-

Media-innovaties met impact: Dutch Media Week in een nieuw jasje

We kennen de media onder meer als schijnwerper op dat wat belangrijk is. Tegenwoordig staat de schijnwerper ook steeds meer op de media zelf, die zich middenin een technologische revolutie lijken te bevinden. In die context spelen vraagstukken over veiligheid, ethiek en nieuwsgaring. Kortom: volop thema’s om bij stil te staan tijdens de Business Days van de Dutch Media Week 2024. Dat doen we met de sector, het bedrijfsleven en innovators in media en techniek. Alle reden dus om in te checken bij dit event dat vanaf dit jaar in een nieuw jasje steekt.

Stichting Nederlandse Datakluis is een prachtig initiatief op het snijvlak van relevante ontwikkelingen in het medialandschap – dataveiligheid in dit geval – en het ecosysteem waarvan de Dutch Media Week één exponent is. Een initiatief met het doel de mediaconsument weer regie geven over diens eigen data. Een centrale database met daarin een opgebouwd profiel waar alleen de consument zelf toegang toe heeft. Van daaruit kan toestemming gegeven worden aan derde partijen om die data te gebruiken, of niet. Het geeft de consument wat macht terug in de strijd tegen derde partijen die persoonlijke data op ondoorzichtige wijze verwerken.

Die macht hoeft de consument overigens niet alleen te gebruiken om derde partijen te dwingen zorgvuldiger met persoonsgegevens om te gaan. Evengoed kan die macht het fundament zijn van nieuwe businessmodellen. Bedrijven die consumenten belonen voor het ter beschikking stellen van bepaalde data, bijvoorbeeld. Op woensdag twee oktober wordt in Beeld en Geluid, tijdens de Business Days, live de pilot van jouw.id gelanceerd.

Transitie van Dutch Media Week

Voordat we verder ingaan op het programma van de Dutch Media Week, is het goed om even stil te staan bij het format. Dat format is, net als de media zelf, volop in beweging. Daarvan beleven we dit jaar feitelijk de vuurdoop. De transitie is subtiel, maar tegelijk ook fundamenteel. Waar de nadruk voorheen lag op het demonstreren van nieuwe ontwikkelingen, stellen we onszelf nu meer de vraag wat dit voor de media-industrie betekent. De demonstratie van gadgets, apps, VR, AR en AI is niet zozeer de hoofdmoot als wel de inleiding voor het stellen van de meer fundamentele vragen.

Die blik op de toekomst behelst meer dan alleen analyse. De innovatieagenda is door vijftien bedrijven opgesteld in de mediasector als resultaat van de industrietafel. De drie pijlers van deze agenda zijn nauw verweven met het programma van de Business Days.

Veilige data voor de burger
in een tijd waarin Big Tech giganten domineren en privacy onder druk staat, is het essentieel dat mediaconsumenten controle houden over hun eigen data.

Future of news
Het vertrouwen in nieuws en media is de afgelopen jaren afgenomen. Door te streven naar representatieve en inclusieve nieuwsvoorziening, willen we het vertrouwen herstellen. Dit betekent dat we nieuwe manieren moeten vinden om ondervertegenwoordigde groepen te bereiken en te betrekken, en innovatieve onderzoeksinstrumenten moeten inzetten om een vollediger beeld van de samenleving te krijgen.

Immersieve technologieën voor contentcreatie
AR, VR en AI bieden ongekende mogelijkheden voor storytelling en interactie. Maar om deze kansen te benutten, hebben we talent nodig dat deze technologieën beheerst. Initiatieven zoals het consortium Oasis en het groeifonds CIIIC richten zich op het opleiden van professionals en het stimuleren van innovatie binnen dit domein.

Terug naar de Datakluis. Want dat is een prima voorbeeld van hoe de theoretische werkelijkheid van het media-ecosysteem dat – zo lijkt het misschien – in een ivoren toren in Hilversum zit te navelstaren, tot hele concrete en relevante ontwikkelingen leidt. Juist de gevestigde partijen in het media-ecosysteem zijn in een positie om alle ontwikkelingen te kaderen en belangen te bewaren die de markt op zichzelf soms wat minder scherp voor ogen heeft. Zoals bijvoorbeeld de maatschappelijke en ethische gevolgen van de mediarevolutie.

Innovatie zonder ethiek is leeg

Zonder een solide ethisch kader en transparantie kunnen innovaties averechts werken. Het is onze verantwoordelijkheid om te zorgen dat nieuwe technologieën op een verantwoorde manier worden ingezet. Dit betekent dat we moeten nadenken over de impact van AI op banen, de potentie voor desinformatie door deepfakes, en hoe algoritmes nieuwsconsumptie beïnvloeden.

De mediawereld zit midden in een transformatie die zijn weerga niet kent. Technologische ontwikkelingen zoals AI, AR en VR veranderen niet alleen de manier waarop we content creëren en consumeren, maar stellen ons ook voor fundamentele vragen over ethiek, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Twee van de pijlers van de innovatieagenda hebben daar dan ook nadrukkelijk mee te maken. The future of news gaat over eerlijke en betrouwbare nieuwsgaring en veilige data voor de burger over controle houden over je eigen data. Deze thema’s staan ook nadrukkelijk op de agenda van de Business Days.

Programma Business Days 2024

De Dutch Media Week 2024 vindt plaats van 30 september tot en met 6 oktober. De Business Days zijn op de maandag en de woensdag.

Future of Content Creation – 30 september

Op deze dag richten we ons op de impact van innovatieve technologieën op contentcreatie. Sprekers zoals Reinout Oerlemans delen hun visie op hoe AI creatieve processen al dan niet kan beïnvloeden. Reinout Oerlemans deelt zijn ervaringen met ondernemen in LA en zijn ervaringen met innovatie. Ezra Eeman van de NPO zal ingaan op de strategische inzet van AI binnen het publieke domein. Daarnaast bieden we workshops en praktijkvoorbeelden die laten zien hoe bedrijven experimenteren met nieuwe technologieën zonder de ethische aspecten uit het oog te verliezen.

Building a Trusted Media Landscape – 2 oktober

Vertrouwen staat centraal op deze dag. We onderzoeken hoe we een betrouwbaar en toekomstbestendig medialandschap kunnen creëren in een tijd van groeiende macht van Big Tech en afnemend vertrouwen in traditionele media. De “Tafel van Vertrouwen” brengt sleutelspelers uit de industrie samen om te discussiëren over concrete stappen die we kunnen nemen. We duiken in vraagstukken zoals het bereiken van jongeren met nieuws, het vergroten van representativiteit en het ontwikkelen van nieuwe onderzoeksinstrumenten.

De uitdagingen waar we voor staan zijn complex en veelomvattend. Van het navigeren door snelle technologische ontwikkelingen tot het behouden van controle over creativiteit en ethiek. Maar met uitdagingen komen ook kansen. Ook de gemiddelde mediaconsument bevindt zich middenin deze ontwikkeling en zoekt innovaties die zijn belangen dienen. Daar spelen tal van mediaondernemers op in, waarvan velen een podium krijgen tijdens de Business Days.

Erbij zijn kan overigens; er zijn nog tickets verkrijgbaar: https://www.dutchmediaweek.nl/

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond