De klant als partner in verduurzaming: zo pak je het aan als ondernemer
Je huis verduurzamen, het was jaren erg lucratief. Wie zonnepanelen liet plaatsen, profiteerde van een aantrekkelijke terugleververgoeding en had daardoor relatief snel de investering terugverdiend. De investering verdiende je in een paar jaar terug en daarna was het voordeel volledig voor de eigenaren. Nu ligt dat toch wel heel anders. De overheid wil af van de teruglever regeling en energiebedrijven brengen nu soms zelfs geld in rekening voor de stroom die eigenaren van zonnepanelen aan het net terugleveren omdat ze die zelf niet nodig hebben. De thuisbatterij is in opkomst, want daarmee kun je stroom opslaan om op een later moment te gebruiken. En mensen wordt nu aangeraden om hun wasmachine aan te zetten als de zon schijnt. Maar dat lukt natuurlijk ook niet altijd, zeker niet als dat midden op de dag is en de bewoners buitenshuis werken.
Wil om te verduurzamen neemt af
Vooral de verkoop van zonnepanelen belandde in een vrije val toen de overheid met maatregelen kwam waardoor deze een stuk minder lucratief werden. Toch is het voor ondernemers belangrijk om de nadruk te leggen op blijvende voordelen, zoals energiebesparing en meer comfort. Huiseigenaren kiezen nog wel voor het isoleren van de spouwmuur, want dat levert naast energiebesparing ook een verbetering van het wooncomfort op. Het is ook nog eens een maatregel met maar weinig rompslomp. En je huis krijgt wat meer punten voor het verplichte energielabel bij verkoop. Een huis met label C verkoopt lastiger dan een woning met label B of A. Maar voor zonnepanelen en ook voor een warmtepomp lopen we niet meer zo hard. De warmtepomp zou verplicht worden vanaf 2026. Vanaf dat jaar mocht een cv-ketel niet meer worden vervangen, besloot Rutte-IV. Maar de huidige regering draaide die maatregel razendsnel terug.
Wat doen we nu met onze zonnepanelen en warmtepompen?
Ondernemers hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om al die verplichte warmtepompen te gaan leveren. Er werd ook flink geïnvesteerd in het verbeteren van de prestaties van zonnepanelen. En nu willen we ze ineens niet meer. Wie op dit moment een bedrijf belt om zonnepanelen te laten plaatsen heeft ze doorgaans binnen 2 weken op het dak liggen. Maar is al die scepsis wel terecht? Goed, het duurt iets langer voordat je de investering terug hebt verdiend nu de regelingen minder gunstig zijn. Maar zonnepanelen gaan minstens 25 jaar mee. Nieuwe generaties wellicht nog langer. Trek daar pakweg 7 of 8 jaar vanaf en dan blijven er nog heel wat jaren over waarin je gratis stroom geleverd krijgt van de zon. Als ondernemer kun je dit langetermijnvoordeel duidelijk maken in je communicatie. Dat overtuigt meer dan korte termijn kortingen.
Subsidies
Een ander punt is dat particulieren nu nog kunnen profiteren van subsidies voor vloer isoleren, zonnepanelen en andere duurzame maatregelen. Als de overheid om wat voor reden dan ook besluit om hiermee te stoppen ben je als huurder of huiseigenaar sowieso duurder uit. Nog een argument om klanten ervan te overtuigen dat dit het juiste moment is om te verduurzamen.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond