HVA ONDERTEKENT UITVOERINGSAGENDA UITSTOOTVRIJE STADSLOGISTIEK

Geen uitlaatgassen van vrachtwagens of bedrijfsbusjes meer in de stad. Om dit te realiseren tekenden gemeenten, partijen uit de vervoerssector en staatssecretaris van Veldhoven op 9 februari de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek. Namens de Hogeschool van Amsterdam (HvA) tekenden Esther Ras, decaan van de Faculteit Techniek en Harold Swartjes, directeur Facility Services.
De deelnemende partijen maken afspraken om steden volledig schoon te bevoorraden en de stadslogistiek efficiënt in te richten voor minder overlast door verkeer zoals files in de straten of geparkeerde busjes op de stoep. Zo’n 30 steden voeren in 2025 een zero emissiezone in. In deze steden rijden straks alleen nog volledige uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens. Het invoeren van deze zero emissiezones scheelt in 2030 circa 1 megaton CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met de totale jaarlijkse uitstoot door aardgasgebruik van alle huishoudens in Den Haag en Rotterdam samen. Daarnaast wordt de lucht veel schoner.
ROL VAN DE HVA
De HvA draagt bij aan de uitvoeringsagenda op twee vlakken: als publieke inkoper en als onderzoekspartner. Ten eerste verduurzaamt de afdeling Facility Services van de HvA de eigen inkoop door de vervoersstromen slimmer en schoner te laten organiseren. Leveringen van verschillende leveranciers worden zoveel mogelijk gebundeld, en er wordt waar mogelijk samengewerkt met lokale leveranciers en logistiek dienstverleners.
Deze lijn is ingezet in 2014 en wordt nu verder uitgebreid. De bevoorrading van de HvA en de UvA gaat inmiddels via een ‘hub’ buiten de stad. Hier leveren vrachtwagens spullen voor de onderwijslocaties af. Schone vervoersmiddelen zoals elektrische busjes brengen ze naar de campussen. Dat scheelt uitstoot en dus vieze lucht in de stad. Ook rijdt de glazenwasser op elektriciteit. En maken studenten en medewerkers gebruik van centrale afhaalpunten voor pakketjes.
HVA ALS ONDERZOEKSPARTNER
Ten tweede draagt de HvA met onderzoek bij aan de uitvoeringsagenda vanuit Centre of Expertise Urban Technology van de Faculteit Techniek. Door het ontwikkelen en delen van kennis over logistieke concepten, techniek en beleid. En door samenwerkingen te stimuleren en initiëren met professionals, studenten, docenten en onderzoekers voor efficiënte en schone stadslogistiek.
Het onderzoek richtte zich voorheen op verschillende oplossingen voor duurzame stadslogistiek. Zoals de inzet van licht elektrische voertuigen , elektrische servicelogistiek en de laadinfrastructuur voor logistiek. Het onderzoek leverde naast gerichte oplossingen ook het inzicht op dat elke sector een andere aanpak nodig heeft, wil je het verduurzamen van stadslogistiek realiseren. De komende jaren is het onderzoek dan ook sectorspecifiek: wat hebben de servicesector, de bouw, de afvalsector en de horeca nodig voor schone logistiek?
Daarnaast kijken de onderzoekers naar specifieke gebieden in de stad, zoals het Universiteitskwartier, Zuidoost en de Zuidas. Wie zijn elkaars buren in een gebied en kunnen zij samenwerken voor de inkoop? Want als één partij in een gebied inzet op duurzame bevoorrading, maar de buren niet, is de impact maar beperkt. Werk je samen, dan is het mogelijk tot schone bevoorrading van een heel gebied te komen. Ook worden wijken prettiger om in te leven doordat er minder busjes op de stoep geparkeerd staan en files tot het verleden behoren.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.