-

De zeven fintechbedrijven die je dit jaar moet volgen 

Snelle, wendbare startups bouwen fintechplatformen waarmee ze allerlei dienstverlening van gevestigde banken overnemen en een directe brug slaan naar de klant. In Nederland zijn er in vijf jaar tijd een groot aantal geslaagde voorbeelden van fintech te vinden. Deze zeven fintechbedrijven gaan een belangrijke rol spelen komend jaar.

RevenYOU

Deze startup – opgericht door drie Nederlandse techneuten – heeft een app ontwikkeld waarmee beleggers toegang krijgen tot beleggingsalgoritmes. De potentie hiervan is erg groot en er is veel interesse van investeerders en ontwikkelaars. Vorig jaar haalde het bedrijf tijdens de pre-ICO fase in negen dagen tijd vier miljoen euro op. Dit jaar wordt het voor RevenYOU vooral zaak om zoveel mogelijk gebruikers op het platform te krijgen. Grote vraag is natuurlijk: gaan ze die slag naar het grote publiek maken? 

Adyen

Adyen is het vlaggenschip van de Nederlandse fintechwereld. Het bedrijf levert een online betaalplatform waarmee bedrijven betalingen kunnen afhandelen. Partijen als Facebook, Uber, Netflix, eBay en Spotify gebruiken Adyen en vorig jaar ging het bedrijf met succes naar de beurs. Gaat dit hippe fintechbedrijf de groeiprojecties waarmaken? Vooralsnog laat het bedrijf mooie cijfers zien, stijgt de koers en ziet de toekomst er zonnig uit.  

Bitfury

BitFury is één van de grootste cryptominers ter wereld.  Het bedrijf is in 2011 opgericht in Rusland en is dus strikt genomen geen Nederlandse startup. Het hoofdkantoor staat echter in Amsterdam. Totale inkomsten uit mijnbouw en chipverkoop kwamen voor 2015-2016 uit op maar liefst 125 miljoen dollar en die winsten gaan alleen maar omhoog. Het bedrijf zegt binnenkort naar de beurs te willen. Bitfury heeft zelfs een positie in de top 50 fintechbedrijven van Forbes. De markt voor cryptomunten en -mining is echter erg grillig. Hoe stabiel is de business van Bitfury? En is een beursgang realistisch?

Ohpen
Ohpen werd in 2009 opgericht door ondernemer Chris Zadeh, een ex-werknemer van Binckbank. Het bedrijf heeft een B2B-cloudplatform waarmee banken en verzekeraars rekeningen kunnen administreren. Grote banken werken momenteel nog steeds met verouderde IT-infrastructuur en het kost daardoor veel tijd om aanpassingen in de software door te voeren. Het platform van Ohpen is in feite een vervanger van verouderde IT-infrastructuur die deze problematiek wegneemt. Een groot aantal banken maakt ondertussen van Ohpen gebruik en het bedrijf is ondertussen ook in Engeland actief. Grote vraag is hoe en of de internationale groei komend jaar gaat doorzetten.

DeGiro

Ook DeGiro heeft zijn roots bij Binckbank. Het bedrijf is een directe concurrent van de Binckbank en is in korte tijd uitgegroeid tot het grootste beleggingsplatform voor particulieren in Nederland (en één van de grootsten in Europa). DeGiro heeft BinckBank in kunnen lopen door de focus op het automatiseren van processen. De marge die DeGiro pakt op het verwerken van een transacties is beduidend lager dan bij de ‘traditionele’ broker, maar daar staat weer tegenover dat het platform bijzonder schaalbaar is. DeGiro moet het daarom hebben van volume. Per jaar verwerkt het bedrijf 50 miljard euro aan transacties. Wat wordt de vervolgstap van DeGiro? Binck werd kortgeleden voor 424 miljoen euro verkocht aan het Deense Saxo Bank. Een deel van het belang van de oprichters van de DeGiro staat momenteel in de aanbieding.  

Bux

DeGiro en Binck hebben te maken met concurrentie van nieuwkomer Bux, wederom een fintechbedrijf waarbij de oprichter ooit werkzaam was bij Binckbank. Ook Bux heeft een beleggingsplatform voor particulieren, maar het bedrijf biedt zelfs géén transactiekosten. Bux wil beleggen laagdrempelig maken voor geïnteresseerden die normaal niet zo snel beleggen. Het bedrijf wil zo snel een grote gebruikersbase maken en dat lijkt te lukken. Bux heeft momenteel meer dan 2 miljoen gebruikers in negen landen in Europa. Erg interessant om te zien of ze het DeGiro en anderen echt lastig gaan maken. En belangrijker nog: hoe ze uiteindelijk geld gaan verdienen! Het bedrijf heeft ondertussen zes investeringsrondes gehad en daarbij in totaal zo’n 19,7 miljoen euro opgehaald.

InvoiceFinance

InvoiceFinance is een kredietverstrekker en een veelbelovende startup. Het bedrijf investeert zelf, maar brengt ook via een app investeerders en ondernemers bij elkaar. De tech beoordeelt bovendien op basis van open bronnen (sociale kanalen, KvK databanken, overheid.. etc.) de kredietwaardigheid van de kandidaat. Het bedrijf claimt momenteel met 81 procent nauwkeurigheid te kunnen voorspellen of een klant in aanmerking komt voor financiering. InvoiceFinance claimt dat het in krap twee jaar meer dan 100 miljoen aan zakelijke kredieten verstrekt.

Deel dit bericht

6 Reacties

Bizar

Kan die Djingemans even een flinke draai om zijn oren krijgen?

Alles, maar dan ook alles bij RevenYou wijst op fraude.

1. De potentie hiervan is erg groot en er is veel interesse van investeerders en ontwikkelaars. Onderbouw dit aub even???

2. Tot dusver niets meer dan een belofte. Het is algemeen bekend dat dergelijke trading algoritmes niet werken. Uiteindelijk elimineren ze elkaar en is het gewoon een zero sum game. Dus die frauduleuze succesverhalen op de website zijn puur uit de duim gezogen.

3. Vorig jaar werd het bedrijf tijdens de pre-ICO fase in negen dagen tijd vier miljoen euro waard.

Dus Djingemans schrijft over Fintech bedrijven maar heeft geen verstand van het waarderen van bedrijven? Snapt niet het verschil tussen de prijs die voor iets betaald wordt en de werkelijke waarde? Pre-ICO….. ik kan nog wel 400 projecten, bedrijven, scams noemen die miljoenen “waard” waren, PRE ICO.

Serieus meer tijd ga ik hier niet aan besteden, maar om deze studenten in een artikel te noemen met Adyes, Ophen is echt schaamteloos en ik vermoed dat er een disclaimer bij moet waarin staat dat jij tokens van deze Bull shit hebt.

Tot slot aan de redactie van emerce. Ik zou hier even heel goed in duiken.

Laurens - Delatte

Hi Bizar, wat ik van ReveNyou begrijp
Is dat ze de technieken die IMC, Flowtraders,etc nu gebruiken naar het grote publiek willen brengen. Ook jouw bank handelt al voor 70% met ‘bots’. De mens is gewoon veel te langzaam. Alles wordt big data; je moet gewoon om, want dat is de toekomst.

Maurits

Ik heb Revenyou even nagetrokken en het lijkt behoorlijk legitiem. Ze hebben een adres in Haarlem. Je kan er zo langs. Ik heb ze gebeld en een aantal vragen gesteld. Daar hoor ik een consistent verhaal.

Het ziet er naar uit dat ze echt iets gaan doen om de ongelijkheid die er nu is in de beurshandel recht te trekken. Algoritme handel is nu alleen toegankelijk voor kapitalistische /technologische bedrijven. Dit is een initiatief voor het grote publiek en niet alleen de grote bedrijven/banken.

Dat Algoritmes werken is alom bekend. Als het niet zou werken dan zouden Goldman en JP al lang gestopt zijn met het inhuren van quants die de algoritmes ontwikkelen, dit schijnt nogal een dure hobby te zijn.

Commentaar leveren en vanaf de zijlijn toekijken is makkelijk maar hier echt iets aan willen doen of daadwerkelijk doen is moedig en niet makkelijk. Ik kreeg te horen dat er veel ontwikkelingstijd nodig is voor het opzetten van een dergelijk platform. Wat ik geloof! Belofte of niet, ze doen tenminste iets en we gaan het volgens RevenYOU snel zien want de App is bijna klaar… ik ben benieuwd. Zeker een initiatief om in de gaten te houden.

N.b. De waardering is gebaseerd op een daadwerkelijke uitgifte van aandelen niet op basis van een ICO.

Ik wens Revenyou veel succes, mooi initiatief!

Leo de Groot

Beste “bizar” wat een opmerkelijke reactie. Je hebt maar weinig kennis van zaken, zo blijkt. Je doet je nickname in ieder geval eer aan. Laten wij elkaar over 2 jaar nog eens spreken.

Bijstermans

Ik snap wel waar het sentiment vandaan komt. Ze begonnen met een wedstrijd waar zogenaamd 5000 deelnemers aan meededen, en er schijnt ergens een ICO te zijn die niemand kan vinden (als je nooit een ico doet kun je alles wel ‘pre ICO valuation’ noemen). Combineer dat met de nodige bluf marketing (die ‘revenyou is de google van de beurs’ quote die ze sprout in de mond leggen komt uit hun eigen advertorial). Maar inmiddels lijkt het erop dat ze met die met bluf opgehaalde investeringen toch echt dingen aan het doen zijn. Dus even afwachten. Maar daarmee zeker een ‘One to watch’ dus terechte mention in het artikel.

Roy Lenders - Boosting Alpha

Ik ben benieuwd rondom RevenYou. Het is een markt waarop al veel platformen actief zijn (Collective2, eToro, Ayondo, ZuluTrade en vele anderen). Wij bouwen en licentieren zelf quant algorithmes. RevenYou schermt op hun website dat zij al vele algorithms van vele partijen hebben. Nou, er zijn niet zo heel veel clubs wereldwijd die dit kunnen, dus het zal nog een hele tour worden om een leuke collectie met algoritmes op hun platform te krijgen. Verder ben ik wel benieuwd naar hun verdienmodel. Via abonnementen of als broker. Die “broker” platforms zijn eigenlijk een beetje oplichters, die willen dat algoritmes gewoon zoveel mogelijk transacties maken zodat zij zoveel als mogelijk verdienen. Die hebben geen enkele interesse dat hun “klanten” er ook geld mee verdienen. Zo genaamd kun je zonder commissiekosten erop handelen, maar je betaald via de forse spreads (verschil tussen bied- en laatkoersen). Dat abonnementen model is veel meer integer, maar tegelijkertijd zijn deze platforms minder groot.

Er is nog niet een dergelijk platform in Nederland actief dus wellicht is er markt. Qua registratie zullen ze ook met de AFM te maken krijgen. Ik zie nog nergens op hun website dat ze AFM goedkeuring hebben. Dat alleen al is een erg duur proces.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond