-

1500 procent meer aandacht online korting rond feestdag

Timing is een steeds belangrijker ingrediënt voor een succesvolle coupon of kortingscampagne. Wat is het effect en wat maakt een kortingscampagne succesvol?

Consumenten en winkeliers hebben hun slag weten te slaan, zo vlak voor het einde van het jaar. Amerikaanse evenementen als Black Friday en Cyber Monday waaien over en zorgen ook hier voor een regen aan coupons voor kortingen. Dat de juiste timing en korting een gouden combinatie zijn, bleek vorig jaar al. Toen werd er in de VS rondom deze dagen alleen online al twintig procent meer uitgegeven dan in het jaar daarvoor.

Het zijn Amerikaanse evenementen die nu ook in de Nederlandse media en onder consumenten meer aandacht krijgen. De verwachting is dat hierdoor het gericht en rondom vaste momenten speuren naar kortingen zal toenemen, vertelt Willem Nout van Imbull – het bedrijf achter onder meer kortingscode.nl en actiecode.nl.

Daarin hoeven ‘always-on’ kortingcampagnes en campagnematige inzet elkaar helemaal niet in de weg te zitten. Waar bij de eerstgenoemde de focus ligt op directe conversie-optimalisatie als groeimotor, bouw je met campagnes eerder pieken. Ook in Nederland was er de afgelopen tijd duidelijk sprake van pieken met effect. Webwinkels zetten volgens affiliatenetwerk Zanox 55 procent meer om rondom Black Friday. Imbull noteert tot wel 1500 procent meer clicks op een kortingscode ten opzichte van het gemiddelde van die betreffende adverteerder.

Verschil in CTR: ‘getimede’ versus gemiddelde couponactie rondom Black Friday en decembermaandchart-coupons2

Ingrediënten couponcampagne

‘Het belangrijkste is dat je de actief zoekende klant weet te bewegen in de richting die jij als marketeer voor ogen hebt. Dat vraagt dus om een strategie voor ieder kanaal. Content publishers en speciale kortingssites zorgen vaak voor extra exposure op momenten dat zo’n piek benodigd is’, zegt Nout.

Voor iedere kortingsactie op bijvoorbeeld een speciale couponwebsite zijn een aantal ingrediënten altijd nodig, vertelt Nout. Gebruik bijvoorbeeld altijd een verloopdatum. Een korting of stunt kan een korte looptijd hebben van een aantal dagen of zelfs 24 uur, maar doorgaans is een looptijd van minimaal een maand normaal – zo nodig kun je een actie altijd ‘wegens succes’ verlengen. De nadrukkelijke benoeming en communicatie van een verloopdatum is nodig om een gevoel van urgentie te creëren. Die boodschap moet dus doorklinken in andere marketing.

Eenvoud is daarnaast een belangrijk uitgangspunt. De voorwaarden moeten simpel zijn. Een coupon die geldig is voor alle schoenen behalve de afgeprijsde artikelen kan prima. Een kortingscode die alleen onder een hele rits voorwaarden geldig is, is een no-go. ‘Dergelijke coupons frustreren de klant en zorgen ervoor dat die niet meer converteert’, vertelt Nout.

Verder geldt ook: hoe korter de kortingscode die de klant online moet invullen, hoe beter. ‘Geloof me, er zijn nog altijd mensen die niet goed snappen hoe de kopiëren-plakken functie werkt. Ook is die functie op een mobiel apparaat lang niet altijd intuïtief bruikbaar.’

Timing

Juist omdat de marketeer online goed kan meten of de campagne effect heeft op de conversie wordt timing een steeds belangrijker ingrediënt, zo is Nout zijn voorspelling. Natuurlijk is er soms sprake van een viraal effect en de winst van de jackpot, maar veel eerder behoud je met timing juist de controle en zorg je voor een stimulans op dagen dat de verkoop gemiddeld lager is.

Zo noemt Nout bijvoorbeeld de woensdag als minst populaire moment om in Engeland een bioscoop te bezoeken. In samenwerking met de filmhuizen zette telecomprovider Orange daarom een mobiele campagne op. Klanten die op woensdag ‘FILM’ sms’ten kregen twee kaartjes voor de helft van de prijs. Het resultaat: vijftien miljoen pond extra omzet per jaar.

Hetzelfde principe Mastercard toe met ‘Mastercard Monday’. Diverse bedrijven sluiten een partnerschap met het creditcardbedrijf en geven op de maandag korting weg om de verkoop te stimuleren. Webwinkel Lazada – vooral bekend in Azië – geeft dan tien procent korting op een deel van het assortiment. Bezoekers van de toeristische attractie ‘One World Observatory’ in New York krijgen hun kaartje met twintig procent korting als zij betalen met Mastercard.

Zo’n slim partnerschap levert niet alleen extra promotie op vanuit Mastercard, maar de bedrijven genereren zelf extra verkopen op de minder drukke maandag. Je kunt pieken wanneer dat nodig blijkt, zegt Nout: ‘Als het weer slecht is, tijdens de wintermaanden en vlak na het storten van salarissen bestelt men gemakkelijker. Dat zijn de momenten dat je met extra korting op kunt vallen.’

Speciale websites voor kortingscodes worden door consumenten vooral als een makkelijke verzamelplek van ‘koopjes’ gezien. Je ziet daarom ook regelmatig (tijdelijke) aanbiedingen die er onder de aandacht worden gebracht. Maar, zegt Nout: ‘De vuistregel is dat een kortingscode drie tot vier keer meer verkopen genereert dan een aanbieding. Mits er natuurlijk aan genoemde ingrediënten is gedacht.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond