Is er nog wat op internet vanavond?

Het vaste panel is van samenstelling veranderd. Mila Witjes, usability consultant van TestUsability.com beoordeelt de sites op gebruiksvriendelijkheid. Gastcommentator is Bernard Zom, managing director The Shop.nl en Creative Director van Ganz.nl. Deze maand onder de loep: de sites van TMF, Yorin en NOS. Redactie Peter Vlam
Mila Witjes De informatie, zoals CD-reviews, concert-overzichten, informatie over games en 'charts', is net als bij de tv-zender op jongeren gericht. De vormgeving past bij de uitstraling van de tv-zender, hoewel de zwarte achtergrond de leesbaarheid niet ten goede komt. De homepage doet er vrij lang over om te laden, wat vooral komt door de decoraties, die een relatief groot deel van het scherm innemen. De andere pagina's laden overigens wel snel in. Het gebruik van het hoofdmenu vergt enige (muis)stuurmanskunst. Er klapt steeds een submenu uit, dat andere items onzichtbaar maakt en alleen weggaat als je de muis van het menu afhaalt. Daarnaast zijn de menu-items nogal klein. Er wordt niet aangegeven waar je je op de site bevindt. Verder is het jammer dat je niet kunt luisteren naar de muziek uit de 'charts' of reviews. De on-line spelletjes en de chat-box lijken behoorlijk populair (de chat-box was met 3000 gebruikers vol). Helaas verschijnen er af en toe irritante pop-ups met reclameboodschappen.
Peter Maronier Je bent jong en je wilt van alles. Dat is zo'n beetje het eerste wat ik dacht bij het bezoeken van de TMF website. Het valt natuurlijk niet mee om voor een oudere jongere zoals ondergetekende een dergelijk website, die met name bedoeld is voor een jongere, goed te doorgronden. Let's face it, ik download geen ringtones, de meeste van de hier genoemde artiesten ken ik niet… gruwel. Deze website maakt dat ik me oud voel. Het is ook een site waar je snel uitgeklikt bent, de content is zo vlak als de achterkant van de nieuwe euro.
Behalve wat opsommingen over VJ's, korte recencies van CD's en in de TMF look-en-feel gepresenteerde Jobtrack.nl kon ik niet veel spannends ontdekken. Toch hoorde ik van mijn buurjongen (afgestudeerd Nintendo cum fraude) dat het een redelijk tot goed bezochte website is. Bij het bezoeken van de chatbox werd me ook gelijk duidelijk waarom. Lekker druk aldaar, overigens heerlijk om ook weer eens een wel goed werkende snelle java-chat te mogen gebruiken. Het viel me op hoe weinig multimediaals er verder te beleven is op deze website; kon geen streaming filmpje ontdekken.
Bernard Zom Alledrie de sites zijn op hun manier goed, en min of meer verantwoord. Geheel op eigen wijze dienen ze een doelgroep en wat dies meer zij, maar ik mis iets. Sinds ik in 1993 internet ontdekte is de hoeveelheid tijd die ik besteed aan het loeren naar de televisie omgekeerd evenredig geworden aan de hoeveelheid tijd die ik in het web steek. Ook heb ik in mijn carrière redelijk wat Hilversumse klussen gedaan, en ik ben overtuigd geraakt van het feit dat als je niks kan, maar wel een grote bek hebt, je beter naar de matras verhuist. De site waar je het langst op moet wachten, maar waar ik de meeste binding mee heb is TMF.nl. Bij de oprichting is TMF nog wat jaartjes klant geweest bij me. Lex Harding is ook een man van gevoel. In Bussum wordt geld verdiend en wordt een community gefaciliteerd. De interface komt langzaam binnen, maar als ie binnen is kun je ook alle kanten op. Hier en daar een foutmelding, maar zoek je een baan, wil je een VJ-wallpaper of je weer ff vijftien voelen in een chat (met op een doordeweekse dag om kwart voor zes bijna 3000 andere chatters): het kan er allemaal en de interface blijft overzichtelijk. Het enige dat ik mis is muziek! Of is de naam ondertussen veranderd in The Money Factory?
Mila Witjes De site bevat vooral informatie over de tv-programma's. Elk programma heeft een eigen subsite met veel achtergrondinformatie en vaak polls. In het Yorin Travel gedeelte is bijvoorbeeld voor alle landen te vinden welke vaccinaties je nodig hebt en welke bezienswaardigheden er zijn. Ook kun je op de site bepaalde afleveringen van Gamequest bekijken. Net als op de TMF-site kan je er spelletjes spelen en chatten. Helaas heeft elk gedeelte z'n eigen navigatie-systeem, waardoor je steeds even moet wennen. Daarnaast duurt het inladen van pagina's soms vrij lang en was het onderdeel Staracademy niet beschikbaar tijdens het bezoek aan de website. Net als het logo van Yorin, zijn sommige pagina's gifgroen. Persoonlijk vind ik dit niet zo'n mooie kleur en erg onrustig. Op bepaalde pagina's zijn de tekst-hyperlinks bijna niet te onderscheiden van de tekst waarin ze staan (niet onderstreept en een te weinig contrasterende kleur). Vreemd genoeg zit er bij een aantal pagina's onderaan een enorme hoeveelheid ongevulde ruimte.
Peter Maronier Dit is de portal van HMG en je kunt hier dus in een klap alle RT-ellen en Yorin websites bezoeken. Gelukkig kwam ik ook hier weer vrij snel op een pagina met gemengde ringtones, je zult immers maar zonder zo'n deuntje zitten. Wat mij opvalt bij de diverse zenders die in deze portal zijn vertegenwoordigd, is de enorme berg aan kleuren en vormgevingwissels, ook binnen een omroep. Ik werd er bijna duizelig van, het is weinig consistent helaas. Superhandig is de televisiegids waar niet alleen de programmering van de RT-ellen en Yorin op te vinden is, maar ook van heel veel anderen zenders in binnen- en buitenland.
Streams van de Star-academy zijn er tegen betaling (115 eurocent per call). Er is hier dus een separaat multichannel inkomstenmodel, ben benieuwd naar de ervaringen van Yorin hiermee. Al met al wel een lekkere portal, vakinhoudelijk ben ik erg benieuwd hoe HMG al deze content aan de achterkant van het systeem onderhoudt en beheert.
Bernard Zom De rommeligste site is die van Yorin. Je hebt op een goed moment vijf navigaties in beeld en dat bevordert het overzicht niet. Er is een reisbureau en teletekst. Het begrip "crossmedia" krijgt hier een geheel nieuwe betekenis. Wel een goed en uitgebreid programma-overzicht, maar de programma's vallen zo tegen. Het hangt allemaal onder de portalsite rtl.nl en je jumpt voor je het weet van Yorin naar RTL 4 of 5. In het colofon predikt men: "Dankzij rtl.nl komen Nederlandse tv-kijkers direct in contact met de makers van televisie- en radioprogramma's." Goed uitgangspunt. Alleen kan ik de mailadressen van Floortje Dessing en Chimene nergens vinden… Wat ik bij alledrie de sites een beetje mis, is het echte leven. Een bepaalde puurheid, een helderheid en een oprechtheid. TMF en Yorin zijn geconstrueerd vanuit een marketingperspectief. De NOS is erg verantwoord. Bij geen van de drie krijg ik een echt gevoel bij het verhaal. Het is opgezet vanuit een bedrijfsstrategie, een concept of een bestuurswens. Het is allemaal een beetje plastic met als variant een verantwoorde (100 procent afbreekbare) kunststof bij NOB, een metalic finish bij TMF en zwaar disposable bij Yorin.
Mila Witjes Onmiddellijk valt de vormgeving op. Ik vind dat deze een stuk rustiger is en meer een geheel vormt dan de andere besproken sites. Informatie is primair gericht op nieuws en is onderverdeeld over vier subsites, namelijk Nieuws, Voetbalkrant, Jeugdjournaal en Teletekst. Regelmatig wordt informatie weergegeven in een nieuw venster. Dit is niet nodig en kan verwarrend zijn voor beginnende gebruikers. In het Nieuws-gedeelte zijn vaak geluidsfragmenten en/of beeldmateriaal beschikbaar. Er zijn ook talloze dossiers met nieuwsberichten. In de Jeugdjournaal-subsite moet je met de muis over icoontjes gaan om te zien waar deze naar toe leiden, dit is niet erg gebruikersvriendelijk. Het nieuws in het Jeugdjournaal is begrijpelijk voor kinderen en bevat een aantal polls. Met de Voetbalkrant kan je eenvoudig de wedstrijdverslagen (met geluidsfragmenten), statistieken van clubs en voetbalnieuws vinden. In het algemeen zijn de hyperlinks goed te onderscheiden van de tekst. In de verschillende subsites en de homepage zijn sommige menu's zo vormgegeven dat deze bijna niet opvallen en dus gemakkelijk over het hoofd gezien kunnen worden.
Peter Maronier De killer app van het Nederlandse internet is voor mij nog altijd teletekst via internet. Ik geef toe: het is beetje als behangen met een hamer. Maar tja, teletekst is voorlopig nog steeds sneller als menig Nederlandse nieuwswebsite. Ik kom dus regelmatig op de omroep.nl site en dan met name om teletekst te raadplegen. Wat ik erg fijn vind is de rechtstreekse manier van navigeren en duidelijkheid die deze site biedt. Je verdwaalt niet snel, de links naar de diverse publieke omroepen zijn helder en de website doet wat ie moet doen. Een misser is, dat je niet van de programmering per net (Nederland 1,2,3) naar de relevante info van de betreffende omroep kan klikken. Voor meer specifieke informatie moet je dus naar de website van de individuele omroepen. Ben benieuwd of ook de publieke omroepen een contentmanagement systeem gaan neerzetten à la HMG en SBS om meer integratie en interactie te kunnen laten plaatsvinden.
Bernard Zom De meest verantwoorde is (uiteraard) van onze vriendjes van de NOS. Veeeeel content, uitgebreide dossiers, fragmenten etcetera. Omdat er vrij veel informatie ontsloten wordt, is er een aantal submenu's aangebracht. Met Sport, Nieuws, Jeugdjournaal, Radio en Teletekst fungeert deze pagina meer als portal en kun je makkelijke jumps maken. Met de Olympische Spelen (tijdens deze review dan) net achter de rug, en de verkiezingen voor de deur is er natuurlijk ook een hoop te vertellen voor de NOS. Snelle nieuwsvoorziening, gelardeerd met geluid en video op verantwoord niveau. De voetbalafdeling is gewoon goed. Het NRC van het net?
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond