Industry Wire

Geplaatst door CultureAmp

67% van HR-professionals merkt dat collega’s zonder AI-kennis achterstand oplopen

Amsterdam, 10 juli 2025 ─ Twee derde (67%) van de HR-professionals is van mening dat collega’s die nog geen gebruik maken van AI, het risico lopen om achter te raken. Dit kan mogelijk leiden tot een tweedeling onder medewerkers.
Bovenstaande is gebaseerd op een recent onderzoek van Culture Amp, het people performance-platform. Hierin wordt ook aangetoond dat van de 79% van de HR-professionals die regelmatig generatieve AI gebruikt om efficiënter te werken, 77% zich de technologie zelf heeft aangeleerd. Dit wijst op een gebrek aan formele AI-training binnen organisaties.
Wereldwijde gegevens, verzameld onder 237 HR-professionals tussen 23 mei 2025 en 4 juni 2025, laten zien dat er onduidelijkheid bestaat over wie er momenteel verantwoordelijk is voor de AI strategie binnen de organisatie.
Bij bijna een kwart (24%) van de ondervraagden, ligt deze verantwoordelijkheid bij de IT- of technische afdeling. In andere gevallen, is dit de directie (21%), research & development/ innovatie (6%) of andere afdelingen (10%). Slechts 3% van de HR-professionals heeft AI binnen hun eigen takenpakket.
Zelfs één op de drie (35%) van de ondervraagden geeft aan dat momenteel niemand binnen hun organisatie verantwoordelijk is voor de AI-strategie, wat erg verontrustend is voor het AI-risicobeheer van bedrijven en de nalevingsverplichtingen rondom de EU AI-verordening.
Dit vormt een aanzienlijk strategisch gebrek en roept vragen op over wie de integratie van AI op de werkvloer moet begeleiden en hoe AI de manier van werken zal veranderen.
“Als HR-managers kunnen we het ons niet veroorloven om aan de zijlijn te blijven staan. Als AI ons huidige werk opnieuw gaat vormgeven, dan moeten we hier iets mee,” zegt Justin Angsuwat, Hoofd Personeelszaken bij Culture Amp. “We hoeven geen prompt engineers te worden maar we moeten wel aan de slag met de technologie. Men zegt: ‘als je nog geen 100 prompts hebt geschreven, dan doet jouw mening er niet toe’, en deze uitspraak is zeker waar. Je kunt niet iets begeleiden wat je zelf niet begrijpt.”
“Dit is geen verandering die we kunnen managen met een traditioneel projectplan. De eerste stap is om AI-vaardigheden binnen de organisatie te ontwikkelen, te beginnen bij onszelf. Experimenteer, voeg AI-vragen toe aan je betrokkenheidsonderzoeken en zorg dat je aan tafel zit wanneer er besluiten worden genomen rondom AI.”
Ondanks deze zorgen, is 91% van de HR-professionals van plan om in het komende jaar meer gebruik te gaan maken van generatieve AI. Hiervan denkt 47% bovendien dat dit het aanzien van HR-expertise binnen hun organisatie zal versterken. Opvallend is, dat 68% van de senior leidinggevenden werkzaam in HR het hiermee eens is, terwijl slechts 39% van het topmanagement deze overtuiging deelt.
Arne Sjostrom, regionaal directeur personeelswetenschap EMEA bij Culture Amp, voegt toe: “Een tekort aan formele AI-training is zorgwekkend, vooral vanwege de vereisten van de EU AI-verordening, waaronder het belang voor ‘zinvol menselijk toezicht’ en de competentie om de hoge risico’s van AI-systemen goed te begrijpen, te beheersen en te beperken.”
“Het is essentieel dat HR-professionals de beperkingen van AI begrijpen, mogelijke vooroordelen kunnen herkennen en dat ze in staat zijn om AI-gedreven besluiten verantwoordelijk te beoordelen. Omdat HR regelmatig werkt met AI-systemen met een hoog risico, is het cruciaal voor HR om een duidelijke positie in te nemen en een actieve, deskundige rol te spelen in het toezicht en verantwoordelijk gebruik van AI.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht