Industry Wire

UT succesvol in Europese ICT-projecten

In de nieuwste ronde Horizon 2020 onderzoeksprojecten, op het gebied van ICT, heeft de Universiteit Twente een goede score behaald. Zes voorstellen zijn gehonoreerd, samen goed voor ruim 2,5 miljoen euro. Voor deze zes projecten werkt de Universiteit Twente samen met kennisinstellingen, overheden en bedrijven in heel Europa.

In het grootste project, eNHANCE, gaat het om het ondersteunen en motiveren van mensen bij het uitvoeren van complexe dagelijkse taken, bij beperkingen in het bewegingsapparaat ten gevolge van bijvoorbeeld een beroerte. Voor die ondersteuning willen de onderzoekers gebruikmaken van de geavanceerde detectie van intenties van de gebruiker, bijvoorbeeld via eye tracking. Dit wordt gekoppeld aan een gepersonaliseerd gedragsmodel. Bij het gebruiken van een orthese, wordt steeds gemeten welke kracht de patiënt zèlf kan zetten voor de beweging, om zo het therapeutisch effect te vergroten. Het project is geïnitieerd door de Stichting Flextension en wordt geleid door de groep Biomedical Signals and Systems, in nauwe samenwerking met de groep Biomechanical Engineering (beide MIRA). Roessingh Research and Development in Enschede is een van de partners, evenals bedrijven en kennisinstellingen in Engeland, Frankrijk, Zweden en Duitsland. Voor de UT-bijdrage is 697.000 euro beschikbaar.

Het project AEROWORKS wil robots gaan inzetten die vanuit de lucht infrastructuur, zoals gas- en elektriciteitsleidingen en windmolenparken op zee, kunnen inspecteren en onderhouden. De vliegende robots moeten autonoom kunnen opereren, maar ook mensen op de grond kunnen voorzien van waardevolle informatie. Ze zullen daarvoor uitgerust worden met tal van sensoren, kunstmatige intelligentie en uitwendige ‘manipulatoren’. De groep Robotics and Mechatronics (CTIT) participeert, daarnaast doen kennisinstellingen en bedrijven mee uit onder meer Zweden, Zwitserland, Schotland en Griekenland). Voor de UT-bijdrage is 597.000 euro beschikbaar.

Het project IMMORTAL, waarin de groep Computer Architecture for Embedded Systems (CTIT) participeert, richt zich op het betrouwbaar ontwerpen van complexe cyber-physical systems. Hiervoor ontwikkelen de partners nieuwe tools voor foutmanagement en -verificatie. Een concreet voorbeeld is een computersysteem aan boord van een satelliet, maar de toepassingen strekken zich uit tot avionica, telecommunicatie en automotive. Naast de onderzoekers van CAES en de spinoff onderneming Recore Systems, heeft IMMORTAL partners in Estland, Duitsland, Oostenrijk en Israel. Het UT-aandeel is goed voor een subsidie van 490.000 euro.

In het project ARIA-VALUSPA, waarin de groep Human Media Interaction (CTIT) partner is, wordt onderzoek gedaan naar mens-machine interactie die ook weg weet met emoties en complexe sociale dynamiek. Tot nu toe blijven ‘conversational agents’ vrij beperkt op dit vlak. De nieuw te ontwikkelen ARIA’s (Affective Retrieval of Information Assistants) gaan een flinke stap verder. De onderzoekers willen dit bijvoorbeeld testen in een de context van een roman (een Book-ARIA). Partners in het project zijn kennisinstellingen en bedrijven uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Voor het UT-aandeel is 415.000 euro beschikbaar.

PERGAMON, een project waarin ook de groep Human Media Interaction (CTIT) participeert, gaat het om de ontwikkeling van toepassingen van ‘serious gaming’: hoe is een draadloos netwerk van sensoren te combineren met een virtuele online coach? De onderzoekers mikken onder meer op toepassingen in de zorg, in de gepersonaliseerde coaching van chronisch zieken: daarom is Ziekenhuis Gelderse Vallei een van de partners. De projectleiding ligt bij Grifo multimedia in Italië, en andere partners komen uit Groot-Brittannië. Voor de UT-bijdrage is 174.000 euro beschikbaar.

STARTIFY7 gaat een innovatieve infrastructuur opzetten voor ICT-ondernemers in Europa. Via nieuwe initiatieven willen de projectpartners het hoofd bieden aan de fragmentatie op dit gebied, en jonge mensen prikkelen tot innovatieve ideeën. Het project moet niet alleen leiden tot tientallen demo’s, maar ook tot een langere-termijn initiatief als een jaarlijkse Summer School. De vakgroep Business Administration (IGS) neemt deel aan het project, naast partners uit Engeland, Duitsland, Italië, Polen, België, Estland en Spanje. Voor dit project gaat 158.000 euro naar de UT.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht