-

[Case] Autoweek: de onderwerpen waar lezers écht op aanslaan

Een oude stelregel bij elk bericht op Autoweek.nl is: ‘hoe meer blik, hoe meer klik’. Dat betekent dat het beeld bij een artikel belangrijk is en er altijd een auto goed in beeld moet zijn.

Zonsondergangen, stijlvolle gebouwen, gelikte fotomodellen: laat ze maar achterwege. Inzoomen zodat hij er van neus tot kont op staat: dat telt. Maar op welke inhoudelijke onderwerpen slaat het publiek écht aan? Wat geeft ‘meer klik’? Inhoudelijk niet ‘blik’, zo blijkt.

AutoWeek.nl is de site voor autonieuws, tests en occasions. Miljoenen mensen komen maandelijks langs om onderzoek te doen naar hun volgende auto of om zich bij te laten praten over het laatste mobiliteitsnieuws. Gemiddeld duurt het oriëntatieproces voor een nieuwe auto enkele maanden (29 procent) tot een half jaar (12 procent), blijkt uit recent onderzoek van DPG Media en PanelInzicht.

Maar waarmee trek je de aandacht? Ik geef je een kijkje achter de schermen. Hiermee kun je denk ik ook in andere branches en contexten je voordeel doen.

Emotie

Wat denk je dat vaker werd gelezen in maart 2025? Nieuwe Audi A6 Avant: traditioneel én traditioneel ruim! of Suzuki Across zakt bijna € 9000 in prijs? Een blik op de statistieken achter de schermen geeft een bijzonder inzicht in wat de bezoeker van autoweek.nl écht interessant vindt. Die Audi deed het supergoed en het bericht leidde tot ruim boven de tweehonderd reacties. Maar hoewel de Suzuki Across een auto is die maar weinig mensen kennen en waar er in vijf jaar tijd niet eens tweehonderd van zijn verkocht, wordt het bericht veertig procent vaker aangeklikt dan dat van de nieuwe Audi A6.

Waarom is dat? Het zijn juist onderwerpen die gevoelens oproepen die het goed doen. Wanneer een stuk aanleiding geeft tot verontwaardiging, verbazing, blijdschap of verdriet, dan schiet je in de roos. Ga maar na bij jezelf. Artikelkoppen met woorden als “duurder”, “goedkoper”, “problemen”, “afscheid”, “beste” of “gratis” zijn onweerstaanbaar.

Dit zijn de koppen van de best gelezen berichten van vorig jaar op AutoWeek.nl:

  • Enorme schuurvondst in Zuid- Afrika
  • Hoog zitten maar geen bakbeest? Deze compacte ‘premium’-SUV’s koop je voor €17.500
  • Dit wordt de motorrijtuigenbelasting voor je elektrische auto
  • ‘Een occasion met downsizemotor die meer dan 200.000 kilometer heeft gedraaid? Meteen laten staan!
  • Broer (20) en zus (18) rijden allebei een 30 jaar oude Mercedes omdat vader en opa dat erin stampten
  • Maximumsnelheid op snelweg terug naar 130 km/h
  • Minister: ‘Maximumsnelheid 130 km/h druppel die emmer doet overlopen’
  • Amerikaanse vrouw ontdekt manier om maandenlang gratis te tanken
  • Zo veel belasting ga je volgend jaar betalen op je auto
  • ‘Alle seinen op rood’ voor prijzen aan de pomp

In deze lijst staat geen enkel bericht over een nieuw automodel. Maar bij elk van deze koppen voelen we wel iets dat de nieuwsgierigheid prikkelt. Verbazing over een schuurvondst. Ontroering over een broer en zus met een auto die aan opa doet denken. Boosheid over hoge brandstofprijzen. We kunnen onze menselijkheid niet onderdrukken als we het nieuws lezen.

De portemonnee

Het toevoegen van een boodschap die emotie op zal roepen, kan een groot verschil maken. En we kunnen uit ervaring zeggen dat geldgerelateerde inhoud het allerbest scoort. Dat wordt onderbouwd door het onderzoek van DPG Media met PanelInzicht, waaruit blijkt dat de kosten (62 procent van de Nederlanders) uiteindelijk de doorslaggevende factor zijn bij de keuze van een auto. Ook wanneer je het combineert met nieuwe automodellen. Want het best gelezen modellennieuws van 2024 had koppen als:

  • Dacia Longster: budget-benz voor wie een C-klasse te duur vindt
  • Dit is de Renault 5 E-Tech Electric: tot 400 kilometer bereik en vanaf 25 mille
  • Lynk & Co 02: groter en flink goedkoper dan Volvo EX30
  • Tesla Model 3 goedkoper en nu ook met dik 700 kilometer bereik
  • Volkswagen ID1 wordt één van de goedkoopste elektrische auto’s

Dat eerste bericht, over de Dacia Longster, is overigens een bijzondere. Want dat was een 1-aprilgrap: die auto bestaat helemaal niet. Maar de titel past naadloos in het rijtje.

Wat leert dit ons? Veiligheid, duurzaamheid of design, thema’s waar de autowereld vol van is, zijn uiteindelijk secundair. Wat kost het? Dát willen mensen weten. Wil je de Nederlandse automobilist dus in het hart raken? Begin dan met de portemonnee. Dat geldt waarschijnlijk ook voor andere onderwerpen. Neem dit mee in je eigen branded content om interesse te wekken en je verhaal effectief over te brengen.

Over de auteur: Damiaan Hage is eindredacteur van Autoweek.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond