-

Acquisitie vernietigt vaak waarde van startup, een alliantie niet  

Gevestigde bedrijven doen er goed aan startups niet over te nemen, maar er een alliantie mee te sluiten. De acquisitie van startups loopt regelmatig uit op een teleurstelling voor beide partijen. Maar al te vaak gaat de startup kopje onder in de cultuur en processen van de nieuwe eigenaar, en daarmee raakt de koper het unieke dat hij dacht binnen te halen, snel kwijt. Een alliantie of joint venture heeft een betere overlevingskans.

De belangstelling voor de startup is over het algemeen ingegeven door ontwikkelde technologie en ontplooide innovatiekracht. Eigenaren en medewerkers zijn creatief. Ze werken via agile-methoden aan vernieuwende concepten en producten, lijken te stuiteren van innovatieve energie en hebben een hippe uitstraling die andere creatievelingen aantrekt. Juist vanwege de door hen ontwikkelde technologische oplossingen en innovatiekracht zijn ze aantrekkelijk voor het gevestigde bedrijfsleven.

Corporates doen innovatie erbij, voor startups is het ‘core’

Grote bedrijven hebben kapitaal, schaal, een salesnetwerk, kunnen mensen mobiliseren en producten vermarkten. Maar het is niet voor niets dat hun innovatieve kracht minder groot is. Een grote organisatie kent vaak een uitgebreide governance, met (vaak langzame) besluitvormingsprocessen en uitgebreide risicomanagementprocedures.

Grote bedrijven doen innovatie erbij, de tolerantiegrens voor fouten ligt vaak laag. Mensen worden beoordeeld op harde kpi’s. Voor startups is innovatie de corebusiness. Ze hebben ruimte en vrijheid nodig voor uitvinden, knutselen en experimenteren. Zij komen niet verder als ze geen fouten zouden maken, dat maakt deel uit van het innovatieproces.

Door cultuurclash met lege handen eindigen

Daarom eindigt een acquisitie van de new kid on the block door de gevestigde corporate vaak in een keiharde (cultuur)clash. De medewerkers van de startup kunnen hun ei niet kwijt, voelen zich in een keurlijf geperst en vertrekken om iets anders te gaan doen of opnieuw te beginnen. De nieuwe eigenaar blijft met lege handen achter. Voor beide partijen is het een frustrerende gang van zaken.

Een goed alternatief is de alliantie of een joint venture. De corporate krijgt de beschikking over technologie die hij zelf niet kan ontwikkelen en kan de richting van R&D bepalen. De startup krijgt kapitaal, gegarandeerde afzet en kan bovendien gebruik maken van de kennis, ervaring en schaal van de corporate. Daarbij zijn alle mogelijke afspraken over onder andere de richting van R&D, de zeggenschap, overleg en investeringen denkbaar. Zoveel allianties, zoveel smaken.

Een alliantie is in opzet ingewikkelder, maar beter voor waardebehoud

De belangstelling voor allianties of joint ventures neemt toe. In onze recent gepubliceerde wereldwijde CEO Survey zegt 42% van de Nederlandse CEO’s te willen samenwerken met startups. ‘Slechts’ 37% van de topmannen en vrouwen heeft voor het komend jaar plannen voor nieuwe transacties. Een alliantie is in de opzet ingewikkelder dan een overname. In het laatste geval kan de koper meer zelf bepalen en dat is ten principale gemakkelijker. Maar als het risico op waardevernietiging zo groot is, is dat gemak nauwelijks iets waard.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond