-

Binck, Alex en ING grote winnaars Brokeronderzoek 2017

De winnaars van het IEX Netprofiler Brokeronderzoek 2017 zijn bekend. Al negen jaar beoordelen digital marketingbureau Netprofiler en beleggersplatform IEX brokersites op onder andere online functionaliteit, usability en handelsomgeving. Voor de achtste keer is Binck verkozen tot Beste Brokersite Overall. Wie zijn de andere winnaars?

Om die vraag te kunnen beantwoorden is een uitgebreide studie gedaan. Twee maanden – mei en juni – stonden volop in het teken van het Brokeronderzoek 2017 dat is onder te verdelen in een zogenoemde expertanalyse en een consumentenonderzoek. Usability experts van digital marketingbureau Netprofiler hebben de sites en handelsomgevingen van de zeven voornaamste Nederlandse brokers beoordeeld aan de hand van een uitgebreide checklist. Op een tienpuntschaal werd onder andere de navigatiestructuur, het proces van een order plaatsen en registratie als nieuwe klant beoordeeld. Binnen de omgeving van de applicatie werd bijvoorbeeld gekeken naar koersinformatie, betrouwbaarheid en veiligheid, en het educatie-aanbod.

Buiten de expertreview bezochten 24 actieve en minder actieve beleggers het usability lab van Netprofiler. Na een sessie van 60 minuten waarin zij brokersite en app bezochten, een order plaatsten en de portefeuille bekeken, rangschikten de respondenten de verschillende sites en gaven een motivatie voor hun keuze.

Het gemiddelde van de consumentenreview en de expertreview zorgde samen voor de eindbeoordeling.

Brokersites – De winnaars

In totaal zijn er zeven prijzen uitgereikt. Omdat beleggen bij grootbanken vaak onderdeel is van een breder dienstenaanbod wordt er in het onderzoek onderscheid gemaakt tussen beleggingsspecialisten en grootbanken.

  • Beste broker overall: Binck
  • Beste broker volgens experts: Binck
  • Beste broker volgens consumenten: Alex
  • Beste grootbank voor online beleggen overall: ING
  • Beste grootbank voor online beleggen volgens experts: ING
  • Beste grootbank voor online beleggen volgens consumenten: ING
  • Beste beleggen-app overall: Alex en Binck

Binck is voor de achtste keer beste overall broker op desktop met een 8,2 als eindcijfer. Alex delft net het onderspit als het gaat om de site en de handelsomgeving en scoort uiteindelijk een 8,1. Met een punt verschil ten opzichte van de eerste prijs bekleedt ING de derde positie met een 7,2.

Zie hieronder de volledige lijst:

De gemiddelde expert- en klantencijfers voor de sites en handelsomgevingen op desktop.

De usability experts van Netprofiler beoordelen de binnenkomst op de websites van Binck en Alex dit jaar als overzichtelijker dan in 2016 het geval was. De site van ING en DeGiro zijn eveneens positief verbeterd.

De websites van ABN Amro en Rabobank zijn grotendeels vergelijkbaar met hun website in 2016. ING heeft delen van de site verbeterd. Dit is terug te zien in de hogere score ten opzichte van vorig jaar. In de handelsomgeving van ING ontbreekt het volgens consumenten nog aan technische informatie in de vorm van grafieken.

Brokerapps – De winnaars

Zes apps, een winnaar.

Alex Vermogensbank heeft in het Brokeronderzoek 2017 de beste app van alle beoordeelde brokers. Experts beoordelen Alex en Binck gelijk, maar dankzij de hogere waardering van consumenten gaat Alex er met de prijs vandoor. Uit de review blijkt dat zowel de app van Alex als die van Binck veel informatie biedt die beleggers als belangrijk ervaren, zoals realtime koersinformatie, nieuws en analyses. Daarnaast zijn beide apps ten opzichte van vorig jaar verbeterd op het gebied van overzicht en navigatie. Een terechte koppositie.

De gemiddelde expert- en klantencijfers voor de apps van de brokers

In tegenstelling tot vorig jaar is het tegenwoordig mogelijk om in de mobiel bankieren-app van ABN Amro te beleggen. Deze verbetering zien we terug in het ten opzichte van vorig jaar gestegen gemiddelde eindcijfer. De mobiel bankieren-app van ING biedt geen mogelijkheid tot beleggen, waardoor zowel consumenten als experts tot een laag eindoordeel komen. Volgens beleggers is het bij grootbanken een zogenoemde ‘must’ te kunnen handelen via de app. ING voldeed niet aan die verwachting.

Nieuwkomer in de lijst is DeGiro. In eerdere onderzoeksjaren had DeGiro nog geen applicatie beschikbaar en was het alleen mogelijk via het web te beleggen. De nieuw gelanceerde app scoort goed en wordt door beleggers als overzichtelijk en fijn ervaren. Volgens de experts zijn er nog wel wat verbeteringen mogelijk. Dat biedt perspectief voor volgend jaar.

Volgend jaar winnen? Luister naar het advies van beleggers

De koppositie innemen, dat is uiteraard wat iedere brokersite wil. Digital marketingbureau Netprofiler en beleggersplatform IEX – al negen jaar initiatiefnemers van het Brokeronderzoek – zetten daarom wat adviezen op een rij.

  • Verwachtingen invullen

Het gaat allemaal om verwachtingen. De top 3 brokers (Binck, Alex en ING) voldoen daar het beste aan. Wat beleggers belangrijk vinden? Transparantie over tarieven, een betrouwbare uitstraling en een stabiele en snelle handelsomgeving. Grootbanken hebben het voordeel van betrouwbaarheid, specialistische brokers kunnen vaak vanwege de focus op beleggen transparanter communiceren.

  • Startpagina en navigatie

Een kort inzicht in de portefeuille binnen de handelsomgeving en een gemakkelijke navigatie naar het volledige overzicht, dat is wat beleggers graag zien. En zorg dat er altijd een knop is die direct handelen mogelijk maakt.

Externe informatie – van buiten de handelsomgeving – is graag de bron van actie voor beleggers. Desalniettemin willen beleggers graag koersinformatie, financieel nieuws en technische en fundamentele analyses terugzien in de handelsomgeving.

  • Handelen via de app

Alleen actief zijn op desktop: dat kan anno 2017 eigenlijk niet meer. Voor het raadplegen van koersnieuws en -ontwikkelingen geven beleggers dit jaar aan regelmatig de smartphone te gebruiken. Handelen wordt wel nog liever via de desktop gedaan vanwege de grootte van het scherm en de nauwkeurigheid van de analyses. Toch geven beleggers aan dat direct handelen via de app wel mogelijk moet zijn.

Deel dit bericht

1 Reactie

Beginner

Vooral interessant dat de verschillen tussen dekstop en app nog steeds zo groot zijn. Zoals de auteur ook aangeeft: dat is anno 2017 toch ondenkbaar? Wat dat betreft kunnen de gevestigde namen dus nog wel wat leren van bijvoorbeeld de ‘cowboys’ van BUX, al is dat inhoudelijk niet met elkaar te vergelijken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond