-

Dit moet je weten over Tor

Het anonieme Tor netwerk is vooral bekend geworden doordat Edward Snowden het gebruikte om geclassificeerde documenten openbaar te maken. Inmiddels is de technologie niet meer weg te denken. Naast een Tor browser is er sinds kort ook een anoniem chatprogramma Tor Messenger. Vijf vragen over Tor.

Wat is Tor precies?

Tor is een netwerk voor anonieme communicatie. Het principe daarvan, onion routing, dateert al van 1995, en werd ontwikkeld door de Amerikaanse marine. Het netwerk is gebaseerd op zogenoemde onion-servers die als tussenstations fungeren. Het dataverkeer wordt willekeurig via verschillende servers naar hun bestemming gestuurd en ook nog verschillende malen versleuteld. Op die manier is de afzender niet te achterhalen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

De meeste mensen kennen Tor als een browser. De gratis Tor browser (voor Windows, MacOS X en Linux, naast diverse mobiele applicaties) is gewoon een aangepaste versie van Firefox. Inmiddels is er ook een chatapp die van dezelfde technologie gebruik maakt. De Tor browser heeft wereldwijd zo’n twee miljoen gebruikers.

Wat zijn precies de voor- en nadelen?

De voordelen zijn dat Tor ook werkelijk anonimiteit garandeert. Zo is het IP-adres van de gebruiker niet te achterhalen. Je kunt anoniem rondkijken op websites. Activisten uit landen als Syrië, Iran, Egypte en Tunesië gebruiken Tor. Je kunt er ook censuur mee omzeilen. Maar er is ook een keerzijde. Dat is die van het Dark Net, de onderwereld van het internet. Via zwarte markten worden drugs, paspoorten en kinderporno verhandeld voor bitcoins. Sommige landen zouden Tor daarom graag willen verbieden.

De makers van Tor zijn zeker ook anoniem?

Nee, juist niet. De belangrijkste man achter het Tor Project is de Amerikaanse programmeur Roger Dingledine, die een dezer dagen door de NOS werd geïnterviewd. Tor wordt als open source ontwikkeld en op hun site vind je uitgebreide informatie. Ook Tor Messenger komt uit de koker van deze organisatie.

Hoe gebruik ik Tor?

De Tor browser werkt als iedere andere browser, zij het dat de verbindingen vaak trager zijn. Downloads kunnen langer duren. Voor iedere sessie moet eerst de verbinding worden opgebouwd. Wil je toegang tot het Deep Web, dan zul je adressen die eindigen op .onion moeten intikken.

Tor blokkeert wel enkele plugins, want die kunnen het IP adres van de gebruiker doorsturen. De Tor browser heeft zelf twee belangrijke plugins: Noscript en HTTPS Everywhere. Die laatste zorgt ervoor dat alle verbindingen op een website zijn versleuteld en de niet-versleutelde verbindingen worden geblokkeerd. Noscript accepteert Javascript en Java alleen van betrouwbare websites.

Is Tor echt veilig?

In het verleden is het Tor verkeer afgeluisterd. De Zweedse beveiligingsconsultant Dan Egerstad heeft in 2007 via een vijftal Tor-exitnodes honderden gebruikersnamen en wachtwoorden van diplomatieke diensten van ambassades onderschept. Sowieso is het niet verstandig om Tor te gebruiken voor Facebook en online bankieren. Ook is er de vrees dat inlichtingendienst infiltreren in Tor. Komend jaar wil het team daarom iets toevoegen aan Tor dat het moeilijker moet maken voor geheime diensten of andere organisaties om te knoeien met de code in de software. Men wil kunnen controleren of er met de code is gerommeld.

Deel dit bericht

2 Reacties

Juridisch onderlegd

Gerucht gaat al jaren de ronde dat Tor-downloads bijgehouden worden door de Amerikaanse inlichtingen dienst…

Antje

Handig toch? Alle criminelen op 1 plaats? Zo kan je alles makkelijk in de gaten houden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond