-

Supply chain verdient aandacht van retailers om te kunnen voldoen aan milieuverwachtingen consument

Niet eerder werd er door consumenten zoveel waarde gehecht aan het proces ‘achter de schermen’ van de supply chain. Maar met de trend van de laatste jaren waarin consumenten zich steeds meer bewust zijn van duurzaamheid, komt de supply chain steeds meer in beeld.

De processen draaien normaal op de achtergrond, zodat retailers de juiste shopervaring aan hun klanten kunnen bieden. De focus van consumenten op duurzaamheid richt zich nu echter ook op de supply chain: van de retailer tot leverancier en fabrikant en de daadwerkelijke levering. Consumenten baseren hun keuze op het volledige duurzaamheidsplaatje, inclusief de duurzaamheid van de leveringsopties.

In een recent artikel werd een onderzoek van Unilever uitgelicht waaruit blijkt dat ‘sustainable living brands’ de afgelopen jaren 69 procent sneller dan overige merken groeiden. Een ‘sustainable living brand’ word je niet alleen door te focussen op de duurzaamheid van het product zelf, het gaat ook om de duurzame processen zoals productie, verzending en leveringsmogelijkheden. Het is daarom van groot belang dat retailers inzicht hebben in hun supply chain, zodat ze de impact op het milieu bij elke stap van het proces tot een minimum kunnen beperken. Dit omvat niet alleen de CO2-uitstoot, maar ook ethisch verantwoord produceren, het bestrijden van namaakproducten en nog veel meer.

Inzicht met stip op één

In de detailhandel is het een uitdaging om een volledig beeld te krijgen van alle processen en het niveau van duurzaamheid. Consumenten willen een weloverwogen keuze maken gebaseerd op die inzichten en verwachten dan ook van merken dat zij volledig verantwoordelijk zijn voor hun ethische praktijken. Wat we daarbij vergeten is dat de meeste bedrijven zich vaak niet eens bewust zijn van de procedures die ze niet zelf uitvoeren, en dus geen goed beeld kunnen schetsen van de duurzaamheid van het totale proces, van productie tot aflevering bij de consument.

Om de uitdaging van het ‘gebrek aan inzicht in het proces’ op te lossen wordt blockchain binnen de retailsector een steeds populairdere technologie voor verificatie. Want juist die verificatie is noodzakelijk om processen te versnellen en namaakproducten te voorkomen. De implementatie van blockchain-technologie stelt organisaties in staat om producten door de hele supply chain te volgen en bij elke stap te verifiëren, ook op het niveau van duurzaamheid. Hoewel blockchain een essentiële rol speelt bij het verifiëren van informatie, is het geen wondermiddel als het gaat om het bereiken van een volledig transparante en daadwerkelijk duurzame supply chain. Want zelfs met goed inzicht is het lastig om de balans te vinden tussen tevreden klanten en duurzaamheid. De juiste balans zal de bedrijfsdoelstellingen ten goede komen, maar is een nieuwe uitdaging die zich voordoet na het oplossen van de uitdaging betreft inzicht. 

Tegemoetkomen aan (ethische) verwachtingen

Klanten, zowel B2B als B2C, verwachten vandaag de dag een snelle, hoogwaardige productie en levering tegen weinig tot geen kosten. Daarom is de focus voor retailers verschoven van het voorspellen van het productverbruik naar het anticiperen op de behoeften en persoonlijke voorkeuren van de klant. Het voldoen aan de verwachtingen van de klant is nu de belangrijkste onderscheidende factor voor moderne supply chains. Naast de snelle levering zullen bedrijven dus ook moeten voldoen aan de duurzaamheids-verwachtingen om zich te onderscheiden. Want naarmate de vraag van de consument groeit en duurzaamheid wordt verwacht, moeten bedrijven zich aanpassen om concurrerend te blijven. Dit betekent allereerst dat ze inzicht moeten hebben in de verschuiving in het gedrag en de verwachtingen van de consument. Daarnaast moeten ze zich bewust zijn van de ontwikkelingen in de detailhandel en supply chain en deze inzichten gebruiken om ‘groener’ te werken.

Het aanboren van een wereldwijd handelsnetwerk

Om een daadwerkelijk succesvolle ethische, en dus duurzame, supply chain te realiseren zal een netwerk van handelspartners en een naadloze verbinding met die partners noodzakelijk zijn. Zo’n netwerk zorgt namelijk voor zichtbaarheid in de hele supply chain, terwijl het tegelijkertijd ook groeipotentie voor de organisatie biedt in de vorm van connecties aan duizenden potentiële partners die kunnen helpen om de uitvoering te stroomlijnen en capaciteit uit te wisselen wanneer nodig. Door gebruik te maken van hun netwerken kunnen bedrijven nieuwe mogelijkheden verkennen met minder risico’s en minder voorraad- en transportkosten én wordt er een transparant netwerk gecreëerd waarin elke partner de manier van handelen en duurzaamheid van de samenwerkende partijen kan zien. 

Om een ethische supply chain te waarborgen zullen retailers ook kritischer moeten kijken naar hun samenwerkingspartners op logistiek niveau. Een voorbeeld is om ervoor te zorgen dat de partners waarmee bedrijven samenwerken een gedragscode voor leveranciers hebben die ze naleven.

Data is de kern van het leveren van een duurzame supply chain en retailers moeten volledig inzicht hebben in alle processen, van medewerkers en handelspartners tot leveranciers. Een handelsnetwerk met een supply chain-model helpt partners bij het vinden van de middelen die op verzoek nodig zijn en biedt capaciteit waar en wanneer retailers die het meest nodig hebben. 

Processen stroomlijnen

Aan de basis van dit netwerk ligt een gecentraliseerd, cloud-gebaseerd technologieplatform dat een bedrijf in staat stelt om op te schalen, of af te schalen, afhankelijk van hun behoeften. Bedrijven die elektronisch verbonden zijn met hun handelspartners via elektronische data-uitwisseling of gebruik maken van applicatieprogrammeringsinterfaces, bereiken betere prestaties en krijgen beter inzicht in de kwaliteit van hun ethische supply chain.

Retailers zullen dan ook moeten overwegen om zich aan te sluiten bij transportbedrijven die gebruik maken van een transportmanagementsysteem (TMS). Een TMS zorgt voor real-time gegevens en inzicht in de volledige supply chain, waarbij duurzaamheid een steeds belangrijker onderdeel wordt. Dit stelt retailers in staat om zich snel aan te passen aan de veranderende bedrijfsdynamiek en optimaliseert de procesdata om de kosten en middelen te verminderen en toch te voldoen aan de leveringsdoelstellingen en -verwachtingen van de consument. Transport is daarbij een belangrijk zwaartepunt, ook gekeken naar het creëren van een duurzame en ethische supply chain. Als het gaat om transport, en dus de CO2- uitstoot, hebben organisaties inzicht in het aantal voertuigen dat nodig is voor de levering. Door hier (middels technologie) een optimale planning en afstemming voor te realiseren kan ervoor gezorgd worden dat elk voertuig zo ‘vol’ mogelijk is. Dat voorkomt onnodige ritten met lege vrachtwagens en reduceert de CO2-afdruk van de supply chain – een vereiste en verwachting van de consument. Gewapend met accuratere data kunnen retailers daarnaast ook nauwkeurigere modellen voor het voorspellen van vraag en aanbod ontwikkelen, de inkoop van grondstoffen lokaal doen en contracten herstructureren. Al deze acties zullen op de lange termijn bijdragen aan een ethische supply chain. 

Over de auteur: Sian Hopwood is senior vicepresident B2B EMEA bij BluJay Solutions

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond