Vilans Protocollen betrouwbare bron voor virtuele ‘collega’

Zorgprofessionals van tanteLouise en Mijzo ontwikkelen een nieuwe virtuele collega: een AI-gebaseerde digitale vraagbaak, gekoppeld aan onder andere de Vilans Protocollen. Deze assistent is altijd beschikbaar, bespaart tijd en is betrouwbaar. Vilans Protocollen zijn uitgebreide zorgprotocollen die zorgprofessionals helpen om betere en veilige zorg te leveren. Zorgprofessionals besteden dagelijks veel tijd aan rapporteren en het zoeken van informatie. Door arbeidskrapte en vergrijzing en de kansen die nieuwe technieken bieden zetten tanteLouise en Mijzo in op innovaties. Een jaar geleden startten zij met de ontwikkeling van de virtuele collega.
Samenwerking
TanteLouise en Mijzo vroegen of de Vilans Protocollen gekoppeld konden worden aan de virtuele assistent die ze samen met Studio 55 ontwikkelen voor zorgmedewerkers en leerlingen. Dit zou de assistent verrijken met een betrouwbare en veelgebruikte kennisbron. Vilans wilde dit graag onderzoeken en als het goed werkt, deze techniek ook beschikbaar stellen aan andere zorgorganisaties.
Enthousiaste zorgmedewerkers
De ontwikkeling begon met expertinterviews en demosessies. Innovatieadviseur van tanteLouise Natascha van Riet vertelt: “Medewerkers zagen direct de praktische voordelen en potentie.” Zorgmedewerkers mochten de tool uitproberen en kregen snel antwoorden.
Technische koppeling en ontwikkelingen
Vilans vroeg de huidige ICT-leverancier TrueLime een technische koppeling te ontwikkelen. Astrid Leeman van TrueLime: “We hadden al een zoek-API ontwikkeld voor de Vilans Protocollen. De protocollen zijn nu ook opgeslagen in een gevectoriseerde database. Hierdoor kunnen AI-assistenten de inhoud effectief gebruiken. De verwachting van tanteLouise is dat de virtuele collega groeit van stagiair naar professioneel assistent en mogelijk spraakgestuurd wordt. François Gerard van Techbedrijf Studio 55: “De tool kan organisch groeien en verbeteren aan de hand van vragen en feedback van medewerkers.”
Vilans is de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning. We combineren ervaringen met kennis uit onderzoek, en maken daar praktische kennisproducten van die je meteen kunt gebruiken. Zo maken we met kennis de zorg nog beter, en kunnen mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben leven zoals zij dat willen. Mijzo en tanteLouise werken binnen het CrossCare 2.0-project samen met de proeftuin Care Innovation Center en het Vlaamse techbedrijf Studio 55. Het project is gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland. Zorgorganisaties die aan de slag willen met het beschikbaar stellen van de Vilans Protocollen als bron voor een virtuele assistent, kunnen hun ICT-leverancier contact laten opnemen via protocollen@vilans.nl.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.