-

Hoe Pebble Time (Nederlandse) apps kan veranderen

De Pebble Time schreef geschiedenis afgelopen dinsdag. Het slimme horloge werd het snelst scorende crowdfunding-project ooit. Het doel van 500.000 dollar werd al in twintig minuten gehaald. Maar het is niet het enige waarom je de Pebble Time in de gaten moet houden. De manier waarop de smart watch apps aanpakt is ook interessant, zeker voor Nederlandse appontwikkelaars.

De Pebble Time, die dit voorjaar naar de crowdfunders verstuurd zal worden, zet applicaties op twee verschillende manieren in. De eerste is de traditionele manier, die we kennen van onze smartphones. Je opent de app en gebruikt hem. Zo kun je muziek luisteren, de fitness-sessie starten of het weer raadplegen. Niks nieuws onder de zon.

De tweede manier is via de Timeline. Daarmee kun je de gebeurtenissen van de dag scrollen. Druk op de bovenste knop op de smartwatch, en je bekijkt je gebeurtenissen die achter je liggen. Druk op de onderste knop en je loopt de rest van de dag door. Pebble demonstreert het beknopt in haar promotievideo op crowdfundingplatform Kickstarter. Activeer de Time en je ziet de klok. Druk naar beneden en je ziet de tijd tot de volgende afspraak, wat de volgende afspraak is en wat het weer is het volgende uur.

Pebble Time scrollen door Timeline

De logische stap na Siri en Google Now

Helemaal uit de lucht vallen doet die Timeline overigens niet. Als je kijkt naar de vernieuwingen binnen iPhone en Android de afgelopen jaren, is het zelfs een logische vervolgstap. De eerste dingen waarop Apples stemassistent Siri een antwoord wist, lagen vaak om het moment van gebruik heen. ‘Wat was de uitslag van de ESPN-wedstrijd gisteravond?’ ‘Wat wordt het weer vanmiddag?’ en ‘Wat is mijn volgende afspraak?’ waren naast tijdloze informatie als Wikipedia-pagina’s en restaurantaanbevelingen, de eerste vraagstukken waar Siri raad mee wist.

Google Now vertrek naar werk

Maar het is vooral Google geweest die de tijdlijn van de dag naar voren schoof. Google Now voor Android-toestellen (en in mindere mate ook iOS) is niet alleen een plek om vragen te stellen, maar laat bij binnenkomst al relevante informatie voor je dag zien in verschillende kaarten. ‘Vertrek over een kwartier om op tijd aan te komen op het vliegveld – en loop op het vliegveld naar Gate 6 voor vertrek.’ Voor elk hapklaar brok aan informatie is er een andere kaart. De stap naar Pebbles Timeline was eigenlijk niet zo groot meer. Maar Pebble zet wel de volgende grote stap in het aanbieden van getimede informatie.

Wat doet Pebble anders met zijn Timeline?

De Timeline die Pebble aanbiedt op zijn nieuwe Time-smartwatch (en met terugwerkende kracht ook op de originele Pebble en de Pebble Steel) bouwt op een essentieel punt door op Google Now. De Timeline wordt volledig opengesteld voor appontwikkelaars die zelf ‘time pins’ willen aanbieden.

Ontwikkelaars kunnen delen van de informatie die hun app ontsluit, dus verwerken in de Timeline. In de dag waar de Pebble-gebruiker doorheen scrollt. Hoe dat precies gaat, is nog niet bekend. Of een ‘time pin’ identiek moeten zijn aan een pagina in de Pebble-app of er juist van moet afwijken, horen we later wellicht. In het ontwikkelaarsforum van Pebble wordt er nog niet over gerept; de ‘time pins’ maken nog geen deel uit van documentatie voor ontwikkelaars. Maar met de uitrol van de Timeline in mei, kan dat niet lang meer op zich laten wachten. Bovendien kan het lonen nu al de mogelijkheden te onderzoeken als appaanbieder. De mogelijkheden zijn legio. Met name voor Nederlandse ontwikkelaars.

Pebble Time Werken van de Knoppen

Geknipt voor Nederlandse appontwikkelaars

Als geen ander land in de wereld, brengen apps van Nederlandse ontwikkelaars meer structuur in je dag. Er zijn onnoemelijk veel applicaties die je helpen met snippets aan informatie die je nodig hebt op een dag. De App Store staat vol met applicaties die vertragingen van het openbaar vervoer melden, neerslag in Nederland nauwkeurig op kaarten weergeven en je helpen je agenda-afspraken te stroomlijnen. Apps die perfect aansluiten op het dagoverzicht dat Pebbles Timeline aanbiedt.

Zo zouden bekende en minder bekende apps uit eigen land de informatievoorziening in je Timeline kunnen verrijken:

Buienalarm laat in een grafiek zien wanneer het regent, wanneer er veel neerslag valt en wanneer het weer droog is. Losse stukjes informatie die perfect als meldingen in je Time weergegeven kunnen worden: ‘Over vijf minuten zware neerslag’ is zonder meer een nuttige time pin.

Buienradar iPhone regenalarm

Flitsmeister laat je op de smartphone op de minuut nauwkeurig zien hoe lang je nog in de file staat waar je in terecht bent gekomen. Een telefoon bedienen tijdens het rijden is not done, maar wat als je dezelfde informatie met één druk op je horloge ziet? En met de soortgelijke app TimesUpp zou je van tevoren een bericht zien wanneer je moet vertrekken, rekening houdend met de files.

NS Reisplanner Xtra geeft met pushberichten op de smartphone al aan wanneer de reiziger moet overstappen. De app heeft eveneens een drukte-indicatie van elke trein. Gecombineerd is het een killer combo. Op het station aangekomen zie je dat de trein vijf minuten later een stuk rustiger is, en het loont om nog even te wachten.

Zo zijn er talloze Nederlandse applicaties denkbaar die met de snelle informatievoorziening in een time pin extra waarde kunnen toevoegen aan hun doel. Het wordt beslist leuk om te zien hoe appontwikkelaars Pebble’s Timeline zullen aanpakken. Maar realistisch gezien: ook óf ze de Timeline zullen omarmen.

Het is namelijk niet gezegd dat de Pebble Time daadwerkelijk het applandschap verandert. Het horloge moet na de vlotte voorverkoop nog maar eens aantonen een groot mainstream succes te worden. Zeker met de Apple Watch op de loer en de uitblijvende populariteit van smart watches tot nu toe, is de toekomst allerminst zeker. Maar de Time laat wel zien hoe een app eruit moet zien en hoe hij moet functioneren. En zich kan doorontwikkelen. Zeker voor de zo op structuur geënte Nederlandse apps, is de Timeline-aanpak geen innovatie om over het hoofd te zien.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond