Deel dit artikel
-

‘Nederland moet snel werk maken van investeringen in digitale infrastructuur’

Nederland moet snel werk maken van investeringen in digitale infrastructuur om ook in de nabije toekomst economisch relevant te blijven. Dat stellen Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), Dutch Data Center Association (DDA), BTG | voor IT en communicatietechnologie en Fiber Carrier Association (FCA) in een brief in aanloop naar het Tweede Kamerdebat vandaag over het Draghi-rapport.

Het rapport van Draghi is duidelijk over de opgave die er Europabreed ligt: een jaarlijkse investeringsbehoefte van 750-800 miljard euro om de Europese concurrentiepositie toekomstbestendig te maken. Nederland moet volgens de organisaties nu investeren in haar digitale infrastructuur om economisch te profiteren van ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, quantum computing en edge-computing. Zonder een duidelijke investeringsagenda mist Nederland economische kansen en de mogelijkheid om eigen publieke waarden te borgen in de digitale toekomst.

De ondertekenaars van de brief wijzen onder meer op het feit dat de laatste intercontinentale zeekabels tussen Nederland en de V.S. aan het einde van hun levensduur zijn en er geen plannen zijn voor vervanging. Daarnaast is vooralsnog geen zicht op financiering voor een van de vier AI-gigafactories in Nederland. Ook zorgen problemen op het energienet voor forse knelpunten. De urgentie is groot en uitstel kostbaar.

‘Als Nederland digitaal koploper wil blijven, moeten we nú investeren in infrastructuur, innovatie en ruimte. Zonder gericht beleid en structurele investeringen verliezen we terrein — onze ambities op het gebied van AI en digitale soevereiniteit worden dan onhaalbaar. Internationale bedrijven kiezen steeds vaker voor andere landen vanwege de extreme netcongestie, met in Nederland de langste wachttijd van Europa, en het gebrek aan duidelijk beleid rond datacenters. Het Competitiveness Compass is een wake-up call: dit is het moment om door te pakken. Alleen met strategisch aangewezen locaties — met ruimte, grond en stroom — kunnen we duurzame groeilocaties voor multifunctionele datacenter-campussen realiseren,’ aldus Stijn Grove, directeur van de DDA.

Belangrijke aanbevelingen in de brief zijn onder meer:
1. Oprichting van een ‘digitaal infrastructuurfonds’ om investeringen in digitale infrastructuur te financieren en cofinanciering beschikbaar te hebben voor het aantrekken van Europese middelen. Dit fonds zou zich moeten richten op de aanlanding van nieuwe intercontinentale zeekabels en de ontwikkeling van multifunctionele datacenter-campussen op geschikte locaties.
2. Ontwikkeling van een publiek-private investeringsstrategie gericht op het aantrekken van een Europese AI-fabriek en deelname aan Europese IPCEI-projecten zoals de al lopende projecten MISD (secure by design edge-computing infrastructuur) en ECOFED (Europees cloud-ecosysteem). Hierbij horen ook investeringen in Europese open source alternatieven voor veelgebruikte clouddiensten.
3. Verdieping van het ondernemers- en investeringsklimaat voor digitale innovatie, met aandacht voor regelgeving rondom aandelen als loon, meer investeringsmogelijkheden voor pensioenfondsen in R&D-activiteiten, en de invoering van de ‘New Competition Tool’ om concurrentieproblemen in digitale markten aan te pakken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond