Data delen is geld verdienen volgens online reclamemagazine Leaflad

De grote spelers in het veld, zoals Google en Facebook, gebruiken al langer de gegevens van gebruikers zodat adverteerders de consument gericht kunnen benaderen. Maar er is een nieuwe trend op de markt: rechtstreeks de gebruikers betalen voor hun persoonlijke gegevens. Direct contact tussen consument en bedrijf, zonder tussenkomst van een intermediair.
Modern alternatief voor reclame-uitingen
Betaald worden om gegevens te delen, het gebeurt het steeds meer. Bedrijven zijn bereid geld neer te leggen voor persoonlijke gegevens van gebruikers om zo hun diensten te optimaliseren. Nieuw is het verkopen van gegevens niet, multinationals doen het al jaren en verdienen er goed geld aan. Wel nieuw is de trend waarbij de consument, in plaats van de multinational, betaald wordt. Het zelf verkopen van persoonlijke data is een groeiende markt. Het gaat hier vooralsnog vaak om consumenten die hun gegevens verkopen aan bedrijven en vervolgens de grip op hun data verliezen. Leaflad verkoopt de gegevens niet maar zorgt ervoor dat de reclames van adverteerders op basis van het door hen samengestelde profiel gematched worden aan bepaalde gebruikers. Hoewel de data dus niet inzichtelijk is voor adverteerders, kunnen ze door de unieke samenstelling van gebruikersprofielen dus alsnog extreem gericht adverteren.
“Bij Leaflad geloven we dat jij als consument, baas bent over je eigen gegevens. De gebruiker bepaalt dus zelf wat hij/zij wel of niet wilt delen. Gegevens worden alleen gebruikt om jou als consument persoonlijke aanbiedingen aan te reiken”, zegt mede-oprichter Harm Snaphaan. Volgens Snaphaan gaat er geen dag voorbij zonder dat je als consument geconfronteerd wordt met oninteressante reclames. “Dagelijks ontvangt de consument zo veel boodschappen, dat het overgrote deel hiervan wordt genegeerd. Door reclame weer écht interessant te maken op basis van interesses en hobby’s in plaats van bijvoorbeeld browsergeschiedenis, krijgt de consument een betere service én een deel van de inkomsten.”, zegt Snaphaan.
Door een profiel aan te maken op het Leaflad platform, krijgen gebruikers reclames te zien die ze echt interessant vinden. De gebruiker krijgt hierdoor meer grip op zijn of haar eigen gegevens, waarbij adverteerders de mogelijkheid krijgen om de consument gericht te benaderen. Bij Leaflad wordt de gebruiker betaald op basis van de volledigheid van zijn of haar en op basis van gebruikersintensiteit.
Startup met grote ambities
Leaflad werd eerder al genoemd in Het Financiële Dagblad, het NRC, De Morgen en de site van het programma Kassa. De Leaflad applicatie zit nog in haar testfase, maar wil binnenkort zowel de Nederlandse, als de Belgische markt op. De inkomsten moeten in eerste instantie komen uit advertenties, waar later ook inkomsten uit bijvoorbeeld abonnementen en in-app aankopen aan worden toegevoegd.
Leaflad wil het nummer één persoonlijke advertentieplatform van de wereld worden.
Om dat te bereiken zijn heeft het Leaflad team een investeringsronde geopend via aandelen-crowdfundingplatform Symbid, waarbij EUR 125.000 zal worden opgehaald voor verdere ontwikkeling van Leaflad. In ruil daarvoor biedt Leaflad 15% van haar aandelen. Hiervan is inmiddels bijna de eerste EUR 28.000 geïnvesteerd door 36 investeerders.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.