Informatie over branch campus Yantai

De Rijksuniversiteit Groningen wil als eerste Nederlandse universiteit een branch campus in China beginnen. In samenwerking met de China Agricultural University uit Beijing vestigt de RUG zich in de stad Yantai op een nu reeds grotendeels ontwikkelde campus.
Het is een initiatief dat vergelijkbaar is met andere branch campuses, zoals die van de Engelse University of Nottingham in Ningbo en de Amerikaanse New York University in Shanghai. Het openen van een branch campus is voor de RUG een kans om de status van global university uit te bouwen. Dat trekt topstudenten, topwetenschappers en onderzoeksopdrachten aan. En dat zorgt uiteindelijk ook voor financiering.
We willen in Yantai bachelor-, master- en PhD-programma’s aanbieden met significante research-activiteiten en samenwerking met bedrijven. Na een voorbereidend jaar zullen Chinese en andere internationale studenten in Yantai beginnen aan een RUG-studie en uiteindelijk een-RUG diploma behalen. De branch campus biedt kansen voor studenten uit Groningen om buitenlandervaring op te doen in China en voor docenten om in China baanbrekend onderzoek te doen.
Waarom gaat de RUG naar China?
Met deze branch campus kan de RUG zich ontwikkelen tot een mondiale universiteit. Omdat de RUG de branch campus onderzoeksintensief wil maken, is de campus ook aantrekkelijk voor wetenschappers die hun carrière willen voortzetten in Azië binnen de onderzoeksomgeving van een Europese universiteit. Hierdoor ontstaan er aantrekkelijke stageplekken voor studenten en postdocs van de RUG en Tenure Track-posities voor jonge wetenschappers.
De campus kan bovendien de huidige medewerkers van de RUG de mogelijkheid bieden om een tijdje in een andere omgeving te werken. Ten slotte kunnen de onderzoeksfaciliteiten leiden tot samenwerkingen met Nederlandse en internationale bedrijven die hun onderzoek en productontwikkeling willen uitvoeren in een omgeving waarin hun intellectuele eigendom is gegarandeerd.
De campus richt zich daarnaast ook op internationale studenten die kunnen worden geselecteerd voor een uitwisselingsprogramma met Groningen, terwijl studenten van de RUG als uitwisselingsstudent gebruik kunnen maken van de veilige, aantrekkelijke omgeving van de branch campus. Hierdoor wordt de RUG aantrekkelijker voor Nederlandse en Europese studenten die geïnteresseerd zijn in het opdoen van ervaring in Azië.
De branch campus biedt bovendien een uitstekende mogelijkheid om initiatieven als de ‘international classroom’, ‘electronic learning’ en ‘learning communities’ al meteen vanaf het begin in te zetten. Een andere interessante mogelijkheid is een focus op Sustainability.
Demografische ontwikkelingen
Als gevolg van demografische ontwikkelingen zullen in Nederland en Europa in 2020 minder 18-jarigen zijn. Gezien de huidige tendens in inschrijvingen voor de middelbare school is het niet waarschijnlijk dat een hoger percentage van de 18-jarigen een universitaire opleiding zal volgen.
De inschrijfcijfers van de RUG bevestigen meer dan ooit het belang van internationalisering. Voor het collegejaar 2015/2016 hebben zich bijna 10% minder eerstejaars ingeschreven in de propedeusefase. Minder studenten betekent minder geld, minder geld betekent minder staf, minder staf betekent minder onderzoekssubsidies, minder onderzoekssubsidies betekent nog minder staf. Je komt in een neerwaartse spiraal. We hebben buitenlandse studenten nodig. We willen niet perse dat de RUG verder groeit, maar de universiteit moet niet kleiner worden.
Daarnaast wordt algemeen aangenomen dat het aantal internationale studenten, met name uit Azië en Afrika, zal toenemen. Tegelijkertijd zal de concurrentie met universiteiten in andere Europese en Angelsaksische landen toenemen, terwijl ook landen als China steeds meer internationale studenten verwelkomen. De VS heeft onlangs besloten om zich te richten op het verdubbelen van het aantal internationale studenten en landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en de Scandinavische landen bieden steeds meer opleidingen in het Engels aan. Veel van deze landen zijn bovendien gunstiger voor internationale studenten dan Nederland in termen van lager of geen collegegeld en een betere reputatie.
Het ontwikkelen van een branch campus in China is voor de RUG dus een uitgelezen kans om in te spelen op de demografische ontwikkelingen in Nederland en om de universiteit te profileren als mondiale topuniversiteit. Dat trekt topstudenten, topwetenschappers en onderzoeksopdrachten aan. En dat zorgt uiteindelijk ook voor financiering.
Financiering
Alle UGY kosten worden betaald uit de tuition fees, de stad Yantai staat garant voor de investeringen in gebouwen en voorzieningen. De RUG heeft een akkoord bereikt met China Agricultural University (CAU) en de stad Yantai over de financiering van de branch campus in Yantai. Met de overeenkomst is de financiële basis voor de campus gelegd. De stad Yantai staat garant voor de kosten van de bouw en inrichting van de onderwijs- en researchfaciliteiten op de campus en voor de tekorten in de begroting. Het akkoord [LINK naar PDF] werd op maandag 26 oktober 2015 ondertekend in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en de Chinese president Xi Jinping.
De ministeries van onderwijs van Nederland en van China hebben beide hun instemming betuigd met de onderliggende begroting. Hiermee kunnen de benodigde research faciliteiten gerealiseerd worden, kan onderzoek gedreven onderwijs worden aangeboden en toponderzoek worden geëntameerd. Dat is wat deze branch campus onderscheidt van andere branch campussen.
Bedrijven kunnen investeren in het onderzoek dat aan UGY gedaan wordt.
Organisatie University of Groningen Yantai
De University of Groningen Yantai is een Chinese rechtspersoon met de officiële juridische status van Independent International Joint University. In Europa noemen we dit een branch campus, maar het is dus een aparte rechtspersoon. Er gaat geen geld van de RUG, of de Nederlandse belastingbetaler naar China. De financiering van de branch campus komt van de stad Yantai en de studenten die zich in China inschrijven voor het onderwijs van de UGY. Het onderzoek wordt deels gefinancierd door (Nederlandse) bedrijven die met de RUG in China willen samenwerken en deels door de stad Yantai.
Welke opleidingen gaat de RUG aanbieden in Yantai?
We starten met 4 BA opleidingen en 2 MA opleidingen van de faculteiten Wiskunde en Natuurwetenschappen en Economie en bedrijfskunde. Het gaat om de bacheloropleidingen Chemistry, Industrial Engineering & Management, Life Sciences & Technology en Economics & Business Economics. De master opleidingen zijn Chemical Engineering en International Economics & Business. Per bachelor opleiding willen we 100 studenten aantrekken, voor de master opleidingen geldt een streven van 50 studenten. Elk jaar zullen een aantal opleidingen toegevoegd worden van verschillende faculteiten, tot uiteindelijk een aantal van 20 Ba opleidingen en 10 Ma opleidingen . We willen uiteindelijk een brede research universiteit stichten.
Hoe borgen we de kwaliteit van het onderwijs?
Het uitgangspunt voor de RUG is dat de opleidingen in Yantai dezelfde kwaliteitsgaranties hebben als de opleidingen in Groningen. Tegelijkertijd willen we voorkomen dat incidenten aan de ene kant gevolgen hebben voor de accreditatie aan de andere kant. Stel dat er in Yantai iets misgaat bij een opleiding, waardoor de accreditatie in gevaar komt, dan mag dit geen gevolgen hebben voor de accreditatie in Groningen. Andersom geldt precies hetzelfde. Het is daarom van essentieel belang dat we harde afspraken kunnen maken over gescheiden accreditaties tussen de opleidingen in Groningen en Yantai. We zijn in overleg met de NVAO en het Ministerie van OCW om hierover afspraken te maken.
Wat is de invloed van de Chinese overheid op ons onderwijsaanbod?
In de Chinese wetgeving is vastgelegd dat de overheid zich niet mag bemoeien met de inhoud van het onderwijs van buitenlandse instellingen. In het bestuur van de universiteit in Yantai is de vice-chancellor verantwoordelijk over het onderwijsaanbod. Deze functionaris is per definitie een Nederlander, dat wordt vastgelegd in de afspraken met de Chinese overheid. Het is voor de RUG een harde voorwaarde om de universiteit in Yantai te stichten. Op de campus zijn wij de baas. Het zijn onze programma’s. Als academische vrijheid niet is gegarandeerd, dan gaat het niet door.
Wat is de invloed van de medezeggenschap op de plannen voor een branch campus in Yantai?
De medezeggenschapsraden van de RUG worden continu betrokken bij het besluitvormingsproces. Alle informatie die beschikbaar is, wordt gedeeld met de faculteitsraden en de universiteitsraad. Daarnaast spreekt het college van bestuur meerdere keren per maand met de universiteitsraad over dit plan. Tijdens de Universiteitsraadvergadering van 25 juni 2015 is uitgebreid gesproken over het voornemen een Branch Campus in Yantai te starten en is ingestemd met de strategische keuze voor het principe van een Branch Campus en meer specifiek voor een Branch Campus in Yantai.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.