-

Effectiviteit van mobile advertising

De effectiviteit van een medium verschilt sterk per campagne en is afhankelijk van de doelstellingen, budget, de mate van targeting etc. Toch zijn er  drie belangrijke scores te noemen rond de effectiviteit van mobile advertising in het algemeen.

1. Het mobiele kanaal scoort t.o.v. desktop op alle punten beter
Het effect van mobiele campagnes, kijkend naar CTR en conversie, is groter dan reguliere online campagnes.  De partij die op grote schaal een vergelijking kan maken tussen het effect van digitale desktop en mobiele campagnes is Google. Effectiviteitscijfers van Google laten zien dat mobiel ten opzichte van desktop op alle punten beter scoort:

  • 43% hogere conversie
  • 80% hogere CTR
  • 15% lagere CPA

2. Mobile messaging geeft de hoogste respons cijfers
Door de aandacht voor mobiel internet en applicaties wordt messaging onterecht vaak vergeten. Het aangaan van een relevante dialoog via messaging met mobiele gebruikers resulteert in ongekend hoge responscijfers. Een actieve respons  van 20 procent tot zelfs wel 80 procent is mogelijk als je je doelgroep kent en hen op een structurele en creatieve, relevante manier weer te bereiken. Permission-based is wel een voorwaarde om dit op een goede manier te realiseren.

3. Optimale effectiviteit mobiel altijd in combinatie met andere media
74 procent van de consumenten gebruikt zijn mobiel in combinatie met andere activiteiten zoals TV kijken (53 procent) en internetten (29 procent). En 86 procent gebruikt mobiel internet tijdens het TV kijken. Deze twee media zijn dan ook  met name geschikt om in combinatie met mobiele media in te zetten zodat de campagne elementen elkaar kunnen versterken.

In het verlengde van bovenstaande cijfers zijn nog twee belangrijke punten met betrekking tot mobiel te noemen:

– Mobiel stelt strengere eisen aan relevantie
Het gebruik en het formaat van mobiel stelt strengere relevantie eisen aan commerciële boodschappen met betrekking tot targeting, creativiteit en functionaliteit (graag in combinatie met de functies van de mobiele telefoon).

– Mobiel heeft een sterke lokale functie
Vergroot de relevantie van de mobiele communicatie door in te spelen op locatie. Eén op de drie zoekopdrachten van mobiel is gericht op de directe omgeving van de consument.

Met ruim 20 miljoen mobiele connecties in Nederland, 50 procent smartphonepenetratie en bijna 7 miljoen mobiele internetters is mobiel geen toekomstmuziek, maar een medium van nu. In combinatie met het feit dat nog geen 30 procent van de grote online adverteerders een mobiele website heeft en de verwachting dat in 2013 er meer mobiele dan desktop zoekopdrachten zijn, is dat voldoende reden om je stevig mobiel te positioneren.

Om op campagneniveau mobiele effectiviteitsinspiratie op te doen kun je terecht op www.eguide.nl/cases/kanaal/mobiel en  www.pitchblink.nl/cases.aspx.

)* Auteur Michiel Ebeling is voorzitter van de Taskforce Mobile van het IAB

Bronnen: Telecompaper, Nielsen, Google, Blyk, MMA, MobGen

Deel dit bericht

3 Reacties

Tim Akkerman

Mobile advertising werkt absoluut en is helemaal een goede aanjager om de App onder de aandacht te brengen van je doelgroep, de attentie waarde is velen malen hoger dan op het web.

Lammert Postma

“74 procent van de consumenten gebruikt zijn mobiel in combinatie met andere activiteiten zoals TV kijken (53 procent) en internetten (29 procent). En 86 procent gebruikt mobiel internet tijdens het TV kijken”.

Kan je deze zin verder toelichten? Gebruikt men zijn mobiel terwijl men op b.v. zijn/haar laptop op het internet is? En hoe verhoudt zich de 53% tot de 86%. Is dit 86% van de 53% aan mensen die hun mobiel gebruiken tijdens het tv kijken?

Eventuele referentie naar het bronmateriaal zou ook erg mooi zijn. Alvast bedankt!

Eva

De consumenten gebruikt zijn mobiel en verwacht dan ook een echte mobiele website. Het mobiele internet zal in 2013 groter worden dan het PC internet. Bedrijven zonder een echte mobiele website lopen nu al klanten mis, lopen omzet mis en kunnen dus binnenkort hun deuren sluiten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond