GenAI is de toekomst, maar bedrijven missen vaak een strategie
Generatieve kunstmatige intelligentie (GenAI) gaat hoe en waaraan we werken de komende jaren drastisch veranderen. Voor organisaties die de potentie en impact volledig willen benutten, is het zaak om werknemers zowel de juiste vrijheid als heldere richtlijnen te geven.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in 2024 bijna een kwart van de Nederlanders van 12 jaar of ouder teksten, video’s of afbeeldingen gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie.
Bij Nederlandse bedrijven is de omarming van AI ook duidelijk zichtbaar. Uit onderzoek van Strand Partners in opdracht van Amazon Web Services onder duizend Nederlandse bedrijven, komt naar voren dat in 2024 45 procent van de bedrijven gebruikmaakte van AI en zeventig procent de inzet van AI in 2025 verder wil uitbreiden.
Verwacht wordt dat deze ontwikkelingen de komende jaren alleen nog maar sneller gaan. Het World Economic Forum schat dat voor 39 procent van de werknemers de basistaken tussen 2025 en 2030 sterk gaan veranderen.
Een van de bedrijven die vooroploopt in de adoptie van Gen AI is Klarna. De betaalverwerker verhoogde eind 2023 de investeringen in AI en heeft sindsdien het aantal medewerkers via natuurlijk verloop zien dalen met 22 procent tot 3.500. Het bedrijf heeft nu ongeveer 200 medewerkers die AI gebruiken bij onder andere de klantenservice en de marketing. Klarna heeft hierdoor de uitgaven aan externe bureaus zien afnemen en ook bepaalde applicaties laten vallen door deze zelf te bouwen.
Het is ook dan niet een kwestie van of maar vooral wanneer je met GenAI aan de slag gaat. Toch blijkt uit een onderzoek dat wij onder 820 professionals wereldwijd hebben uitgevoerd dat er nog veel te winnen is.
Kenniskloof
Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan driekwart van de ondervraagden op hun werk toegang heeft tot betaalde GenAI tools. Wel is er een aanzienlijke kenniskloof tussen mensen die zichzelf beschouwen als zeer goed geïnformeerd over GenAI en alle anderen.
Juist die kennis over GenAI leidt namelijk tot een hogere productiviteit. Ondervraagden die zeer veel kennis hebben over het gebruik van GenAI besparen dankzij deze tools meer dan 10 uur per week.
Meer kennis leidt tot een hogere productiviteit.
De impact op het zoekgedrag
GenAI wordt momenteel vooral ingezet voor het creëren van content. Het gaat niet alleen om het produceren van teksten, afbeeldingen en video. De technologie kan ook taken versnellen die normaal veel tijd en mankracht vereisen, zoals het bedenken en uitwerken van ideeën en concepten.
GenAI verandert ook de manier hoe consumenten zoeken en de interactie met content aangaan. Uit data van StatCounter blijkt dat Google’s marktaandeel begin dit jaar daalde tot onder de 90 procent, wat voor het eerst was sinds 2015. Het lijkt erop dat AI-zoekmachines als ChatGPT Search en Perplexity dit marktaandeel hebben weggesnoept en de verwachting is dat deze trend de komende jaren doorzet.
Deze verschuivingen dwingen marketeers om hun strategieën te heroverwegen en na te denken over hoe zij de gewenste doelgroep het beste kunnen bereiken.
Praktische richtlijnen
Een andere uitdaging is het ontbreken van duidelijke richtlijnen binnen organisaties. Voor de 11 procent van de respondenten die GenAI beroepsmatig of persoonlijk niet gebruiken, is de belangrijkste reden dat zij wachten tot hun bedrijf duidelijke richtlijnen of een helder beleid voor GenAI ontwikkelt.
Bovendien geeft een meerderheid van de respondenten aan meer begeleiding te willen bij het verantwoord gebruiken van GenAI. Mensen willen toegang hebben tot de bestaande systemen, maar zijn tegelijkertijd bezorgd om ethische of legale grenzen te overschrijden.
Ontwikkel daarom actief richtlijnen voor het gebruik van GenAI binnen jouw organisatie. Creëer een cultuur waarin mensen experimenteren met GenAI en de resultaten daarvan regelmatig met elkaar kunnen bespreken.
Op deze manier kom je samen tot waardevolle inzichten en kun je GenAI afstemmen op de content en voorwaarden van de organisatie. Zo bouw je aan het vertrouwen bij medewerkers dat zij bij het gebruik van deze tools voldoen aan interne richtlijnen.
Van scepsis naar realisatie
Ik geef toe dat ik aanvankelijk ook sceptisch was over de inzet van GenAI. Als iemand die graag schrijft, heb ik een natuurlijke terughoudendheid tegenover door AI gegenereerde content.
Hoewel er nog voldoende uitdagingen zijn, zie ik inmiddels hoe waardevol GenAI is. Het biedt gebruikers voordelen op het gebied van snelheid, efficiëntie en nieuwe mogelijkheden.
GenAI gaat dan ook niet meer weg en zal de werkplek de komende jaren ingrijpend gaan veranderen. Maar GenAI kan (nog) niet alles en heeft daarom mensen nodig om waardevolle resultaten te bereiken.
Begin daarom op je werk of thuis met het experimenteren met GenAI, om zelf te ervaren hoe deze tools je kunnen helpen in het dagelijkse leven. Op deze manier bouw je waardevolle kennis op over de inzet van GenAI, die je kunt delen met anderen.
Over de auteur: Micha Boas van Contentful.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond