KLM pop-up wint van Easyjet

Het Banner Panel velt maandelijks een oordeel over reclamecampagnes op internet. De leden bekijken uitingen op criteria als originaliteit, functionaliteit en esthetiek en letten op gebeurtenissen na de klik. Deze maand: pop-ups. Onder redactie van Bas Vlugt.
Formule1 4,3
Jeroen de Bakker: "Volgens mij gaat Formule 1 over emotie. Ferrari wordt aanbeden en ik heb vrienden die op een racedag niet aanspreekbaar waren als 'ons Joske' weer eens uit de bocht vloog. Als je ergens een leuke pop-up voor kunt maken dan is het wel voor deze sms-dienst. Laat zien wat je aan deze service hebt. Desnoods in een voorspelbaar telefoonschermpje. Wat een gemiste kans."
Koen Verhagen: "Ik ben een groot voorstander van het vermijden van mogelijke problemen. En problemen kunnen ontstaan als je niet communiceert dat je nieuwe sms-dienst ook geld kost. De uiting geeft een eenvoudige instructie hoe je je kunt aanmelden voor de service, maar voor de 'kleine lettertjes' moet je een klik verder zijn en dat kan niet. Liever wat minder betalende, maar goed geïnformeerde, blije klanten, dan een hele hoop teleurgestelde sms-leden, die zich achteraf bekocht voelen, doordat ze onvoldoende waren geïnformeerd. 0,55 Eurocent is een smak geld als je vooraf niet weet hoeveel berichten je gaat ontvangen. Feitelijk geef je als gebruiker een blanco cheque af. Je moet er niet aan denken dat je vervolgens elke dag 100 sms-jes krijgt en die tegen het geldende tarief moet afrekenen. Dus een 1 voor communicatie."
Easy Jet 5,8
Jelle Kolleman: "Ik heb in het verleden ook een campagne gemaakt voor Easyjet en weet dat het niet de bedoeling is om daar erg creatief mee om te gaan. Dat past ook helemaal niet bij de merkwaarden van Easyjet. Het is een merk van 'zeg maar gewoon dat je goedkoop bent, dan komen de klanten vanzelf'. En we weten allemaal dat dat ook zo werkt. Vind ik het een mooie pop-up? Nee, maar Easyjet is juist door dit soort simpele uitingen hard aan hun merk aan het bouwen, KISC dus; Keep It Simpel Cheap!"
Koen Verhagen: "De visie van Easyjet.com op de hedendaagse luchtvaart klopt gewoon. Maar de grafische uitvoering van dit pop-upje is wel erg mager en amateuristisch. Vooral de 'Klik Nu' button en het overgecomprimeerde vliegtuig zijn duidelijke tekenen, dat deze uiting met weinig zorg in elkaar is gezet."
Erotracks 6,1
Jelle Kolleman: "Een pop-up is een perfect middel om je nieuwsbrief te communiceren en zo een mooi e-mailadressenbestand op te bouwen. Dat geldt uiteraard ook in de adult industrie. Ik heb gezien dat de pop-up inmiddels is uitgebreid met de mogelijkheid om 'in' het venster zelf je e-mailadres al in te vullen. Ik denk dat dat zeker helpt om de respons te vergroten."
Koen Verhagen: "Pop-ups en de erotische industrie hebben elkaar jaren geleden al vurig de liefde verklaard. Wat me opvalt is dat ze een redelijk beschaafde visual hebben genomen. Laat ik dan maar zeggen dat ik een call-to-action mis. Copy wise en richting het nieuwsbriefabonnement, bedoel ik dan."
StepStone 6,2
Jelle Kolleman: "Prima pop-up om aandacht te vragen voor hun cv-database. In dit geval is de pop-up gebruikt om meteen een extra ingang te creëren voor een specifiek deel van de website. De openingspagina van Stepstone staat standaard op het 'zoek-vacature-scherm', op dit moment is het kennelijk belangrijker om de cv-database te vullen en dan is deze pop-up een prima manier om daar aandacht voor te vragen. Wel jammer dat de pop-up niet meteen verdwijnt als ik er op klik."
Jeroen de Bakker: "Een voorbeeld van een nietszeggende pop-up. 'Koerswijziging? Nu makkelijk solliciteren.' Niet spannend, niet duidelijk en geen call-for-action. Volgens mij is het bij Stepstone tijd voor een koerswijziging."
KLM 7,4
Jeroen de Bakker: "Wat mij betreft de beste uiting. Een duidelijke actie. Een heldere opmaak en een behoorlijke urgentie om snel te klikken. De aanbiedingen gelden namelijk maar voor 4 dagen en als extra nog eens 750 Airmiles. Wie wil dat niet?"
Koen Verhagen: "Duidelijke pop-up, in lijn met de corporate KLM stijl. Straalt de kwaliteit uit, die je van KLM verwacht. En dus is het 'Klik hier' buttontje in lijn met de rest van de uiting en wint de KLM pop-up het alleen daarom al van de EasyJetter."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
8 Reacties
Gijs Barends
Pop-up EasyJet wint van KLM. Deze titel wordt bovenaan dit stuk geplaatst op basis van de mening van Verhagen en Kolleman over hoe 'mooi' ze de popups vinden, niet over hoe effectief. EasyJet.com is al een paar jaar bezig met popups, en het is dan ook grappig om te zien dat KLM opnieuw easyJet imiteert door nu ook popups in te zetten. EasyJet.com heeft de afgelopen jaren veel getest met popups (waaronder het gebruik van de 'klik hier-button' meneer Verhagen) wat de resultaten drastisch heeft laten verbeteren. Volgens de 'experts' Kolleman en Verhagen, is een popup die door de meeste mensen na 2 seconden wordt weggelikt met 5 (!) regels tekst en 11 (!) verschillende aanbiedingen en nog wat disclaimers beter dan een simpele uiting (wat inderdaad goed past bij de merkwaarden van easyJet) met daarin kort en bondig geformuleerd het sterkste punt van easyJet: prijs. Om een tipje van de sluier op te lichten, enkele resultaten (uiteraard in overleg met easyJet.com): Clickrate: 8%Cost per click: 0.24 eurocent. Waarbij vermeld moet worden dat alles op cpm-basis is ingekocht en voornamelijk in Travel/Finance/B2B Umfeld. Conversie blijft geheim, maar was boven verwachting. Een Effie-prijs waardige campagne dunkt me. Maar dat is volgens Emerce blijkbaar niet van belang.
Jan Gerritsen
Waarom denkt de heer Barends zo hoog van de toren te moeten blazen? ("Een Effie-prijs waardige campagne dunkt me"..) Wanneer we kijken naar de popup van easyJet is deze inderdaad over het algemeen duidelijk en passend bij het karakter van het bedrijf, maar nog belangrijker (gezien dit verhaal) is dat de popup aansluit op de al langer gebruikte print uitingen. Sorry mijnheer Barends maar u bent niet het creatieve brein van easyJet, en daarom ook niet de bedenker van de gebruikte kleurstellingen dan wel de heldere boodschap. Waarom pretendeert u dan dat dankzij UW, en het kleinere bureau Medialand.nl, inspanningen easyJet naar eigen zeggen, zo'n succesvolle campagne heeft gehad? Daarnaast kraakt u het oordeel van andere experts op een totaal ongenuanceerde wijze af. Eén advies: Wilt u serieus genomen worden dan zult u toch op een minder kinderachtige manier moeten reageren.
Een Adverteerder
Nou waar hebben we het eigenlijk over? Die gehele easyJet pop-up wordt niet eens getoond door Emerce. Ik neem aan dat dat alsnog wel geregeld gaat worden door de redactie! De kern van de zaak bij deze banner-beoordeling is dat het zijn gehele doel voorbij schiet. Banners worden beoordeeld op basis van 'mooi en creatief' en niet of ze toevallig deel uit maken van een succesvolle campagne. Maar daar gaat het wel om bij de online advertising. Een heel erg mooie auto behoeft zeker geen goede auto te zijn. Heeft u ooit wel eens een autotest rapportage gezien alleen op basis van hoe het ding er uit ziet? Nee dus. Maar bij het Emerce banner panel doen de 'deskundigen' dit wel, men zou beter moeten weten. Creatie is een onderdeel maar Internet campagnes zijn met name wel of niet succesvol op basis van cijfers, hoge clickratio's en conversie, daar worden ook de bureaus groot en klein op afgerekend. Bij deze moet ik de heer Barends dan ook feliciteren met de in mijn ogen goede resultaten voor zijn campagne en verzoek ik Emerce nu eindelijk eens een fatsoenlijke bannervergelijking op te zetten inclusief alle data. Los van dit alles valt het mij ook op dat een creatief van bureau 'A' de creatie van concurrent bureau 'B' uit de zelfde branche beoordeeld en dit lijkt mij voor de objectiviteit zeker niet juist.
Tim Haas
Beste heer Barends en Gerritsen, Kom op nou. Beste Jan ik denk dat de heer Barends op komt voor de belangen van zijn klant, mijns inziens. Wat alleen maar toe te juichen is lijkt me. Ik moet wel toegeven dat "… dunkt me" misschien iets te veel poehah voor de discussie is. Maar het opkomen voor de belangen van de klant lijkt me prima. Wat ik graag zou willen weten van de heer Barends of Medialand.nl ook de uiting en de uitingsvorm van de popup heeft bedacht, of dat dit door easyJet is gedaan en het bureau slechts alleen een producerende rol heeft. Verder ben ik ook wel benieuwd of u de online strategie heeft verzorgd voor easyJet of slechts een executerende rol heeft gespeeld in het mediaproces. In tegenstelling tot de heer Gerritsen vind ik wel dat iedereen het recht heeft haar mening te ventileren op de manier die het beste bij de persoon past. Of we nu moeten spreken van experts op het gebied van online advertising vraag ik me ook af. Van de heer Kolleman weet ik alleen dat hij bij Netpresence heeft gewerkt en nu bij red urban werkt die voorzover mijn informatie gaat nog geen aantoonbaar werk hebben geleverd. Netpresence was in mijn ogen ook meer een websitebouwer dan een bureau voor online advertising. De heer Verhagen is werkzaam bij een concurrent van Medialand.nl. Nu ben ik niet helemaal op de hoogte van de ontwikkelingen bij dit bureau maar ben ik wel geïnformeerd over de concurrentiestrijd tussen beide bureaus waarbij de heer verhagen nog steeds een gevoel van onmacht en onvrede heeft over het feit dat de heer Barends met zijn bureau met de zilveren spin award Vakjury 2000 wegliep. Tot slot van dit betoog ten voor- en nadele van de heren geritssen en barends. Ik heb zojuist even gekeken op de website van het bureau en het lijkt me een gedegen serieuze partij om rekening mee te houden als het gaat om online advertising. Een mooie klanten portfolio, duidelijke informatie en rebels. Blijft natuurlijk wel de vraag hoe gezond de onderneming is qua winst e.d.. Misschien dat de heer Barends hier ook iets over kan zeggen. Afgelopen jaar heeft men toch een vrij grote mediacampagne gevoerd dat lijkt me wel wat kosten.
beeldredactie Emerce
De beoordeelde pop-up van EasyJet was niet meer online te vinden op het moment van de produktie van Emerce nr.27.
Henk Cornelissen
Kijk eens goed naar de titelbalk van de EasyJet popup!
Jan Peters
"De visie van Easyjet.com op de hedendaagse luchtvaart klopt gewoon zegt Koen Verhagen in zijn oordeel over de Easyjet pop-up. "Maar de grafische uitvoering van dit pop-upje is wel erg mager en amateuristisch" stelt hij dan.Ik heb zojuist de visie van Easyjet op de hedendaagse luchtvaart aan den lijve mogen ondervinden. Goedkoop is duurkoop is een bekend gezegde en dat gaat hier helemaal weer op. De uitvoering van de luchtvaart bij Easyjet is wel erg mager en amateuristisch. Door een sneeuwbui meenden zij de vlucht te moeten cancellen, terwijl andere carriers gewoon vlogen op dezelfde bestemming. Daarna kan je het verder helemaal zelf uitzoeken. Eind van het liedje is weer terug naar huis en naar je geld kan je fluiten. Want ze zijn een "no-refund" maatschappij en vinden dat ze niet aangesproken kunnen worden op weersomstandigheden. Ik heb het nog nooit zo zout gegeten. Volgende keer betaal ik gewoon weer de hogere prijs. Vlieg ik fatsoenlijk, maar vooral ook zeker.
p.vlug
ongelovelijk! iemand reageert hier op een discussie van dik 2 jaar gelden over popups en weet ook nog d elink te leggen met zijn vliegervaringen! overigens wel leuk weer die discussie te lezen want jonge jonge wat ging dat nergens over.