Webcamconsult brengt technologische vernieuwing in het spreekuur

Bergen op Zoom, 16 november 2015 – Begin deze maand werd de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport behandeld in de Tweede Kamer. Eén van de onderwerpen die de media haalde was het inzetten van e-health door zorginstellingen. Burgers moeten ook op een moderne manier kunnen communiceren met hun arts volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. De minister gaf aan dat er al veel mogelijk is: “Anders dan wat veel huisartsen denken is het al mogelijk om een consult op afstand via videocommunicatie (beeldzorg) te declareren als een regulier consult.”
Webcamconsult sluit aan op de wensen van de Tweede Kamer.
Toeval wil dat juist deze maand Webcamconsult komt met een nieuwe versie van zijn applicatie. Met de applicatie is het voor artsen mogelijk een online video spreekuur aan te bieden, de toepassing gaat verder dan de meeste huidige toepassingen op dit gebied. Kortom de Kamer wordt op zijn wenken bediend. De applicatie is het afgelopen jaar met een aantal zorginstellingen en artsen doorontwikkeld zodat het online video spreekuur eenvoudig is in te passen in het werkproces van zorgverleners. Als er geen lichamelijk onderzoek nodig is, kan de patiënt vanuit huis op een heel persoonlijke wijze communiceren met de arts. Dat scheelt de patiënt een reis naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of een zorglocatie.
Virtueel inloopspreekuur
Naast de methode om met vaste afspraken een consult te beleggen, kan een cliënt zich ook aanmelden voor een online open- of inloopspreekuur. Hij meldt zich in de virtuele wachtruimte en het consult kan beginnen als een arts beschikbaar is. Met deze laagdrempelige vorm van communiceren kan de eerste informatie worden verstrekt. Zo kunnen mensen die twijfelen over hun gezondheid of slecht ter been zijn op een heel laagdrempelige wijze informatie verkrijgen.
Meerdere personen
Ook is er functionaliteit toegevoegd om met meerdere personen een consult te volgen. Bijvoorbeeld een huisarts die een specialist inschakelt of een mantelzorger die het consult wil kunnen volgen. Veel nadruk is gelegd op het gebruiksgemak, zodat gebruikers de juiste persoon of informatie in beeld hebben.
Delen van bestanden en schermen
In de nieuwe release is het ook mogelijk om eenvoudig bestanden en schermen te delen. Zo kan bijvoorbeeld de patiënt meekijken naar röntgenfoto’s en/of kan de arts op een beeld aanwijzen waar het probleem zich precies voordoet.
Veilig
Data beveiliging speelt een belangrijke rol binnen de zorg. Een patiënt moet zeker weten dat zijn persoonlijke gegevens goed beschermd zijn. Ook op dit gebied zijn weer stappen gezet. De zorg in Nederland heeft een eigen norm voor informatiebeveiliging, de NEN7510. Webcamconsult heeft deze norm gehanteerd als kwaliteitsnorm voor de ontwikkeling van de applicatie. Daarnaast is er een groot aantal kleinere verbeteringen doorgevoerd die het gebruiksgemak verder vergroten.
NOOT VOOR DE REDACTIE
Webcamconsult
Webcamconsult biedt een online video spreekuur applicatie dat is geïnitieerd door en ontwikkeld onder leiding van artsen, waardoor het uitermate geschikt is voor medisch specialisten, huisartsen en overige zorgprofessionals en niet te vergeten hun patiënten. Webcamconsult is een initiatief van twee dermatologen (dr. Milan Tjioe en dr. Dick van Gerwen) en een ervaren internet ondernemer (Bert van Gerwen). Allen hebben jaren ervaring met e-health, opgedaan met Huidconsult.nl wat inmiddels is uitgegroeid tot een leidend portal voor dermatologie. Vanuit deze ervaring hebben beide artsen zich ingezet om algemene e-health voor artsen via webcams te kunnen faciliteren.
Hoe werkt Webcamconsult?
Een arts of een ziekenhuis neemt een abonnement op de dienst. Arts en patiënt bepalen samen of een videoconsult een geschikt alternatief is voor een fysieke of telefonische afspraak. De secretaresse zet de afspraak vervolgens in ‘Webcamconsult’. De patiënt ontvangt een e-mail met een link. Op moment van de afspraak klikt de patiënt op de link. Bij gebruik van een tablet of smartphone moet eerst de applicatie worden gedownload. Voor desktop of laptop is alleen een webcam en microfoon nodig.
Als de patiënt op link klikt komt hij eerst in de virtuele wachtkamer. De arts geeft aan wanneer hij beschikbaar is: het consult kan beginnen.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.