Eén op zes Nederlanders minder loyaal richting werkgever door thuiswerken

AMSTERDAM, 25 augustus 2021 – Maar liefst zestien procent van de Nederlandse werknemers is momenteel minder loyaal richting hun werkgever dan in de periode voorafgaand aan de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek van Zoku onder 1.107 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Een belangrijke verklaring hiervoor lijkt een gebrek aan aan fysiek contact te zijn. Zo voelt tweederde van alle respondenten zich door het langdurig thuiswerken minder verbonden met hun collega’s.
Veranderende bedrijfscultuur heeft impact op werknemer
Thuiswerken lijkt een blijver te worden. Om toch de verbinding tussen collega’s te behouden, kiezen steeds meer bedrijven voor een hybride vorm van werken; grotendeels op afstand vanuit eigen locatie en in mindere mate op een door de werkgever gefaciliteerde locatie. Organisaties lopen daarbij wel het gevaar om in te leveren op betrokkenheid en collegialiteit, zo blijkt uit het onderzoek. Zo geeft maar liefst 59 procent van de werknemers aan dat sinds de coronacrisis de verhoudingen binnen het team en de bedrijfsdynamiek aanzienlijk zijn veranderd.
Meer handreikingen en contact nodig
Niet alleen de bedrijfsdynamiek is veranderd, 43% geeft aan dat de cultuur van het bedrijf is veranderd. Dat heeft een blijvende impact en is met een hybride vorm van werken niet plots weer zoals het voor de pandemie was. De oplossingen lijken relatief voor de hand liggend:
Elkaar meer zien zou enorm helpen. 78% van de ondervraagden geeft aan dat het fysiek ontmoeten van collega’s van positieve invloed is op het werkgeluk.
Daarnaast zijn trainingen, handvatten en begeleiding vanuit werkgevers om beter hybride (en op afstand) samen te kunnen werken een mogelijkheid. Meer dan de helft van de werkenden heeft hier behoefte aan.
“Wat we al een tijd observeren is een toename van het locatie onafhankelijk en hybride werken. Voor de pandemie was dat vooral weggelegd voor digital nomads, startups, scaleups en zelfstandigen of gedurende meerdaagse seminars. Tijdens de lockdowns kwam iedereen thuis te zitten en ook nu gaan we niet meer allemaal volledig terug naar kantoor. Er is een shift naar ‘corporate nomads’, mensen die niet vanuit een vaste locatie op gezette tijden samenwerken maar elkaar wel periodiek ontmoeten om verbinding, samenwerking, kennisdeling en werkplezier te bevorderen. Dit zal zich in de toekomst alleen maar doorontwikkelen. Het is nu aan bedrijven om zich actief te focussen op het faciliteren van verbinding en een bedrijfscultuur die hybride en fysiek combineert, iets wat dit onderzoek bevestigd” – aldus Hans Meyer, managing director en co-founder Zoku.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Zoku, het eerste home-office hybride concept in Amsterdam dat sinds 2016 het belang van innovatief woon-werk leven laat zien. Op basis van onderzoek en ervaringen ontwikkelden zij het ‘ReConnect’ programma, om werknemers handvatten te geven om binnen de organisatie samen op afstand te kunnen werken. Op een interactieve manier leren werknemers binnen een organisatie hoe ze na lange tijd weer samen – en op afstand – kunnen werken. Daarbij wordt het gevoel van saamhorigheid en collegialiteit vergroot binnen een verantwoorde omgeving.
– EINDE –
Over Zoku
Zoku heeft een nieuwe categorie uitgevonden binnen de hotelbranche met haar home-office hybride concept en bekroonde Zoku Loft design. Geopend in 2016 door de Nederlandse ondernemers Hans Meyer en Marc Jongerius, is Zoku vernoemd naar het Japanse woord voor familie, stam of clan. Zoku faciliteert internationaal wonen en werken voor de groeiende populatie van globetrottende professionals, locatie ongebonden flexwerkers en digital nomads. Het gedurfde concept, dat veel verder gaat dan de standaard hotel propositie ‘putting heads in beds’, heeft talloze prijzen gewonnen, lovende recensies van gasten ontvangen en wordt geroemd om de levendige Social Spaces en unieke community die echte verbindingen tussen bewoners vergemakkelijkt. Zoku behaalde in 2018 een B Corp-certificering en werd daarmee een van de eerste hotels in de wereld dat deze erkenning kreeg. Na de succesvolle opening in Amsterdam, is Zoku uitgebreid met twee tijdens de pandemie geopende nieuwe locaties: Kopenhagen en Wenen. Door o.a. Forbes uitgeroepen tot één van de 25 coolste hotels ter wereld en Dutch Hotel Award 2020 winnaar.
Over Mischief Makers
Mischief Makers is een facilitator en brengt energie en plezier in werken en leren. Wij transformeren on- en offline vergaderingen,
workshops en programma’s in boeiende, interactieve en betekenisvolle ervaringen.
Over ReConnect
ReConnect is het driedaagse programma dat Zoku in samenwerking met Mischief Makers ontwikkelde, gericht op het weer verbinden van werknemers en hun teams of werkgevers. Op een interactieve manier leren werknemers binnen een organisatie hoe ze samen op afstand kunnen werken, terwijl het gevoel van saamhorigheid en collegialiteit wordt vergroot. Het programma kan volledig of gedeeltelijk fysiek worden gevolgd binnen een locatie die is ingericht op hybride werken en leven. Zoku focust zich met ReConnect op de lokale zakelijke markten in Amsterdam, Kopenhagen en Wenen waar bedrijven, corporate decision makers als HR-managers en teams elkaar weer op een verantwoorde manier kunnen ontmoeten.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.