-

Virtual Private Servers: wat kun je ermee?

Je hoeft geen bits & bytes door je bloed hebben stromen om je hosting op Virtual Private Servers onder te brengen, zegt ervaringsdeskundige Stanley van Heusden. Hij gebruikt VPS’en van hostingprovider TransIP voor zijn bedrijven Factory 93 en WPinaday en voor zijn website DutchScene.nl en deelt graag zijn ervaringen en set-up.

Stanley is DutchScene.nl vanaf zijn zolderkamer gestart in 2008 als hobbyproject. “Daar brengen we nu nog steeds nieuws over pop- en rockbands. Zo ben ik in contact gekomen met VPS’en. Toen ik begon met DutchScene heb ik de site ondergebracht bij een partij die alleen webhosting aanbiedt. Die had echter veel storingen en kon de groei van het verkeer niet aan. Daarom ben ik in 2010 op zoek gegaan naar een partij met een infrastructuur die bestand is tegen storingen en veel traffic. De keuze viel op TransIP, die Virtual Private Servers aanbieden. Dat zijn feitelijk in stukken opgedeelde fysieke servers die in het datacenter van de hostingprovider staan.”

Naast DutchScene.nl is Stanley oprichter van het mediabureau Factory 93, dat aanvankelijk maatwerkwebsites bouwde en onderhield, maar inmiddels eigen technologische oplossingen vermarkt. Denk daarbij aan een sales-CRM en een SEO-tool. Daarnaast is hij gestart met WPinaday, dat websites bouwt voor bedrijven, of dat nu maatwerkprojecten zijn voor grote organisaties of snellere trajecten voor het MKB.

Aan de voorkant is alles gebouwd in WordPress – zowel de eigen sites als die van opdrachtgevers – in combinatie met een CRM- en SEO-systeem en aan de achterkant wordt alles gehost op VPS’en. “Voor Factory 93 en WPinaday gebruiken we vier Virtual Private Servers, DutchScene draait er op één. We hebben deze keuze gemaakt om het risico te beperken dat we helemaal platliggen als er iets gebeurt. Voordeel boven eigen servers is dat we geen onderhoud op locatie moeten uitvoeren, dat wordt natuurlijk geregeld door TransIP. Qua software doen we het onderhoud gewoon zelf. Op de VPS’en gebruiken we Plesk als interface. Het is heel gemakkelijk om hiermee nieuwe klanten toe te voegen en updates te doen. Ik vind het veiliger als de veel voorkomende werkzaamheden vanuit een gemakkelijke omgeving kunnen worden doorgevoerd, zoals het veranderen van een e-mailadres. De command line vergt veel technische kennis en wordt alleen gebruikt als er echt iets ingewikkelds aan de hand is. Er zijn naast Plesk natuurlijk meer interfaces die je in combinatie met een VPS kunt gebruiken, zoals DirectAdmin en cPanel. Die keuze ligt vooral aan wat je van de interface vindt. Ik kende Plesk al, dus de beslissing was in ons geval snel gemaakt.”

Stanley heeft duidelijke eisen waaraan de hostingstructuur moet voldoen: een Nederlands datacenter, goede recensies van de hostingpartij en een snelle en goede klantenservice. De keuze om de hosting onder te brengen op VPS’en van TransIP is vooral ingegeven door de bijbehorende flexibiliteit. “Bij een pure webhostingpartij heb je minder vrijheid. Je kunt de command line niet in en bent gebonden aan een standaarddienstverlening. Bij VPS’en kun je alles precies zo inrichten als je het zelf wilt. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf welke web server je wilt gebruiken voor het verwerken van de code, zoals NGINX of Apache. Dat kan effect hebben op hoe snel je site laadt, dus het is prettig om dit zelf in de hand te hebben.”

Daarnaast vindt Stanley het een groot voordeel dat hij met de VPS’en gemakkelijk kan opschalen en add-ons implementeren. “Als een klant qua traffic flink groeit, dan kunnen we er met de load balancer voor zorgen dat dit niet ten koste gaat van de laadtijd. En de extra opslagruimte die wordt aangeboden is ook handig. Wij gebruiken Big Storage van TransIP voor e-mail. De inboxen van onze klanten zitten snel vol. Door oude mails op Big Storage te zetten en een koppeling te maken met de e-mailserver, worden bij een zoekopdracht relevante oudere mails tijdelijk teruggezet. De klant kan dus gewoon bij zijn mail maar het systeem is op deze manier veel stabieler.”

Wat Stanley betreft, is het gebruik van VPS’en een flinke stap vooruit op webhosting. Maar hij heeft duidelijk IT-kennis. Voor wie is deze set-up volgens hem interessant? “Het is niet zo ingewikkeld. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt en een VPS combineert met Plesk, is het een kwestie van de documentatie goed doorlezen, dan kun je ermee werken. Ik zou niet zo snel een VPS gebruiken zonder zo’n control panel, maar het mooie van VPS’en is dat iedereen zelf kan bepalen hoe hij of zij ermee werkt. Die flexibiliteit en de geboden stabiliteit zijn voor mij de grootste pluspunten van de Virtual Private Servers van TransIP.”

Probeer BladeVPS en Plesk de 1e maand gratis

Met BladeVPS PureSSD bouw je razendsnel jouw eigen stabiele en schaalbare set-up. Heb je moeite met het beheren van een server vanuit de command line? Dan biedt een web control panel uitkomst. Hiermee beheer je jouw VPS vanuit een grafische interface. Plesk, een van de bekendste web control panels, kun je nu ook een maand gratis proberen! Ontdek zelf of een VPS met Plesk iets voor jou is.  Start nu jouw gratis maand.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond