Deel dit artikel
-

Opvallende winstgroei door mobiel internet Korea

De grootste mobiele operator van Zuid-Korea, SK Telecom, heeft zijn winst in de eerste helft van dit jaar bijna weten te verdubbelen. Het wist door internet en data-services meer omzet per gebruiker te behalen. Een van de lessen van Korea voor Nederland, aldus Forrester, is mobiel internet niet te veel als technologie, maar als 'fun' te verkopen.

Hoewel ook in Zuid-Korea de markt voor mobiele telefonie verzadigd is, noteerde SK Telecom voor de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 900 miljard won (767 miljoen euro). Dat is 48 procent meer dan in dezelfde periode van 2001. "Onze winst is beter dan vorig jaar omdat we meer omzet per gebruiker uit internet en dataservices behaalden", aldus een woordvoerder van SK Telecom in een toelichting tegen BBC Business. Vooral het downloaden en verzenden van plaatjes en ringtones is een groot succes.

De omzet uit mobiele diensten steeg 11 procent, de omzet uit diensten voor mobiel internet nam 21 procent toe. Het bedrijf beheerst meer dan de helft van de Koreaanse markt en telde eind juni 16,5 miljoen klanten, vergeleken met 16 miljoen in maart 2001. Zuid-Korea is een van de meest ontwikkelde markten op het gebied van mobiel internet en dan vooral 2,5G (gprs), waarbij circa 40 procent van de klanten een abonnement heeft op een mobiele datadienst.

De zonnige cijfers uit Zuid-Korea contrasteren scherp met de problematische toestand van operators in Europa, waar telecombedrijven worstelen met hun enorme UMTS-schulden en de verovering van de massamarkt voor gprs nog van de grond moet komen. Hoewel Vodafone al vorig jaar april met gprs-diensten voor de zakelijke markt begon en O2 een XDA pda heeft gelanceerd, kent het grote publiek gprs vooral van KPN's I-mode.

Eén van de lessen van het Koreaanse succes is de manier waarop GPRS daar aan de consument wordt gepresenteerd, meent analiste Michelle de Lussanet van Forrester Research. "In Nederland wordt er reclame gemaakt met polyfone ringtones en gprs-databundels. Maar met technologisch gepraat bereik je het grote publiek niet."

Volgens De Lussanet zijn Koreaanse en ook Japanse telecombedrijven uiterst bedreven in het verkopen van hun mobiele internet-diensten. "Mensen willen hippe toestellen en coole services, geen saaie afkortingen. We moeten in Euopa nog beter vertalen wat de consument er mee kan doen. Vertel hen dat er snel mee kunnen instant messagen, dat de ringtones net zo klinken als uit de stereo."

Tegelijk merkt de Forrester-analiste op dat Azië niet alleen maar succesverhalen kent. "Een dienst als M-Stage van NTT Docomo, dat streaming audio en video biedt, is bijvoorbeeld mislukt. Vergeet niet dat ze daar al enkele jaren bezig zijn met mobiel internet voor de massa's."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond