Deel dit artikel
-

Overheid mag ‘kale’ gegevens ter beschikking stellen

Overheden mogen gegevens verstrekken die ze hebben verzameld vanwege een wettelijke taak. De RDW mag daarom gegevens van voertuigen uit het Kentekenregister via het internet aanbieden aan particulieren en zakelijke afnemers. Dit blijkt uit een analyse die de Autoriteit Consument & Markt heeft gemaakt.

Als overheidsorganisaties de gegevens echter bewerken of verrijken met andere gegevens is de Wet Markt en Overheid van toepassing. Dan moeten deze organisaties zich houden aan de gedragsregels uit de Wet Markt en Overheid. De Wet Markt en Overheid zorgt voor een eerlijk economisch speelveld tussen overheid en bedrijfsleven.

De RDW registreert gegevens over voertuigen in het Kentekenregister. Dat is een wettelijke taak van de RDW. Deze voertuiggegevens stelt de RDW beschikbaar aan het publiek, onder andere via het internet met  ‘online voertuig informatie’ voor particulieren en voor zakelijke gebruikers. ACM oordeelt dat het verstrekken van deze ‘kale’ gegevens via de ‘online voertuiginformatie’ geen economische activiteit is. Het gaat hier om het toegankelijk maken van publieke informatie. Daarom is de wet Markt en Overheid niet van toepassing.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond