Dit zijn de zes belangrijkste uitdagingen voor contentteams in 2022

Een krappe arbeidsmarkt, werken met omnichannel content en interne communicatie. Dat zijn slechts een paar van de zes grootste uitdagingen voor contentteams in 2022 volgens Maarten Fokkelman, CEO en oprichter van Crossphase. Dit bedrijf is Nederlands marktleider op het gebied van contentdiensten.
De corona-periode duurt nu bijna twee jaar. Welke impact heeft dat op contentprofessionals en -teams? Fokkelman: “Vorig jaar signaleerden we al dat de werkdruk flink toenam bij contentteams, omdat bedrijven tijdens de corona-periode alleen via online content in contact blijven met hun doelgroep. Nu worstelen teams onder meer met de krappe arbeidsmarkt, omnichannel content, digitale toegankelijkheid en interne communicatie. Teams die deze uitdagingen overkomen, nemen een voorsprong op hun concurrentie – in 2022 en daarna.”
Interne communicatie
“Maar dertig procent van de contentteams geeft aan dat de rest van de organisatie weet wat de taken van het contentteam zijn. Bij meer dan een kwart van de contentteams blijkt er geen goede samenwerking tussen het contentteam en de rest van de organisatie. Ironisch genoeg blijkt communicatie voor veel contentteams een grote uitdaging, ook in 2022.”
Omnichannel content
“Wie dacht dat omnichannel content voor de meeste organisaties gesneden koek is, komt bedrogen uit. Slechts 26 procent van de contentteams maakte in 2021 omnichannel content, dertig procent verwachtte daarmee te starten. Organisaties die hier succesvol op inzetten, hebben een duidelijk concurrentievoordeel.”
Learning on the job als redmiddel
“Veel sectoren kampen met een personeelstekort, zo ook digital- en content-teams. Gekwalificeerd personeel is al schaars en dat zal het komend jaar alleen maar verergeren. Steeds meer bedrijven bieden learning on the job aan, zodat ze zelf nieuwe contentprofessionals kunnen opleiden.”
Wel of geen Headless CMS
“Veel contentteams verkeren op een kruispunt: gaan ze wel of niet met Headless CMS aan de slag? De voordelen zijn onmiskenbaar, omdat het bedrijven meer flexibiliteit geeft bij het structureren van content en content dankzij Headless beter valt te personaliseren. Veel contentteams kijken de kat uit de boom en zoeken komend jaar naar best practices of worstelen met het modulair maken van content.”
Digitale toegankelijkheid
“Websites van publieke organisaties moeten al sinds september 2020 digitaal toegankelijk zijn. Veel van die overheidsorganisaties hebben dit voor zich uitgeschoven en verslikken zich in de omvang van het aanpassen van hun content. Dat ze hier na anderhalf jaar (!) nog niet aan toegekomen zijn, betekent dat ze de urgentie onvoldoende inzien of capaciteit missen. Zonde, want digitale toegankelijkheid is wettelijk verplicht en maatschappelijk urgent.”
Eisen aan content professional veranderen
“Met name bij B2B-organisaties zien we dat er andere eisen worden gesteld aan contentprofessionals dan een jaar geleden. Ze moeten kunnen werken met nieuwe software en -methoden, zodat bedrijven constante interactie met de klant kunnen hebben. Deze ontwikkeling is versneld door de lockdowns; toen kwam de focus in de marketingmix immers te liggen op digitale content.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.