Vrouwen in tech ervaren genderdiscriminatie op weg naar top

Vrouwelijk leiderschap in de Nederlandse techsector geeft het werkklimaat een 6,9: “Het wordt beter, maar het blijft een mannenwereld”. Ruim zeven op de tien vrouwen geeft aan uitdagingen, waaronder genderdiscriminatie, te hebben ervaren op het pad naar hun positie als leider. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door AND Digital onder 240 vrouwelijke leiders werkzaam in de Nederlandse techsector.
Gendergelijkheid in leiderschapsposities is een thema dat nog altijd op de voorgrond staat in het bedrijfsleven. Het onderzoek laat zien waarom, met gemengde opvattingen over de huidige staat van gelijkheid in tech-gerelateerde topposities. Over het geheel is 64 procent van de respondenten van mening dat leiderschapsposities nu daadwerkelijk toegankelijk zijn voor zowel vrouwen als mannen op basis van capaciteiten, ervaring en kwalificaties.
Toch blijkt genderdiscriminatie nog steeds een relevant thema. Hoewel 42 procent zegt dat ze nooit genderdiscriminatie hebben waargenomen, zag 37 procent het juist meerdere keren gebeuren. Ook op persoonlijk vlak zijn de ervaringen significant: slechts een derde (36%) van de respondenten geeft aan nooit persoonlijk genderdiscriminatie op de werkvloer te hebben ervaren, terwijl twee op de vijf aangeven dit herhaaldelijk te hebben meegemaakt.
Hoewel er meldpunten bestaan voor discriminatie en deze gemiddeld een 6,9 voor toegankelijkheid en een 6,8 voor effectiviteit scoren, blijft het vertrouwen in de daadwerkelijke impact beperkt. Zoals een respondent opmerkt: “Er zijn genoeg kanalen, maar ik weet niet zeker of ze effectief zijn.” Een andere getuigenis luidt: “Pesterijen werden nooit onderzocht door HR, omdat het argument was dat er geen getuigen waren. Men voelde zich niet beschermd.”
Wisselend beleid
Campagnes die organisaties opzetten ter bevordering van vrouwelijk leiderschap lijken wel hun vruchten af te werpen, met een gemiddelde beoordeling van 7/10. Maar er is behoefte aan verbetering. Hoewel bijna driekwart (74%) van de deelnemers zich gesteund voelt door hun werkgever in hun professionele groei, vindt 65 procent dat er nog meer gedaan kan worden voor alle werknemers.
Ook op het gebied van werving en promotie zijn de ervaringen verdeeld. Meer dan drie op de vijf (62,9%) geeft aan dat hun werkgever succesvol is in het werven van vrouwelijk talent, maar slechts 56 procent vindt dat het wervingsbeleid ook daadwerkelijk is afgestemd op gendergelijkheid. Een respondent omschrijft: “Ze trekken weliswaar vrouwelijk talent aan, maar de mannelijke rollen zijn beter.”
Marloes Zwinkels, Managing Director Europe bij AND Digital zegt: “Het onderzoek benadrukt dat vooruitgang niet vanzelfsprekend is, maar het resultaat van bewuste keuzes en blijvende inzet. Gendergelijkheid in leiderschapsrollen begint met erkennen wat er speelt en durven te veranderen. De transformatie die we tot nu toe in de Nederlandse tech sector hebben gezien zal in een versnelling komen door AI, waardoor exacte technische vaardigheden plaats maken voor menselijke interactie en inzichten.”
Balans tussen werk en privé
Het creëren van de juiste balans tussen werk en privé heeft nog altijd invloed op professionele ontwikkeling en is niet vanzelfsprekend. Meer dan de helft van de vrouwelijke leiders in tech (57%) ervaart dat verantwoordelijkheden in het privéleven een impact hebben op hun carrière. Wel geeft twee derde (67%) aan dat de dynamiek op de werkvloer in ontwikkeling is. Hybride werken, flexibele werktijden en promoties tijdens zwangerschapsverlof worden als stappen in de goede richting gezien.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.