-

Zijn webstatistieken wel betrouwbaar?

Opmerkelijke verschuivingen in de maand december, volgens de bureaus Net Applications en StatCounter, die het gebruik van browsers en Windows pc’s peilen. Terwijl Windows XP in 2014 toch echt werd afgedankt omdat Microsoft de ondersteuning beëindigde, leek het gebruik ervan in december weer te zijn gegroeid.

Terwijl het marktaandeel van Windows XP de afgelopen maanden gestaag afnam, leek het dertien jaar oude besturingssysteem in december ineens weer springlevend. StatCounter noteerde een groei van 1,4 procent, naar 13,2 procent. Net Applications zag een stijging van 1,8 procent.

En dat was niet het enige opvallende. In metingen van Net Applications dook de al jaren geleden verdwenen (desktop)browser Netscape weer op. Met andere woorden: de oudjes deden het bijzonder goed afgelopen december.

Dat vindt Ed Bott van The Ed Bott Report domweg niet geloofwaardig. Netscape kon onmogelijk als een soort zombie zijn teruggekeerd. De oude browser zou ook niet echt meer overweg kunnen met de webstandaarden van vandaag. En volgens dezelfde metingen hadden honderden miljoenen gebruikers Internet Explorer ingeruild voor Chrome. Dat mocht Google willen.

Net Applications heeft zijn meting ingetrokken en vervangen door een betere, waarin Netscape op de nulstand blijft staan, Chrome lichtelijk groeit ten koste van Firefox en IE stabiel blijft. Volgens het bedrijf waren er fouten ontstaan na een ‘upgrade’ van het meetsysteem.

In oktober corrigeerde dit bedrijf ook al cijfers die suggereerden dat het gebruik van Windows XP dramatisch was ingezakt.

Bott kijkt al enige tijd kritisch naar de rapporten van beide bedrijven, die wereldwijd worden geciteerd. Zo zette hij ook zijn vraagtekens bij de opmars van de Qihoo Safe 360 browser, een obscure Chinese browser die volgens peilingen afgelopen maanden ineens de vijfde plaats in Noord Amerika zou hebben bereikt. Ditmaal waren de peilers absoluut overtuigd van hun gelijk, maar opvallend genoeg zakte de browser daarna weer even snel weg in de peilingen.

En nu is er de opmars van Windows XP ten koste van Windows 8.0 en 8.1. Het kan niet zo zijn dat mensen die zijn overgestapt naar Windows 8 en 8.1, hun oude pc weer hebben schoongeveegd om met het niet langer betrouwbare XP verder te gaan.

Bedrijven als StatCounter baseren hun cijfers op metingen op websites via een code. StatCounter peilt zo’n 3 miljoen sites en kan dus ook zien welke browser of welk besturingssysteem wordt gebruikt.

Maar Bott vertrouwt deze metingen niet langer: ‘Techjournalisten houden van data, het is het ruwe materiaal waarmee we artikelen maken, maar in recente maanden moeten we constateren dat de cijfers absoluut niet kloppen en het probleem lijkt alleen maar erger te worden.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Remi van Beekum

“Zijn webstatistieken wel betrouwbaar?”

Nee.

En de afgelopen paar jaar zijn ze, door de multi-device-consument, nog veel minder betrouwbaar geworden.

Maar ze zijn betrouwbaarder dan niet meten. En trends zullen meestal kloppen. Het is alleen belangrijk dat er bij de interpretatie van de cijfers altijd een slag om de arm wordt genomen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond