‘Cybercriminelen vinden elkaar openlijk op sociale media’

Cybercriminelen zetten sociale media in toenemende mate in als communicatiemiddel. Contact via obscure online plekken, zoals het Deep Web of via anonieme browsers als Tor, komt steeds minder vaak voor. Dat stelt beveiliger RES.
Er zijn alleen al wereldwijd meer dan 500 social media-groepen die puur gaan over fraude. Deze hebben naar schatting gezamenlijk meer dan 220.000 leden. Meer dan 60 procent (ongeveer 133.000 leden) daarvan is te vinden op Facebook. De meeste fraudegroepen opereren zeer publiekelijk. Zichtbaar en open voor iedereen.
Het soort informatie dat gedeeld wordt op sociale media varieert van financiële informatie, zoals creditcardnummers met PII en autorisatiecodes tot en met commerciële aanbiedingen voor malware en/of malware tools.
WhatsApp lijkt het nieuwste communicatiekanaal van fraudeurs te zijn. Twitter wordt ondanks de wereldwijde populariteit, vrijwel niet ingezet als communicatiemiddel onder fraudeurs.
In de periode dat het onderzoek plaatsvond, ontdekte RSA meer dan 15.000 gestolen creditcards (die cybercriminelen ‘CVV2 freebies’ noemen) op diverse sociale media-netwerken.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Jacob Lageveen
Ook op Facebook kom je veel van dit soort groepen tegen. Het is toch wel gek hoe ze denken dat ze compleet vrij spel hebben. Het is dan wel weer logisch dat ze geen Twitter gebruiken, die site heeft sowieso haar langste tijd gehad.