-

Camilla Ramberg, CoolProfs: ‘We zijn onterecht bescheiden’

Na negentien jaar krijgt Coolprofs een nieuwe algemeen directeur. Camilla Ramberg (40) krijgt de leiding bij de bouwer van maatwerksoftware voor gerenommeerde bedrijven als Stedin, Samskip, ABN AMRO, Rainforest Alliance, GVB en RET. Zij volgt DGA’s Luuc van der Meer (61) en Eric ten Harkel (57) op, die het bedrijf sinds de oprichting in 2000 lieten groeien tot een jaaromzet van elf miljoen euro en met 95 medewerkers in dienst. Ramberg zet in op continuïteit en zekerheid maar wil ook reuring maken. “De markt mag best horen hoe goed we zijn.”

Van der Meer en Ten Harkel – oud-collega’s van elkaar – startten in april 2000 hun eigen venture; CoolProfs. De naam was afgeleid van CoolGen of CA Gen, de application development omgeving die ze gebruikten voor softwareontwikkeling. “Het begon heel bescheiden met vier bureaus in het huis van Luuc’s moeder”, vertelt Ten Harkel. “De timing om een IT-bedrijf te beginnen bleek wat ongelukkig, want net op dat moment barstte de internetbubbel.” Het bedrijf hield zich staande en begon al snel te groeien. In 2006 betrok CoolProfs het kantoor waar het nog steeds gevestigd is. In 2007 nam het bedrijf de consultancyorganisatie Tri-IT over, waarmee veel .Net-kennis in huis werd gehaald. 

Deze acquisitie betekende de opstap naar het low-code ontwikkelplatform OutSystems, vertelt Ten Harkel. “Tony De Sousa (destijds executive vice-president van OutSystems, red.) kende ik nog uit mijn tijd bij Sterling Software. Hij belde me op en zei, ‘ik werk nu bij een bedrijf dat jij helemaal leuk vindt. We doen eigenlijk CA Gen, maar dan modern.’ Hij en de huidige CEO Paulo Rosado kwamen langs om hun platform te demonstreren en het klikte meteen. Zowel de filosofie achter de tool als het bedrijf en de cultuur, sloten aan bij hoe wij graag werken. Met een low-code platform kun je software modelleren met kant-en-klare bouwstenen, in plaats van handmatig regels code te moeten schrijven. Zo kun je snel kwalitatieve softwaresystemen ontwikkelen. We werden de eerste officiële OutSystems-partner in Nederland.”

Na negentien jaar is het tijd voor een wissel van de wacht. Camilla Ramberg is de nieuwe algemeen directeur. Met een achtergrond in international business management klinkt dit als een logische stap.

Ramberg: “Toen ik drie jaar geleden bij CoolProfs begon als senior sales consultant was ik toch niet van plan om in het MT te komen. Ik werd wel meteen enthousiast van de mensen die bij CoolProfs werken. Ze zijn allemaal heel goed in wat ze doen en hebben er ook bijzonder veel lol in. Het is een uniek geheel van mensen. Natuurlijk zijn de projecten die we doen en systemen die we opleveren allemaal bijzonder, maar uiteindelijk is de bedrijfscultuur het belangrijkste om in stand te houden.”

Van der Meer: “Eric en ik dachten al een paar jaar na over hoe we een potentiële opvolging voor ons zagen. We werden regelmatig benaderd door bedrijven die CoolProfs over wilden nemen, maar we wisten dat het bedrijf dan opgeslokt zou worden en de uniciteit verloren zou gaan. We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat onze voorkeur uitging naar opvolging vanuit de organisatie zelf. We waren verheugd toen Camilla aanklopte en zei dat zij zichzelf wel in die rol zag. Dit was het ideale scenario.”

Ten Harkel: “Camilla had een uitgewerkt plan van aanpak. Veelal in lijn met de strategie die wij voerden, maar ook met een paar dingen waarvan we dachten, ‘dat we daar zelf niet op zijn gekomen’. Het gaf ons het vertrouwen dat CoolProfs – ons kindje – bij haar in goede handen is.”

Wat zijn een aantal van de dingen die gaan veranderen? 

Ramberg: “Het bedrijf is gezond en draait goed. Continuïteit staat dus centraal en ik ga niet heel erg afwijken van de door Luuc en Eric ingeslagen weg. If it ain’t broke, don’t fix it. We blijven gericht op het leveren van maatwerksystemen. Maar daarnaast wil ik ook alternatieve verdienmodellen onderzoeken. We zijn bijvoorbeeld heel succesvol met de databasemanagementtool die we hebben ontwikkeld speciaal voor OutSystems-systemen. Dat bestond nog niet. Iedereen die met OutSystems werkt kan onze oplossing, de Cool Data Mover, afnemen en gebruiken. Het zou mooi zijn als we meer van dit soort generieke componenten op de markt kunnen brengen. Deze innovatie kwam vanuit onze eigen ontwikkelaars. Zulke initiatieven zijn natuurlijk goud waard, daarom is het ook zo belangrijk dat de bedrijfscultuur behouden blijft. Mensen moeten zich gewaardeerd en veilig voelen om met nieuwe ideeën te komen.”

“Ook wil ik over de landsgrenzen heen kijken. We hebben al de beste OutSystems consultants van Nederland aan boord en ik denk dat we met onze diensten best een grotere markt kunnen bedienen. De eerste klant in België heeft al getekend en er is wereldwijd interesse voor de Cool Data Mover. Daar kunnen natuurlijk ook opdrachten uit voortkomen. Verder blijven we de technologische ontwikkelingen nauwgezet in de gaten houden.”

Is het moeilijk voor Van der Meer en Ten Harkel om terug te treden uit de organisatie? 

“Camilla heeft zich ingekocht, maar Luuc en ik blijven ook aandeelhouder”, zegt Ten Harkel. “In die zin blijven we dus sowieso betrokken. Maar ook met raad en daad zullen we Camilla bijstaan, wanneer en voor zoverre zij dat wenst.” 

Ramberg: “Vooral als het gaat om het spotten en duiden van technologische ontwikkelingen verwacht ik dat de jarenlange ervaring van Luuc en Eric goed van pas komt. We hebben een waardevolle vertrouwensband die ik in stand wil houden.”

vlnr: Ruud van der Meer, Camilla Ramberg, Eric ten Harkel

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond