marketingdoeleinden. "Een quiz of een puzzel kan goed dienen als middel om klanten te werven", zegt Ritmeester.
Het contact met de New York Times kwam tot stand via zijn functie als bestuurslid bij de World Puzzle Federation, vertelt Ritmeester. "Een redacteur van de New York Times is daar ook bestuurslid en hij bracht me in contact met de online afdeling van de krant." Daarna duurde het nog een jaar voor de handtekening daadwerkelijk onder het contract werd gezet. "Het is toch een hele stap voor zo'n krant om met een klein bedrijf in het buitenland in zee te gaan", zegt Ritmeester.
De online puzzels waren het eerste element waar de New York Times geld voor ging vragen, naar verhouding geldt het als een van de meest winstgevende elementen van de site. De abonnees betalen elk 19,95 dollar per jaar of 3,95 dollar per maand voor toegang tot de puzzels. Volgens Ritmeester wordt er inmiddels een jaaromzet van "een miljoen dollar" behaald met de online puzzels. De gehele online tak van de New York Times zag in het vierde kwartaal de omzet met 18,5 procent stijgen tot 19,7 miljoen dollar. De operationele winst nam toe van 1,4 naar 3,3 miljoen dollar.
PZZL.com zet in het vervolg de puzzel online zoals die wordt aangeleverd door de New York Times, maar het voegt ook meerdere mogelijkheden toe. Zo kunnen de spelers vanaf verschillende locaties gezamenlijk een kruiswoordraadsel invullen, wat de een invult ziet de ander ook op zijn scherm verschijnen. Overleggen gebeurt via een aangekoppelde chat-mogelijkheid. Deze toepassingen zijn ook aangebracht bij de cryptogrammen op de sites van NRC Handelsblad en de Volkskrant. Een andere toepassing die PZZL.com ontwikkelde is de mogelijkheid om de puzzel op te slaan en bijvoorbeeld een dag later verder te gaan met de oplossing. Vanwege het gebruik van Java kan dit moeilijk op de eigen computer gedaan worden, aldus Ritmeester, PZZL.com laat spelers de puzzel daarom op de eigen server opslaan.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond