Deel dit artikel
-

Oud-Buckaroo directeur speelde sleutelrol in gokimperium

De banden tussen een voormalige topman van Buckaroo en het Brabantse gokimperiuum van de broers Michel en Maurice Gregoire  en Stan Flapper blijken inniger dan gedacht. Dat staat in het verslag Verantwoording aanpak georganiseerde criminaliteit, dat door de minister van Justitie naar het Parlement is gezonden.

De drie hoofdverdachten wisten de gokopbrengsten wit te wassen voordat de miljoenen binnenstroomden bij hun bedrijven. Spelers deden betalingen via payment service providers (PSP), waarvan er een (Buckaroo) een directeur had die samenwerkte met de verdachten. Zij konden zo rechtstreeks beschikken over de speltegoeden en winsten. Een moeilijk te doorgronden constructie ondersteunde het witwasbouwwerk, zo valt te lezen in het verslag.

Het overgrote deel van het geld werd doorgeboekt naar een vennootschap, waar de internationale structuur als een kurk op dreef. In de financiële administratie van deze ‘kurkvennootschap’ was niet zichtbaar dat de inkomsten verband hielden met illegale online kansspelen en dus van misdrijf afkomstig waren. Vanuit de ‘kurkvennootschap’ kwam het geld uiteindelijk via omwegen bij de verdachten terecht. De geldstromen gingen gepaard met valse, achteraf opgemaakte facturen.

Het startkapitaal voor het gokimperium kwam uit de hennepteelt. De verdachten uit het onderzoek Rykiel probeerden de Nederlandse Wet op Kansspelen (WoK) vervolgens op geraffineerde wijze te ontlopen. Zij wist een zogenoemde comfortletter, een soort gedoogbrief, te regelen na belofte dat ze zich op de buitenlandse markt zouden richten en de spelletjes in het Engels aangeboden. Maar zodra die brief op de mat lag, werd de website alsnog omgezet in het Nederlands.

De gokkers hadden helemaal geen eerlijke kans op winst: uit de telefoontapbleek dat vaak maar deels of helemaal geen winst werd uitbetaald. De drie verdachten lieten het illegaal verdiende geld flink rollen. Zij leefden volgens het verslag in kapitale villa’s en hadden peperdure bolides op het erf. Eén van hen liet zich zelfs thuis bedienen door een butler. De totale winst is voor de drie verdachten geraamd op 40 miljoen euro.

De totale omzet van 110 miljoen euro die de verdachten uit de kansspelen maakte, werd zogenaamd betaald aan de buitenlandse bedrijven gevestigd in Costa Rica en Cyprus. Op die bedrijven werden katvangers gezet om de verdachten af te schermen, terwijl zijzelf feitelijk heer en meester waren.

In totaal telt het onderzoek Rykiel ongeveer 25 verdachten. De drie hoofdverdachten worden in ieder geval vervolgd. De officieren zullen hen een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte ten laste te leggen.

De desbetreffende Buckaroo-directeur is ontslagen en het betaalbedrijf heeft inmiddels de bezem door de organisatie gehaald. Ook zijn alle relaties met gokbedrijven zonder Nederlandse vergunning beëindigd.

Deel dit bericht

2 Reacties

Marco de la Rie

De Rabobank was op de hoogte en heeft het gefaciliteerd en daardoor mede mogelijk gemaakt. Wanneer worden zij een keer aangepakt?

Joop

Een bank die al jaren leeft op en van crimineel geld, met vele draaideuren van en naar de onderwereld, zal in deze nooit aangepakt( kunnen) worden, want ook de Nederlandse economie is geheel afhankelijk van dit soort banken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond