-

Wat is de toekomst van betalen? Contactloos of met kaartlezer?

Vorige week schreef ik over Apple dat mogelijk een nfc-chip in zal bouwen in nieuw te produceren iPhones. Met zo’n near-field-chip betaal je contactloos door de chip, of de telefoon waar hij zich in bevindt, dicht bij een lezer te houden. De techniek die we kennen van het in- en uitchecken met een ov-chipkaart is inmiddels al enige jaren oud. Wordt het betalen op deze wijze ooit massaal opgepakt of zijn er vandaag de dag betere alternatieven?

Voorzichtig duiken in Nederland initiatieven op, gebruikmakende van deze techniek. In het Verenigd Koninkrijk neemt het gebruik al sneller toe zo bleek uit een recente studie. Het betalen met contactloze kaarten nam toe tot 12% in de laatste 4 maanden. Van de gebruikers nam ook het aandeel toe – van 5% naar 9% – dat zegt iedere dag op deze manier te betalen. Naast de vraagtekens die bij de veiligheid worden geplaatst lijkt vooral de beschikbaarheid van deze betaalmethode mensen te weerhouden van massaal gebruik.

nfc-gebruik

Retailers zijn voorzichtig in het inzetten op één van de nieuwe technieken want naast deze nfc-technologie wordt er door verschillende partijen hard gewerkt aan een alternatief. Veel van deze partijen als PayPal, Payleven en Adyen ontwikkelen mobiele kaartlezers. Door de kaartlezer te koppelen aan de mobiele telefoon kunnen met bank- of kredietkaart eenvoudig betalingen worden verricht. Dat maakt het niet alleen mogelijk je kop koffie in de Starbucks af te rekenen maar ook betalingen te verrichten in online webwinkels.

Terwijl veel winkeliers de opties openhouden maakte Tesco, één van de grootste ketens ter wereld, onlangs duidelijk niets te zien in de technologie van nfc. Hoewel de techniek 10 jaar geleden revolutionair was heeft het volgens de woordvoerder zijn uiterste houdbaarheidsdatum al bereikt. Daarnaast verwacht hij dat het niet cool genoeg is voor de massa. Andere, eerder genoemde, opties bieden net zo veel mogelijkheden en integreren makkelijker met bestaande it-systemen.

Het Amerikaanse Business Insider vergeleek onlangs de voors en tegens van beide technieken. Zij concluderen dat nfc-oplossingen als Google Wallet gebruiksvriendelijk zijn – je hoeft immers alleen je telefoon in de buurt te houden van een lezer – maar dat het voor de winkelier minder interessant is. Het vraagt om de aanschaf van speciale hardware en bovendien zijn er nog maar weinig smartphones uitgerust met de chip. Met een kaartlezer maak je van een smartphone of tablet een betalingsmogelijkheid.

nfc-card

De strijd om het digitale betalen is nog verre van gestreden. Toch lijken de kaartlezers op dit moment te beschikken over de beste papieren. De rol van de winkelier is hierin niet te onderschatten. Ook zij hebben invloed op datgene dat de toekomstige standaard gaat worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Bart Jaspers

Betaalkosten zijn ook interessant: http://bit.ly/127wWYd

Ik geloof dat het allemaal apps gaan worden. Geen tokens (bank card, credit card, nfc-chip) meer om je als consument te identificeren, gewoon een App.
* Geen token = geen terminals = lagere kosten voor retailer.
* App = combineren van coupons, loyalty en betalen = meer sales intelligence voor retailer.
Tsjing.org komt eraan als App-aggregator.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond