Deel dit artikel
-

Cijfers Facebook vallen mee, maar kritiek zwelt aan

Beleggers reageren opgelucht op de kwartaalcijfers van Facebook. Het aandeel stond al enkele dagen onder druk nadat Snap verwachtte minder snel te groeien door de privacyregels van de App Store van Apple, iets waarvoor ook Facebook al waarschuwde.

Ook al waren de cijfers iets minder goed dan verwacht, de omzet over het derde kwartaal bedroeg nog altijd 28,2 miljard dollar tegen 21,2 miljard een jaar geleden. De nettowinst steeg van 7,8 naar 9,1 miljard dollar.

De advertentieinkomsten kwamen in het derde kwartaal uit op 28,3 miljard dollar, op jaarbasis een stijging van 33 procent. In het tweede kwartaal lag de groei evenwel op 56 procent, maar dramatisch is die afname voorlasnog niet. Voor het vierde kwartaal verwacht Facebook wel minder advertenties te verkopen als gevolg van de maatregelen van Apple, maar Facebook rekent nog altijd op een omzet van 31,5 tot 34 miljard dollar.

Het aantal dagelijks actieve gebruikers nam in het afgelopen kwartaal weer toe, met 6 procent, naar 1,93 miljard. Het aantal maandelijks actieve gebruikers bedroeg 2,81 miljard.

Ondanks de mooie cijfers, ligt Facebook al enkele weken weer hevig onder vuur. Twintig Europarlementariërs van vier grote partijen vragen de bestuursvoorzitters van de 100 grootste bedrijven van Europa om niet meer te adverteren via Facebook en Google. Ze verzetten zich tegen de inzet van gepersonaliseerde advertenties op basis van gedrags- en intentieprofielen van honderden miljoenen internetgebruikers. Het giftige ecosysteem moet stoppen, stellen ze in een brief.

Veel kritiek is er ook op de matige moderatie. De kunstmatige-intelligentiesystemen die het platform gebruikt om haatzaaiende inhoud te weren, werken niet voldoende.

Medewerkers zouden meerdere keren alarm hebben geslagen, maar met de waarschuwingen is tot op heden weinig gedaan.

Facebook trad ook nauwelijks op tegen nepnieuws over de Amerikaanse verkiezingen, zo blijkt uit documenten die een andere klokkenluider Frances Haugen naar buiten heeft gebracht. Op 6 januari, de dag dat Trumpaanhangers het Capitool bestormden, zagen Facebookmedewerkers per uur 40.000 berichten met desinformatie passeren.

Facebook zou routinematig inspanningen hebben ondermijnd om misinformatie te bestrijden, mede uit angst voor de reactie van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump.

Een nieuwe klokkenluider, die werkte voor het zogeheten Integrity-team van het sociale netwerk, claimt dat via Facebook Groups ongezien drugs en antiek illegaal worden verhandeld.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond