Amerikaanse visionair Kent Larson geeft gastcollege

Steden blijven groeien, maar hoe zorgen we ervoor dat iedereen erin past? Deze vraag staat centraal tijdens het gastcollege ‘De toekomst van het wonen’ dat Kent Larson op 4 februari geeft op de Universiteit Twente. De befaamde Amerikaanse architect is directeur van het Amerikaanse Media Lab’s Changing Places group en verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), één van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld.
De vruchten van het creatieve brein van Larson zijn wereldwijd bekend. De Amerikaan vindt dat er decennia geleden stevige denk- en ontwerpfouten zijn gemaakt in de ontwikkeling van onze steden. Zo was het de bedoeling iedereen een auto te geven en overal wegen aan te leggen. Met de problemen die daarop volgden, hebben we nog altijd te kampen.
Larson beschrijft vaak de wildgroei van steden als Los Angeles, Mexico stad en de steden in China en hun achterhaalde ideeën die vaak gepaard gaan met verontrustende cijfers. Toch woont een groot deel van de wereldbevolking in die steden en dat zal alleen nog maar toenemen. Hoe kunnen we dan de positieve effecten van de stad ervaren en het negatieve (vervuiling, files of verstoppingen) achter ons laten?
Larson: ‘I don’t believe in smart homes. I think you need to build dumb homes and put smart stuff in it’.
Om die positieve vruchten te plukken, denkt Larson naar eigen zeggen zoals we honderd jaar geleden dachten. De mens en de manier waarop die mensen willen leven, staan weer centraal. Larsons ideeën zijn innovatief en baanbrekend, maar tegelijkertijd realistisch. Denk bijvoorbeeld aan inklapbare auto’s en microlofts die volgestopt zitten met robotica en sensoren en zo het woonoppervlak continue aanpassen aan de behoeftes van de gebruikers.
Ook laat hij zien hoe woningen en kantoren eenvoudig van functie kunnen veranderen en heeft hij een revolutionaire auto gebouwd waardoor meer auto’s op parkeerplaatsen passen. Larsons ideeën voor gedeeld gebruik van voertuigen vinden toepassingen in meerdere wereldsteden en zijn beschikbaar voor iedereen. ‘Bejaarden, gehandicapten, vrouwen in rokken en zakenmannen’, zoals hij dat zelf omschrijft.
Visie Larson en Universiteit Twente verweven
Larsons oplossingen passen binnen de kernwaarden van de Universiteit Twente. Zijn ideeën sluiten naadloos aan bij Smart Cities, één van de profilerende onderzoeksthema’s van de UT. Het gericht en innovatief combineren in onderzoek en in onderwijs staat op de UT centraal. Met ideeën om de Twentse campus in te richten als Living Lab ontwikkelt het universiteitsterrein zich tot inspirerende ontmoetingsplaats voor wetenschappers en studenten. Een community voor professionele en persoonlijke ontwikkeling, waarbinnen Larson zich goed op zijn plaats voelt.
Global Citizens
Het gastcollege is bij honderden UT-studenten, de global citizens van morgen, opgenomen in het rooster als onderdeel van de reguliere colleges. De projecten van Larson hebben aansluiting met het curriculum van University College Twente (project sustainable communities), Civiele Techniek (modules verkeer&vervoer en Spatial Planning) en Industrieel Ontwerpen (module Ontwerpen voor een specifieke doelgroep en verschillende derdejaars vakken).
Ook studenten Werktuigbouwkunde (module Energie en Duurzaamheid) en Creative Technology nemen deel. Overige geïnteresseerde UT-studenten en –medewerkers zijn eveneens van harte welkom.
Het gastcollege wordt gevolgd door een korte vraag-en-antwoordsessie. De komst van Larson naar Nederland is mogelijk gemaakt door Aegon. Later op de dag geeft Larson een lezing in De Rotterdam, het recent gerealiseerde woon-, hotel- en kantorencomplex op de Wilhelminakade in Rotterdam. Dit imposante gebouw is ontworpen door OMA/Rem Koolhaas.
Gastcollege Kent Larson
Datum/tijd: 4 februari, 10.45 – 11.45 uur.
Locatie: gebouw De Waaier, Universiteit Twente
Toegang: vrij
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.