Onderzoek Tibber: miljoenen Nederlanders vinden overstappen van energiecontract te ingewikkeld

Uit onderzoek van energieleverancier Tibber blijkt dat miljoenen Nederlanders het lastig vinden om te bepalen welk energiecontract het beste bij hen past. “Veel Nederlanders blijven daardoor hangen in een energiecontract dat vaak niet het meest gunstig voor ze is”, zegt Rens Schoorl, directeur van Tibber Nederland.
Tibber deed onderzoek naar de kennis van Nederlanders over (het afsluiten van) energiecontracten*. Wat blijkt?
– Bijna 1 op de 4 Nederlanders weet niet welk contract het voordeligst is voor hun huishouden (22%);
– 16 procent van de Nederlanders begrijpt niet precies wat de verschillende energiecontracten inhouden;
– Ook vindt 20 procent de informatie over overstappen onoverzichtelijk;
– 22 procent zegt dat ze wel willen overstappen, maar dat het gebrek aan duidelijke informatie ervoor zorgt dat ze geen zin hebben om zich erin te verdiepen.
Oproep ACM
Deze uitkomsten onderstrepen de recente oproep van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om consumenten beter te helpen bij het kiezen van een passend energiecontract. Volgens ACM-voorzitter Martijn Snoep is het aanbod van energiecontracten te complex geworden, waardoor veel mensen niet meer weten wat voor hen de beste keuze is.
Variabel minst voordelig
Er zijn dan ook een paar opties: een vast contract biedt zekerheid: de prijs per kWh staat voor een bepaalde periode vast, waardoor consumenten niet worden verrast door prijsstijgingen. Het nadeel is dat ze mogelijk meer betalen als de energieprijzen dalen en dat je voor deze zekerheid ook wat extra betaalt.
Dan is er ook een variabel contract. Die zijn vaak het minst voordelig, omdat leveranciers de tarieven slechts 2 keer per jaar aanpassen en je als consument dus niet direct profiteert van prijsdalingen.
Prijs voor stroom per uur
De laatste en minst bekende variant is het dynamische energiecontract. Hierbij betaal je elk uur een ander tarief op basis van vraag naar en aanbod van stroom. In de praktijk betekent dit dat klanten, als ze hun energiegebruik sturen, kunnen profiteren van lage prijzen. “Steeds meer mensen stappen over naar dynamisch, dit omdat het door slimme technologie makkelijker wordt om je energieverbruik aan te passen en dit zowel voordelen voor de consument als voor het stroomnet heeft”, vertelt Schoorl.
Uit een analyse** van de VVDE (Vereniging van Dynamische Energieleveranciers) blijkt dat de dynamische stroomprijs in 2024 gemiddeld 45% goedkoper was, dan de variabele stroomprijs. Dat heeft een duidelijke reden: “In het afgelopen jaar waren de beursprijzen redelijk stabiel en laag, waardoor je met een dynamisch contract direct profiteert. Daarnaast zijn de mensen die hun energieverbruik weten te sturen naar de goedkope uren, nog voordeliger uit”, zegt Schoorl.
Steeds meer dynamische contracten
Steeds meer Nederlanders kiezen, mede om die reden, voor een dynamisch contract. Waren er eind 2022 nog 72.000 huishoudens met een dynamisch contract, inmiddels zijn het er 438.000, blijkt uit cijfers van de ACM uit februari van dit jaar.
Daarnaast zijn er op dit moment 3,9 miljoen Nederlanders met een vast contract en 3,2 miljoen met een variabel contract. Vooral deze laatste groep betaalt dus vaak te veel, ziet Schoorl. “Wij noemen dit zogeheten ‘slapers’. Miljoenen Nederlanders hebben een variabel contract, terwijl dat bijna nooit de beste optie is.”
Meer transparantie
De energiemarkt is complex voor Nederlanders, blijkt uit het onderzoek van Tibber. “Als je ziet dat bijna 1 op de 4 Nederlanders niet weet welk contract het voordeligst is voor hun huishouden, en 16% niet begrijpt welke verschillen er tussen de energiecontracten zijn, is het lastig om weloverwogen keuzes te maken”, zegt Schoorl. “De resultaten laten zien dat er een grote behoefte is aan meer transparantie en eenvoudigere informatie, zodat huishoudens beter grip krijgen op hun energieverbruik en kosten.”
*Representatief onderzoek in opdracht van Tibber, uitgevoerd door Multiscope onder ruim 1000 Nederlanders in januari 2025.
**De VVDE (Vereniging van Dynamische Energieleveranciers) heeft een analyse gemaakt van de dynamische stroomprijs en deze vergeleken met de variabele stroomprijs. Het analyserapport is op te vragen via TEAM LEWIS.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.