Hogeschool Rotterdam organiseert jubileumeditie ‘International Internet of Things Day’

Kenniscentrum Creating 010 organiseert op vrijdag 8 april de tiende editie van de International Internet of Things (IoT) Day Rotterdam. Deze speciale jubilieumeditie staat volledig in het teken van het thema ‘Powers of Ten: Responsible systems for people and things’. Met inspirerende keynotes en lezingen, boeiende workshops en interessante discussies gaat dit seminar in op de allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van IoT en de impact hiervan op de samenleving.
De ‘International Internet of Things Day’ Rotterdam is gericht op een brede doelgroep van ondernemers, beleidsmakers, experts, onderzoekers, docenten, studenten en iedereen die geïnteresseerd is in en belang heeft bij de informatie-infrastructuur van de toekomst. Het seminar begint om 9 uur en vindt plaats in Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Het programma biedt een keuze uit allerlei inspirerende lezingen, workshops en discussiepanels en een acht uur durende hackaton.
‘Powers of Ten’
Tijdens deze jubileumeditie staat de vraag centraal hoe (digitale) technologie op een verantwoorde en mensgerichte manier kan worden ontworpen. ‘Powers of Ten’ – de film van Charles en Ray Eames – inspireert om te begrijpen hoe alles onderdeel is van iets anders: van de atomen in fysieke en biologische materie tot de verste uitspinsels van ons heelal. Volgens het principe van de Powers of Ten is alles een onderdeel én een verzameling van iets anders. Alles is met alles verbonden. Het denken in afzonderlijke domeinen en systemen doet geen recht aan de complexiteit van de werkelijkheid waarin al deze systemen met elkaar samenhangen en op elkaar inwerken. De oplossing van maatschappelijke vraagstukken – zoals de energietransitie, de circulaire economie, de klimaatcrisis en het ontwikkelen van sociale, gezonde en veerkrachtige steden – laat zich niet binnen één domein vangen. Om toekomstbestendige oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag en morgen, moet de kennis van deze verschillende systemen worden gebundeld.
Inspireren én activeren
Hoe kunnen data, remote sensing en toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie een bijdrage leveren aan de uitdagingen in de gezondheidszorg en hoe kunnen mensen zich verhouden tot systemen en netwerken? Welke kansen kunnen ondernemers benutten die nieuwe verdienmodellen ontwikkelen om een positieve impact op de samenleving te maken? Hoe kunnen we gezamenlijk bouwen aan Smart Cities? Het is slechts een greep uit alle boeiende thema’s die de revue zullen passeren.
Discussiepanels
Tijdens de discussiepanels gaan deelnemers en sprekers met elkaar in debat over verschillende vraagstukken die met IoT samenhangen. Bijdragen komen dit jaar onder andere van: Derk Loorbach (directeur DRIFT), Walter Baets (lector Values Based Leadership, Hogeschool Rotterdam), Rudy van Belkom (senior onderzoeker bij Stichting Toekomstbeeld der Techniek), Lotte van den Berg (regisseur), Mark Frederiks (Managing Director bij Amped), Maria Genova (Industrieel ontwerper bij Kenniscentrum Mission Zero De Haagse Hogeschool), Tomasz Jaskiewicz (lector Civic Prototyping, Hogeschool Rotterdam), Anja Overdiek (lector Cybersocial Design, Hogeschool Rotterdam), Paul Rutten (lector Creative Business, Hogeschool Rotterdam), Miriam Rasch (filosoof en docent, Willem de Kooning Academy), Mark Scheper (onderzoeker Data Supported Healthcare, Hogeschool Rotterdam), Iskander Smit (innovation director, info.nl), Jan Wester (kwartiermaker CLICKNL) en Lotte Willemsen (lector Communication in the Networked Society, Hogeschool Rotterdam).
International Internet of Things Days Rotterdam vindt plaats op vrijdag 8 april, van 09.00 tot 18.00 uur in Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Het is een initiatief van Kenniscentrum Creating010 van Hogeschool Rotterdam in samenwerking met Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie.
Kijk voor meer informatie over het programma en (gratis) aanmelding op www.aanmelder.nl/iotrotterdam.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.