Deel dit artikel
-

Nederland sterkste groeier bij wereldwijde patenten

Het 'wereldwijde PCT-patent' is gewild in Nederland. Het aantal verzoeken om een dergelijk patent groeide hier vorig jaar met 26,1 procent, sterker dan waar ook ter wereld. Dit zegt de World Intellectual Property Organization. In de ranglijst van bedrijven met de meeste aanvragen staat Philips bovenaan.

Het aantal aanvragen geeft een indicatie van de innovatiekracht in de wereld, maar ook in de afzonderlijke landen. Een PCT-aanvraag (Patent Corporation Treaty) is bedoeld om tegelijkertijd in een aantal landen een patentaanvraag te doen en wordt om die reden ook wel "wereldwijd patent" genoemd. Deze methode is ingesteld om internationale erkenning van een patent soepeler te laten verlopen. 'PCT-patenten' worden toegekend door de World Intellectual Property Organization ( WIPO ), waarbij inmiddels 118 landen zijn aangesloten, een erkenning kan enkele jaren duren.

Over 2002 nam het aantal verzoeken om een dergelijke erkenning toe met tien procent, meldt WIPO. Er kwamen 115 duizend verzoeken binnen, daarvan was 3,5 procent afkomstig uit Nederland (4019 stuks) dat hiermee in de top tien de zesde positie bekleedt. Het grootste aandeel in het aantal verzoeken heeft de Verenigde Staten, met 39,1 procent oftewel 44.609 stuks. De tweede en derde plaats zijn respectievelijk voor Duitsland met 15.269 stuks (13,4 procent) en Japan met 13.531 stuks (11,9 procent).

Nederland is de sterkste groeier, aldus WIPO. In vergelijking met 2001 steeg het aantal verzoeken om een PCT-patent met 26,1 procent. Nederland laat daarmee enkele andere landen uit de top tien ver achter zich. Duitsland diende 12,1 procent meer aanvragen in en de Verenigde Staten 11,5 procent.

In de ranglijst van bedrijven die de meeste verzoeken voor een PCT-patent indienden staat Philips bovenaan. De nummers twee tot en met tien zijn: Siemens, Bosch, Ericsson, Matsushita, Sony, Nokia, 3M, Bayer en Procter & Gamble. De meeste aanvragen voor een PCT-patent lagen op de gebieden natuurkunde, chemie en elektriciteit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond