Deel dit artikel
-

Rotterdams bedrijf veroordeeld in zaak rond spam

Het Rotterdamse bedrijf NTS Computer Technology is door de rechter veroordeeld voor het verzamelen van e-mailadressen uit een online database, waarna het deze adressen gebruikte voor het versturen van spam. De adressen werden gehaald uit E-mailgids.com van Aktu Publications uit Amsterdam, dat nu 1,8 miljoen euro van NTS vordert.

Aktu Publications is uitgever van onder meer PC-Active en Compukids en beheert online de database E-mailgids.com . In deze database, opgezet in 1997, zijn inmiddels honderdduizend e-mailadressen op te zoeken, aldus Aktu. Het bedrijf verbiedt in zijn algemene voorwaarden andere partijen deze adressen over te nemen en te gebruiken voor het versturen van e-mailreclame.

Begin september merkte Aktu dat het Rotterdamse bedrijf NTS toch adressen uit de database verzamelde. Nader onderzoek bracht aan het licht dat NTS op kleinere schaal al sinds april adressen overneemt uit E-mailgids.com.

In een kort geding voor de rechtbank in Rotterdam heeft Aktu nu afgedwongen dat NTS ophoudt met het verzamelen van adressen uit de database. De rechtbank sommeerde NTS binnen een week alle adressen uit de eigen bestanden te verwijderen, voor iedere dag dat het bedrijf in gebreke blijft dient het 2500 euro te betalen. Bovendien kende de rechter een sanctie toe op het verzamelen van adressen uit de database, deze bedraagt 435 euro voor iedere overtreding (met een maximum van 50 duizend euro).

Volgens Aktu zijn er tot op heden 4095 overtredingen "keihard" aangetoond. Directeur Wammes Witkop van Aktu vermoedt dat het echter aanzienlijk meer zijn. Aktu vordert op basis van de aangetoonde overtredingen ruim 1,8 miljoen euro van NTS. Het baseert deze vordering op het overtreden van de algemene voorwaarden van E-mailgids.com, waarin staat dat op iedere overtreding van deze algemene voorwaarden een boete staat van 454 euro (duizend gulden), vertelt directeur Wammes Witkop. Het staat overigens niet expliciet in de uitspraak dat NTS deze boete dient te betalen. "Volgens onze advocaat is de huidige uitspraak afdoende om de vordering hard te maken", zegt Witkop.

In de uitspraak draait het echter minder om spam of inbreuk op een databank dan om de schending van de algemene voorwaarden van E-mailgids.com. De rechter oordeelde dat Aktu schade leidt wanneer deze voorwaarden rond het oogsten van e-mailadressen en het spammen van mensen aan de hand van de adressen uit E-mailgids.com niet nageleefd worden. "Het is aannemelijk dat indien zij (de eigenaar van E-mailgids.com, JH) hier niet of onvoldoende in slaagt, het minder aantrekkelijk wordt om in de gids te worden opgenomen en dat de site daarmee ook minder aantrekkelijk wordt voor adverteerders", aldus de uitspraak.

NTS verweerde zich door te stellen dat E-mailgids.com geen databank is, omdat het niet gaat om een geordend geheel en er geen investering nodig is voor Aktu om de database op te bouwen, mensen voeren zelf de gegevens in. De rechter deed hier geen uitspraak over. "In het midden kan dan ook blijven of Netwise (cq Aktu Publishing Group, JH) ter zake rechten kan doen gelden op grond van de Auteurswet of de Databankenwet." Het argument van NTS dat voorheen de database doorzocht kon worden zonder expliciet in te stemmen met de algemene voorwaarden werd door de rechter aan de kant geschoven. De rechter oordeelde dat "NTS door de gids te raadplegen zich aan die voorwaarden heeft gebonden".

Hardwareleverancier NTS zegt nog geen commentaar te willen leveren op de uitspraak. "We komen nog met een verklaring", aldus een woordvoerder van het bedrijf. Dat zal naar verwachting nog vandaag gebeuren.

Deel dit bericht

6 Reacties

Marco

Net even m'n eigen naam gezocht in de emailgids. Resultaat een emailadres dat niet meer actueel is sinds 1997. Hmmm, vraag me af hoe Aktu Publishing Groups aan dat adres is gekomen.

Bas van de Haterd

Overigens wel vreemde uitspraak. max. van 50.000 euro totale boete, maar dan wel nu 1,8 miljoen eisen op basis van eerdere overtredingen. Hoe dan ook zou het goed zijn als dit een goede zaak zijn. Als je ze niet meer mag harvesten gaat het beter.

Wim

Ik ben blij met deze uitspraak van de rechter. Zelf wordt ik helemaal ziek van de spam. En met email spiders worden er heel wat sites nagespeurd op e-mail adressen. Goed dat de rechter het nu duidelijk maakt. Nu moeten alle websites nog even in hun algemene voorwaarden zetten dat het verboden is, zijn we er gelijk vanaf. Ik liet voor de grap een spider (als test) uit op de site van de hogeschool van Amsterdam; komen gelijk de email adressen van ALLE medewerkers naar boven. KIJK, da's nu gewoon een kwestie van slechte beveiliging van kwetsbare gegevens van de kant van de HVA . Dat zou de rechter ook strafbaar moeten stellen.

Bert de Vries

Het is goed dat er steeds meer procedurele en wettelijke blokkades tegen SPAM worden ontwikkeld. Ik denk echter niet dat wij als e-mail gebruikers daarbij passief mogen blijven toekijken. Want met het toenemen van het e-mail verkeer zal ongetwijfeld ook de SPAM toenemen. Door gaten in de nieuwe wetgevingen die zich moeten uitspreken over een (bijna ) nieuw fenomeen. Zoals gezegd een meer actieve houding van ons, de gebruikers. Want wij zijn het die de afgelopen jaren maar elke e-mail oplossing van welke provider dan ook zijn gaan gebruiken. Kijk naar reclames van internet providers en hosters ; e-mail leveren ze er praktisch gratis bij. Hoeveel aliassen wilt u hebben? Weten wij hoe het zit met de beveiliging? Standaard SSL secure ? In vroeger dagen gingen we met de ontwikkeling ons briefpapier heel wat zorgvuldiger om. Wij zullen nu dus in actie moeten komen om zoveel mogelijk SPAM van gewenste e-mail te scheiden. Daar zijn verschillende programma's voor te koop. Levert weer extra software op onze PC op. En veelal ook weer het betalen van licenties. En dat terwijl veel SPAM steeds geraffineerder wordt toegezonden. De tijd dat we er niet /verkeerd geadresseerde e-mail uit moesten vissen en daarmee alle SPAM onder controle hadden is voorbij. SPAM wordt tegenwoordig heel persoonlijk geadresseerd. We zullen dus ook de kwaliteit van het door ons gebruikte e-mail systeem moeten gaan veranderen. Niet zo maar iets van onze ISP, maar een systeem van een gespecialiseerde emailprovider. Die spamfiltering levert als een standaard funktionaliteit. Zelf blijf ik gevrijwaard van SPAM. Mijn emailadres durf ik dus met een gerust hart boven deze reactie te zetten. Omdat mijn emailprovider een gepatenteerde spamfilter heeft, waarin ik niet alleen maar elke afzender kan blokkeren, maar daarin ook nuances kan aanbrengen. Zo wens ik geen e-mail van Hotmail adressen te krijgen, maar heb familieleden die mij wel met een Hotmailadres mogen mailen. Af en toe merk ik dat ik mijn spamfilter iets te strak heb ingesteld. Maar ik heb een "history" funktie en kan dus de verzender van een onbedoeld gewiste email vragen haar/zijn mail opnieuw te sturen. Tot slot: e-mail is een steeds grotere rol in onze communicatiebehoefte gaan spelen. De komende jaren zullen we het vele malen meer gaan gebruiken. Door zelf kwaliteitseisen aan de functionaliteit , maar vooral ook aan onze mailprovider te gaan stellen kunnen we een deel van het SPAM probleem oplossen. Uit zelfzorg. En in bedrijfsactiviteiten uit zorg voor het netwerk en de netwerkbeheerder. Omdat in die setting het kiezen voor een specifieke emailprovider niet alleen veel ergernis maar ook een heleboel overbodige tijd is geld verknoeiing weerhoudt.

Anton

Wie weet er nog meer rechtzaken over de diefstal van e-mailadressen?

ano

Nu heb ik er weer last van!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond