Industry Wire

Geplaatst door AMS-IX

AMS-IX en ECP publiceren Argumentenkaart over de Europese internetblokkade van Russia Today en Sputnik

Amsterdam, 2 juni 2022 – AMS-IX, een van de grootste internetknooppunten ter wereld, en ECP| platform voor de InformatieSamenleving, publiceren vandaag een Argumentenkaart over de Europese internetblokkade van Russia Today en Sputnik. Met de kaart willen ECP en AMS-IX inzicht geven in de gevolgen van blokkades van contentpartijen door Internet service providers en debat over deze verregaande maatregel aanwakkeren.

Sinds maart dit jaar zijn er op last van de Europese Unie diverse sancties van kracht tegen Russische oligarchen die grote gevolgen hebben voor het Internet. Zakendoen tussen Internetbedrijven wordt bemoeilijkt en de mediapartijen Russia Today en Sputnik worden op last van de EU geblokkeerd. Vanwege de verstrekkende gevolgen van deze sancties – en het relatief weinige debat dat over Internetblokkades gevoerd is – hebben AMS-IX en ECP een Argumentenkaart ontwikkeld met alle voor- en tegenargumenten inzake Internetblokkades, zodat er inzicht is in de gevolgen van sancties.

“Het blokkeren van contentpartijen door Internet Service Providers is een zeer zware maatregel. Het is belangrijk dat deze tot stand komt met inzicht in de gevolgen van de blokkade en na zorgvuldige weging van alle voor- en nadelen.”, zegt Peter van Burgel, CEO van AMS-IX. “De Argumentenkaart stelt mensen in staat om complexe onderwerpen te doorgronden en helpt mensen zo om tot een goed eigen oordeel te komen.”

“Wij vinden het belangrijk, zeker met het oog op de toekomst, om alsnog een goed publiek debat te voeren waar in de haast bij het nemen van de maatregel geen tijd voor was. Wij pakken die handschoen graag op, met de Argumentenkaart als basis voor dit debat,” aldus Marjolijn Bonthuis, programmadirecteur Digitale Veiligheid & Vertrouwen van ECP

De “Argumentenkaart blokkade van RT en Sputnik News” is te downloaden op de websites van AMS-IX en ECP. De Argumentenkaart is gemaakt door De Argumentenfabriek in opdracht van AMS-IX en ECP en is het resultaat van diverse brainstormsessies met academici, NGO’s en bedrijven.

image
Foto: AMS-IX public affairs officer Alex de Joode presenteerde de argumentenkaart tijdens MORE-IP

Argumentenkaart
Een Argumentenkaart is een overzicht met alle voor- en tegenargumenten rond een bepaald thema. Het is een hulpmiddel om de consequenties van een ingewikkeld dilemma in kaart te brengen. Een goede Argumentenkaart is compleet (alle mogelijke argumenten staan erin opgetekend) en neutraal (er is geen waardeoordeel of hierarchie aangebracht aan de argumenten). De lezer van de kaart wordt uitgenodigd om de argumenten van de kaart te wegen en kan zo voor zichzelf bepalen waar de balans naar uitslaat.

AMS-IX en ECP ontwikkelen twee keer in het jaar dergelijke Argumentenkaarten. De vorige kaart ging over het al dan niet toestaan van tapmogelijkheden op encrypted communicatie bij bedrijven als Whatsapp, iMessage en Telegram (over-the-top diensten) en is te vinden op de websites van AMS-IX en ECP.

##

Over AMS-IX
AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) is een neutrale en onafhankelijke vereniging die het beheer voert over een aantal interconnectieplatformen in de wereld. Het platform in Amsterdam is al meer dan 25 jaar actief en is een van de oudste en grootste knooppunten voor internetverkeer ter wereld. Serviceproviders, telecombedrijven, cloud providers en andere internetbedrijven die hun internetverkeer via AMS-IX routeren zijn verzekerd van snelle, directe, efficiente, kosteneffectieve en veilige routes voor hun internetverkeer. Hierdoor kunnen zij hun klanten optimale digitale ervaringen geven.
AMS-IX beheert daarnaast drie exchanges voor mobiele data roaming: de Global Roaming Exchange (GRX), de Mobile Data Exchange (MDX) en de Internetwork Packet Exchange (I-IPX).
Meer informatie op: www.ams-ix.net

Over ECP
ECP|Platform voor de InformatieSamenleving is een onafhankelijk en neutraal platform. ECP brengt overheid, wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen om kennis uit te wisselen en zo te werken aan een betrouwbare, kansrijke en veerkrachtige digitale samenleving. Diverse projecten, onderzoeken en debatten verbinden partijen en zetten de maatschappelijke betekenis van ICT op de agenda van politiek, overheid en bedrijfsleven.
Meer informatie op: www.ecp.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht